POVIJESNI USPJEH

Senzacija u Cannesu! Hrvatski film “Murina” osvojio je nagradu za najbolji debitantski film

Antoneta Alamat Kusijanović, redateljica filma 'Murina'
 Tonci Plazibat/Cropix
Film Antonete Alamat Kusijanović dobio je prestižnu nagradu Camera d’Or što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu

Film „Murina“ hrvatske redateljice Antonete Alamat Kusijanović osvojio je Camera d' or (Zlatnu kameru) , nagradu za najbolji debitantski film u svim programima ovogodišnjeg canneskog festivala. Riječ je o izuzetno prestižnoj nagradi, te možda i najzvučnijem priznanju koje je neki hrvatski film osvojio u posljednjih desetak godina.

Camera d'or nagrada je koju zaseban žiri dodjeljuje jednom od debitantskih filmova iz bilo kojeg canneskog programa. Nagrada je utemeljena 1978., a među bivšim pobjednicima - te ljudima kojima je to usmjerilo karijeru - su i Jim Jarmusch, Naomi Kawase, Corneliu Porumboiu i Steve McQueen. Hrvatska debitantica nagradu je osvojila za svoju obiteljsku dramu u kojoj se jogunasta tinejdžerica pobuni protiv despotskog oca u arkadijskom ambijentu turističkog otoka.

O nagradi Camera d'or odlučivao je međunarodni žiri kojim je predsjedala francuska glumica Melanie Thierry. Hrvatska redateljica nije mogla osobno preuzeti nagradu, jer je rodila dan uoči proglašenja.

'Snažan film'

Ovo je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program “15 dana autora”(Quinzaine des Réalisateurs) koji se održava od 1969. godine u sklopu festivala u Cannesu, a donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana svijeta i svjetskoj publici otkriva nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika.

Predsjednica žirija, glumica Melanie Thierry prilikom dodjele nagrade u Cannesu rekla je da su nagradili snažan film, a odluku su donijeli vrlo lako i bez velikih dvojbi. Nagradu je preuzeo koscenarist filma Frank Graziano.

image
Scena iz filma 'Murina'
Pr

Projekcija “Murine” održana je u Cannesu u dvorani Theatre Croisette što je bila i svjetska premijera tog filma pred punim gledalištem i u prisustvu redateljice Antonete Alamat Kusijanović, glumaca Danice Ćurčić, Gracije Filipović, Leona Lučeva i Jonasa Smuldersa te koscenarista Franka Graziana te ostale filmske ekipe: glumice Tatjane Filipović, kompozitora Evguenija Galperinea, producenta Danijela Peka, koproducenata Zdenke Gold i Jožka Rutara, montažera Vladimira Gojuna i kostimografkinje Amele Bakšić.

Pozitivne kritike

Reakcije publike i pozitivne ocjene kritike u inozemnim medijima bile su nagovještaj moguće prve velike nagrade ovome filmu. Film “Murina” u subotu, 17. srpnja ima svoju hrvatsku premijeru na Pulskom filmskom festivalu nakon kojeg slijede projekcije na Sarajevo Film Festivalu, na Rabu, a potom i u kinima širom Hrvatske.

image
Antoneta Alamat Kusijanović, Gracija Filipović i Danijel Pek
Pr

“Murina” je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma “U plavetnilo”. Snimao se na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je studij produkcije, a zatim režiju na Sveučilištu u Columbia u SAD-u. Prije “Murine” režirala je kratki film “U plavetnilo” koji je osvojio nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva te je bio nominiran za studentskog Oscara.

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). U autorskom timu filma su još i Helene Louvart (direktorica fotografije), Ivan Veljača (scenograf), Amela Bakšić (kostimografkinja), Snježana Gorup (majstorica maske), Julij Zornik (dizajner zvuka), Vlado Gojun (montažer), Poster (vizualni efekti) te Evgueni Galperine i Sacha Galperine (skladatelji). Glavne uloge nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.

Zlatna palma za 'Titan'

Službeni žiri canneskog festivala glavnu je nagradu - Zlatnu palmu - dodijelio filmu „Titan“ francuske redateljice Julie Ducorneau. Riječ je o filmu koji kritičari opisuju kao ludu, sirovu i vizionarsku inačicu filmova Davida Cronenberga. Glavnim je festivalskim žirijem predsjedao američki redatelj Spike Lee.

Dva grand prixa žirija osvojili su finski film „Odjel broj 6“ redatelja Juha Kousmanena, te film „Heroj“ Iranca Asghara Farhadija. Nagradu za najbolju režiju osvojio je Leos Carax za mjuzikl „Anette“ koji je otvarao festival, a onu za najbolji scenarij Japanac Ryusuke Hamaguchi za film „Vozi moj auto“ po pripovijetci Harukija Murakamija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:42