ŠALABAHTER IZ FILMA

Seks, intrige, tenis i - fantastična Zendaya! Ovo su glavni razlozi zašto pogledati ‘Izazivače‘

Zendaya, Josh O‘Connor i Mike Faist u filmu ”Izazivači”

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Talijanski redatelj u svom je novom filmu pokazao koliko ljudi mogu biti grubi jedni prema drugima te da predani i željni moći mogu biti opasni ako nisu suosjećajni

U Hollywoodu se tijekom godina ustalio modus operandi - jedan za vas, jedan za mene. Suštinski gledano, kreativci koji žele raditi umjetnički zahtjevnije i pomaknutije projekte te projekte "financiraju" tako što odrade nekoliko komercijalnijih projekata. Filmski djelatnici koji tog načina djelovanja najstrože drže ili silom prilika moraju držati su - glumci i glumice.

Russell Crowe je 2000. igrao u "Gladijatoru", a 2001. u "Genijalnom umu", George Clooney je godinu dana nakon "Tko je ovdje lud?" igrao u "Oceanovih 11", a Christian Bale praktički stalno balansira između pomaknutog i mainstreama. Charlize Theron iste je godine igrala u "Dobrom poslu u Italiji" i "Čudovištu". Dok je trilogija "Gospodar prstenova" početkom 21. stoljeća harala kinima, Cate Blanchett je igrala i u politički angažiranim filmovima "Veronica Guerin" i "Charlotte Gray". Amy Adams je iste godine odradila superjunački film "Batman protiv Supermana", znanstveno-fantastični "Dolazak" i triler "Noćne životinje". Scarlett Johansson je tijekom igranja u filmovima iz Marvelovog filmskog svemira redovito glumila i u manjim filmovima.

Iako joj je tek 27 godina, trenutno vjerojatno najtraženija holivudska glumica Zendaya već sedam godina slijedi spomenuti modus. Nakon što se u holivudsku prvi ligu probila s filmom "Spider-man: Povratak kući", iste je godine glumila u mjuziklu "Najveći šoumen". Dok je igrala u seriji "Euforija", pojavila se u "Dini", još jednom filmu o Spider-manu. Ove će joj godine pak izaći dva filma - "Dina: Drugi dio" i "Izazivači". Jedan za njih, jedan za nju iako je "Dina" sve samo ne uobičajeni blockbuster, a njezina uloga u njemu važna.

"Izazivači" su novi film talijanskog redatelja Luce Guadagnina. Njegov dugometražni debi "Protagonisti" izašao je 1999. i otad samo niže uspjehe. Film "Ja sam ljubav" na kojem je surađivao s britanskom glumicom Tildom Swinton iz 2010. godine osvojio je i kritiku i publiku, a bio je nominiran i za nekolicinu nagrada kao što su Oscar, Zlatni globus i BAFTA. Svjetski je uspjeh ostvario s filmom "Skrivena ljubav" iz 2017. godine u kojemu su glavne uloge igrali Timothée Chalamet i Armie Hammer. Čim su izašle prve najave za "Izazivače", te zbog Zendayje postale viralne senzacije, ljubitelji filma uočili su da se Guadagnino i najnovijem filmu bavi onime što mu najbolje leži - emocijama i erotikom.

"Izazivači" su u hrvatska kina stigli 25. travnja, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi pet razloga zbog kojih ga trebate pogledati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:10