POZNAT JE PROGRAM

U Cannesu i ‘Metropolis‘, prvi Coppolin film nakon 13 godina, novi nastavak ‘Mad Maxa‘, te biografija ruskog ultranacionalista

Francis Ford Coppola

 Derek White/Getty Images/Profimedia/Derek White/getty Images/profimedia
Političku će pozornost pobuditi i film Kirila Serebrennikova "Limonov- balada". Riječ je o biografiji ruskog bitničkog, a kasnije ultranacionalističkog pisca Edvarda Limonova

Povratnički film Francisa Forda Coppole "Megalopolis", te novi filmovi Davida Cronenberga, Yorgosa Lanthimosa, Paola Sorrentina i Paula Schradera borit će se za nagrade na ovogodišnjem canneskom festivalu.

Direkcija canneskog festivala objavila je u četvrtak filmove koji će biti prikazani u festivalskoj službenoj konkurenciji. Za nagradu Zlatna palma borit će se dvadeset filmova. Među njima je "Metropolis", prvi Coppolin film nakon 13 godina i povratak na festival na kojem je 1979. pobijedio s "Apokalipsom danas". "Metropolis" je distopija o uništenom gradu budućnosti u kojem se sukobljavaju arhitektonske vizije. Glavnu ulogu u filmu glumi Adam Driver.

Cronenberg će u konkurenciji nastupati sa svojim novim spekulativnih SF-om "Shrouds" u kojem glumi Lea Seydoux. Paul Schrader u Cannesu će predstaviti film "Oh, Kanada" po romanu Russella Banksa s Richardom Gereom u glavnoj ulozi. Glumica Emnma Stone i režiser Lanthimos udružuju se ponovo nakon "Ubogih stvorenja" u filmu "Kinds of Kindness" (Vrste dobrote). Riječ je o omnibus-triptihu kojeg je pisao Lanthimosov izvorni scenarist, ideator grčkog "čudnog vala" Efthimis Filippou. U programu je i novi film Paola Sorrentina "Parthenope" koji je posveta njegovom rodnom Napulju.

Političku će pozornost pobuditi i film ruskog disidenta Kirila Serebrennikova "Limonov- balada". Riječ je o biografiji ruskog bitničkog, a kasnije ultranacionalističkog pisca Edvarda Limonova. Film je na engleskom, a Limonova glumi Ben Wishaw.

Izvan konkurencije na festivalu će igrati "Furiosa", novi nastavak serijala "Mad Max", te film "Horizont- američka saga" Kevina Costnera.

Canneski festival počinje 14. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:56