PETI NASTAVAK FRANŠIZE

U četvrtak dolazi nam film koji već dva tjedna hara svjetskim kinima

Winston (Ernie Hudson) i Peter (Bill Murray) u filmu ”Istjerivači duhova: Ledena prijetnja”

 Ustupljena fotografija
"Istjerivači duhova: Ledena prijetnja" vraćaju se na mjesto zbivanja originalnog filma, u New York, odakle zapravo dolaze svi duhovi

Prije četiri desetljeća “Istjerivači duhova” dominirali su svjetskim kinima. Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson i Harold Ramis igrali su četiri besposličara koji su otkrili unosnu zaradu. Kako je u to vrijeme - recimo - New York bio pun duhova, oni su se proglasili spasonosnim rješenjem od te pošasti. Kad god bi netko nazvao i požalio se na čudna zbivanja u svojim kućama ili stanovima, oni bi potrpali svoje čudne aparate u vatrogasno vozilo i oslobodili stanare neugodnih susjeda. Lako je bilo s malim kreaturama, ali kad su se pojavile velike nemani, i naši junaci su bili na sto muka.

“Istjerivači duhova” su po zaradi nadmašili i drugog "Indianu Jonesa", a kad je 1988. snimljen nastavak, financijski je prošao dobro, ali su poklonici originala bili poprilično nezadovoljni. Vjerojatno je to i razlog zašto smo na treće izdanje morali čekati sve do 2016., a novina je bila u tome što su glavne uloge igrale samo glumice. Jedini muškarac u glumačkoj postavi bio je njihov nespretni pomagač Kevin, a igrao ga je Marvelov superjunak Chris Hemsworth. Film je naišao na podijeljene sudove, pa se odustalo od ovakvog eksperimentiranja. Četvrto izdanje franšize prošlo je puno bolje, “Istjerivači duhova: Nasljeđe” odigravalo se u američkoj provinciji, gdje je Callie (Carrie Coon), kći pokojnog Egona Spenglera (Ramis), naslijedila malu kuću i preselila se u nju sa svojom djecom Trevorom (Finn Wolfhard) i Phoebe (Mckenna Grace). Našla si je i dečka Garyja (Paul Rudd), ali nije očekivala da će se u toj zabiti pojaviti i duhovi. Film je s puno duha i invencije režirao Jason Reitman, sin Ivana Reitmana, koji je potpisao prva dva izdanja franšize, a sad je figurirao samo kao producent. Kako je četvorka prošla dobro, već su počele pripreme za peto izdanje, no 2022. je Reitman stariji umro. Reitman mlađi prepustio je režiju Gilu Kenanu, scenaristu prethodnog filma, a oca je potpisao kao jednog od producenata, bez obzira na to što je tada već bio sahranjen.

image

Bill Murray kao Dr. Peter Venkman i Paul Rudd kao Gary Grooberson u filmu "Istjerivači duhova: Ledena prijetnja"

Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia

Petica se vraća na mjesto zbivanja originalnog filma, u New York, kamo su se doselili Callie i njezin dečko Gary te djeca joj Trevor i Phoebe. Shvatili su da duhovi koji su ih spopali u Oklahomi zapravo stižu iz američkog velegrada. Smjestili su se u vatrogasni dom u kojem su ordinirali prvi istjerivači duhova. Isprva se čini da došljaci dobro kontroliraju situaciju, no gradonačelnik Walter Peck (William Atherton) striktno zabranjuje maloljetnoj Phoebe da hoda uokolo sa spravom za lov na duhove. Djevojčica se, međutim, sprijateljila s pravim duhom, eteričnom Melody (Emily Alyn Lind), čija je obitelj stradala u požaru, a njihova veza vrlo je emocionalna. Za nevolju, pojavljuje se demon koji sve pretvara u led, pa će Callie i njezino društvo potražiti pomoć originalnih istjerivača duhova. I ne samo njih; film je krcat likovima koje ćete lako prihvatiti jer ih igraju poznati glumci (na primjer, komičar Kumail Nanjiani).

“Istjerivači duhova: Ledena prijetnja” prikazuje se u svijetu već skoro dva tjedna i dosad je zaradio preko 100 milijuna dolara bruto. Ako tako nastavi, ne gine nam još jedno izdanje, što će poklonici franšize itekako pozdraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:41