OMILJENO LICE

SAŠA KOPLJAR ZA JUTARNJI O SVOJIH 18 GODINA NA NOVOJ TV 'Upute su tada bile: Idemo skromno, tiho, pomalo, nemojte najavljivati čuda...'

Saša Kopljar
 Marko Todorov / CROPIX
Na Novoj je gotovo 18 godina te je i danas zaštitno lice te veteran njezina Dnevnika. Simpatični je Slavonac, kada se promatra u kontinuitetu, najdugovječniji voditelj ijedne naše središnje informativne emisije

Kada je krajem 2002. obznanjeno da poznati HTV-ovi voditelji i novinari Saša Kopljar i Mirjana Hrga napuštaju Prisavlje i prelaze na Novu TV, bio je to jedan od prvih velikih televizijskih transfera.

Od tada je prošlo skoro 18 godina, a Kopljar i je danas zaštitno lice Dnevnika Nove TV te prve pokrenute nacionalne komercijalne televizije koja slavi dva desetljeća svog postojanja. No osim što je veteran na Novoj TV, ovaj simpatični Slavonac postao je ujedno, kada se gleda u kontinuitetu, najdugovječniji voditelj neke središnje informativne emisije.

- Dugo sam ovdje, puno duže nego na svom prvom radnom mjestu. Ostat će zabilježeno da sam vodio prvu središnju informativnu emisiju, ne samo na Novoj TV, već i na svim komercijalnim TV postajama u Hrvata. Bio je 1. ožujka 2003. godine, a tih sada više od 17 godina nije malo. Moj sin Fran nedavno je navršio 18. Od sitne, nejake bebe izrastao je u zgodnog, visokog i snažnog mladića. I, ako ta usporedba nije odviše prozaična, Novu TV moglo bi se promatrati na istovjetan način. Baš sam ponosan što sam sudjelovao u stvaranju i razvoju oba ‘projekta’ - odgovara uz smijeh Kopljar.

No tada, te 2002., kada je prelazio na Novu TV, iako je bio jedan od najistaknutijih lica HTV-a, Nova TV nije imala ni približan status koji uživa danas. HTV je bio moćna mašinerija s uvjerljivo najgledanijim programom, jer praktički prave konkurencije nije ni imao, a pored toga radno mjesto bilo vam je sigurno... Pa ipak, Kopljar se odlučio za promjenu.

Zagreb, 291007.
Ksenija Kardum, Sasa Kopljar, Mirjana Hrga.
Voditelji Nove TV koji ce voditi emisiju o izborima u novom studiju Nove TV.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
-stu-
Biljana Gaurina / CROPIX
Ksenija Kardum, Saša Kopljar i Mirjana Hrga

- Ma, rizik je bio doista velik. Naravno da sam temeljito vagao argumente za i protiv odlaska na Novu, ali odluku sam donio relativno brzo, oslanjajući se prije svega na instinkt, kao nebrojeno puta do tada. Nije lako napustiti sigurnost redovite plaćice, uhodan sustav i sve beneficije koje on sa sobom nosi i upustiti se u avanturu. Pogotovo s dvoje sitne dječice. Ali ni trena nisam požalio, naprotiv! Privukao me izazov stvaranja novog projekta, sva uzbuđenja koje takav proces za sobom povlači, ali prije svega ljudi koji su me zvali i njihova vizija - pojašnjava voditelj. Doma je kaže, imao punu podršku za transfer, šira obitelj i prijatelji bili su skeptični, a šefovi na HTV-u, to je bila priča za sebe.

- Oni su tada bili uglavnom zaokupljeni svojim karijerama i pretenzijama, spominjala su se tu neke sinekure, neka veleposlanička mjesta, neke Moskve i Parizi... Nije im za zamjeriti što se nisu pretrgli da me zadrže. I sada, 18 godina kasnije, na tome sam im duboko zahvalan - uzvraća Kopljar.

Rad kod privatnika

Logistika na Novoj bila je puno manja, rad kod privatnika gotovo u pravilu podrazumijeva i puno više rada, cijela situacija zahtijevala je i dosta improvizacije, pa su se neki, koji su se poveli primjerom Kopljara, brzo predomislili.

- Griješio bih dušu kada bih rekao da sam (smo) na HTV-u tada malo radili. Moji počeci na televiziji koincidirali su s predratnim previranjima, kasnije je došao rat, zahtjevni Dnevnici, ali i povremeni odlasci i izvještavanja s ratišta, da ne nabrajam dalje... Koliko god je za sve nas dolazak na Novu TV bio šok, ponajviše zbog siromašne infrastrukture, uživali smo danonoćno pripremajući pokretanje informativnog programa. Spomenuli ste tadašnju skromnu gledanost. Upute su tada bile: ‘Idemo skromno, tiho, pomalo, nemojte najavljivati čuda’. A ja odmah u prvom intervjuu ni pet ni šest izjavim: ‘Jedini nam je cilj da budemo gledaniji od HTV-ovog Dnevnika!’. Bijah blago ukoren. Međutim, evo neki dan bacim oko na popis najgledanijih emisija - mi smo jedanaestu godinu zaredom u samom vrhu, a konkurencija nam ne dahće za vratom - smije se Kopljar zbog svoje tada nepromišljene izjave koja se na kraju i ostvarila.

Iza njega su sada mnogobrojni događaji, poput onih izvanrednih, zbog kojih je s ostatkom ekipe provodio cijele dane na poslu.

- Svi ti posebni događaji, kako ih nazivate, uključujući, uz ostale, i izbore svako malo, posebno su zadovoljstvo. U tim danima naglašen je osjećaj pripadnosti timu, pojačan je napor svih kolega i velika očekivanja gledatelja vuku vas da date svoj maksimum i podsjećaju zašto ste odabrali upravo ovaj poziv, koristan, dinamičan, uzbudljiv, nepredvidiv... O pizzi u neograničenim količinama za cijelu redakciju da ne govorim! - ističe uz šalu.

Kako doživljava svojih 18 godina na Novoj TV?

- I intimno i profesionalno, instinkt ni ovaj put nije zakazao, sav rizik se isplatio. Nova TV godinama je već u svim segmentima vrhunski ustrojena institucija. Lijepo je doći na posao, pogledati oko sebe i popričati bilo s kim iz našeg tima - od novinarskih ‘veterana’ do ambicioznih pripravnika, urednika, snimatelja, organizatora, producenata, kamermana, montažera... Svaki pojedinac je važan kotač u pobjedničkom timu i bez obzira na naše različitosti, složni smo u jednom - u želji da nam današnji Dnevnik bude bolji od jučerašnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:41