Uskoro premijera

Pogledali smo prvu epizodu serije "Područje bez signala". I odlična je!

Područje bez signala

 Havc/youtube
U glavnim ulogama su Krešimir Mikić i Rene Bitorajac (Nikola i Oleg) koji dolaze u Nuštin kako bi ponovno pokrenuli tvornicu turbina

Izgledaju poput neke regionalne inačice "Pravih detektiva" - voze se u bijelom Mercedesu nekom teškom hrvatskom provincijom; Nikola (Krešimir Mikić) bi žarko želio popiti kavu, a Olegu (Rene Bitorajac) on strašno ide na živce. Oleg umalo izazove prometnu nesreću pretječući autobus pun djece. Napokon staju kod gostionice pokraj ceste, gdje im kavu posluži samouvjerena i atraktivna konobarica Lipša (Tihana Lazović). I dok se Oleg na licu mjesta zaljubi, Nikola inzistira da krenu dalje. Napokon stignu u mjesto pod imenom Nuštin, smjeste se u iznajmljenom stanu i krenu u potragu za inženjerom imena Jando (Izudin Bajrović). U mjestu je vrlo loš signal za mobitele i Oleg nikako ne uspijeva uspostaviti vezu s nekim čovjekom po imenu - Hasan.

Tako izgleda početak prve epizode serije "Područje bez signala", koju je prema istoimenom romanu Roberta Perišića snimio Dalibor Matanić, a koji autorstvo nad ovim projektom dijeli sa svojom stalnom producenticom Ankicom Tilić. Šestodijelna serija koja je nastala u produkciji Kinorame na Prvom programu HTV-a počinje se prikazivati 27. prosinca, a prva epizoda koju smo vidjeli doista mnogo obećava.

Sve je vrlo dobro u prvoj epizodi koja je prikazana novinarima, a oni koji su vidjeli sve kažu da najbolje tek slijedi. Prvo što zapazite vrlo je dojmljiva kamera - potpisuje je stalni Matanićev suradnik, slovenski snimatelj Marko Brdar. I Matanić pokazuje vrlo samopouzdanu i uvjerljivu redateljsku ruku; postupno, u finom ritmu, s lijepom dozom humora i malo začudnosti, saznajemo što Nikola i Oleg rade u Nuštinu - žele ponovno upogoniti davno zatvorenu tvornicu turbina.

Mikić i Bitorajac možda jesu neobičan par, ali vrlo dobro funkcioniraju zajedno; Nikola je - očekivano - introvert koji gleda kulinarske showove i puši marihuanu, a Oleg je šarmantan i slatkorječiv poduzetnik. U prvoj epizodi, osim inženjera Janda, kojega utjelovljuje izvrstan Bajrović, upoznajemo radnika Branoša (Goran Bogdan) i mladu kustosicu Šeilu (Jovana Stojiljković). Posebnu ulogu u seriji ima tvorničko postrojenje - napuštena tvornička hala sa silnim escherovskim stepenicama posebno je lijepo snimljena. Još je tu socijalističkog šika - pa tako u hodniku ureda mladog lokalnog političara vidimo mnogo stolica Nike Kralja, kojih se ovaj, naravno, želi riješiti, a Nikola itekako prepoznaje njihovu vrijednost.

Dosadašnji međunarodni skor serije je impresivan. Serija je svjetsku premijeru imala krajem kolovoza na najznačajnijem festivalu TV serija, francuskom Series Mania, na kojem je osvojila Grand Prix kao najbolja u programu International Panorama. Prikazana je i na TV festivalima Serilizados Festat u Barceloni i Madridu i Are You Series u Bruxellesu te na filmskom festivalu u Ženevi (GIFF), a na minhenskom festivalu Seriencamp osvojila je i Nagradu publike.

Perišić je svoj hvaljeni roman "Područje bez signala" objavio 2015. godine, a sada je najavljeno i njegovo drugo izdanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:41