HBO

Priča o učitelju alkoholičaru koji je ubio biciklista zavrijedila je hvalopsjeve

Serija Zatvor

Socijalni realizam uvijek je davao aromu britanskoj filmskoj kulturi. BBC-jeva serija ‘Time‘ uzorni je primjer te tradicije

Kad je britanski mjesečnik Sight & Sound ovog vikenda objavio rezultate ankete o najboljim TV serijama godine, taj je izbor donio jedno iznenađenje. Na visoko peto mjesto plasirala se BBC-eva trodijelna TV serija koja izvan Britanije nije osobito razvikana. Tu seriju – "Time"- od ovog tjedna može gledati i hrvatsko gledateljstvo.

Junak serije "Zatvor" (Time) je učitelj alkoholičar Cobden (Bean) koji je pijan autom ubio biciklista i dobio četiri godine zatvora. Dospije u kaznionicu pokraj Liverpoola koja je puna ozbiljnih kriminalaca. Pitomi profesor tu se pokušava snaći u džungli i izbjeći zlostavljanje. Drugi junak serije je zatvorski čuvar McNally (Graham), solidni profesionalac koji se nađe u bezizlaznom položaju. Sin mu je zbog kriminala dospio u drugu kaznionicu. Zatvorenička hijerarhija pošalje mu ucjenjivačku poruku. Ili će im odrađivati usluge švercajući u zatvor što treba, ili će njihove "kolege" u drugom zatvoru sinu zagorčati život.

Serija scenarista McGoverna i redatelja Arnolda zavrijedila je hvalospjeve kojima je prosuta. Serija s dubinskom temeljitošću prikazuje mikrokozmos zatvora, prikazuje cijelu lepezu zanimljivih karaktera, te kritički, ali obzirno analizira slabosti sustava. Socijalni realizam uvijek je davao aromu britanskoj filmskoj kulturi. "Time" je uzorni primjer te tradicije.

ZATVOR (Time, V.. Britanija 2021.), kreator: Jimmy McGovern, režija: Lewis Arnold, uloge: Sean Bean, Stephen Graham, HBO

Ocjena: 5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:59