BORIS ŠTOK

Ako smo već izgubili Massima, zar ne bi bilo lijepo da dio njegova prostora na pop-sceni popuni Boris Štok

Boris Štok u Kući umjetnosti Arsen

 Valerio Baranovic/
Novi album izdao je Aqarius Records. Borisu valja poželjeti, i radi njega i radi naše scene, da zavlada vrhovima radijskih i streaming top-lista

Boris Štok, pjevač nekadašnjeg riječkog art-rock benda Quasarr, široj publici najpoznatijoj po duetu "Ljubav" s Josipom Lisac i po pjesmi "Ti" zbog TV serije "Novine", pomalo se neočekivano prijavio na Doru, što je jako dobro za taj festival, te nedavno objavio treći solistički album. Ponovo u suradnji s Darkom Terlevićem (The Siids) s kojim je surađivao na prethodnim albumima, "Ispod kože", koji je nagrađen Porinom za najbolji album alternativne glazbe, i "Uvijek dio mene". Ovaj su put odlučili zaigrati na "popičniju" kartu jer premda je jasno da je Boris poklonik Bowieja i Sylviana te Ferryja i Kerra, kao i britanskog, malo mračnijeg synth-popa i gothic-rocka 80-ih, "3" je album koji se donekle odmiče od formule zbog kojih je bio usporediv i s radovima Interpola, Placeba i Editorsa.

Ovo je sada čisti art-pop, a koliko je nalik onome s prva dva albuma, toliko je i drugačiji. Bliži nekadašnjem novom romantizmu, ali osuvremenjenom te udaljeniji od gothic-rocka, a to je jasno i iz maestralne obrade "Jesus To A Child" pokojnog Georga Michaela u spomen na njegova velikog poklonika Ivicu Vrkića, koji je bio glazbeni urednik Radija Rijeka i dobar prijatelj brojnim riječkim glazbenicima. Usporedbe radi, takvu je svojevrsnu kodu na prethodnom imala obrada "Love Will Tear Us Apart" Joy Divisiona, a na prvom je, ali pri sredini, stajala obrada "Voli me još ovu noć" Denis & Denis. Možda baš te obrade najprimjerenije, ali i cijeli album kad se pomno presluša od početka do kraja, ilustriraju što sad pokušava Boris Štok, a za što se toplo nadam da će mu uspjeti.

image

Boris Štok

Aquarius/

To je pokušaj pozicioniranja kao jednog od naših stilski najkapacitiranijih i najelegantnijih i sada striktno pop-pjevača, oboružanog vlastitom emotivnom lirikom o unutarnjim dilemama, sumnjama i žudnjama. Konkretno, minimalistička balada "Zauvijek" i plesnija, saksofonom osjenčana "Gdje prestajem ja i počinješ ti" "killeri" su za svaki radio koji drži do sebe i do kvalitetne pop-glazbe. Nažalost, nismo dočekali da se Massimo, Urban, s kojim također dijeli pokoju sličnost, i Štok okupe na jednom zajedničkom open-air koncertu, a izložio sam tu ideju i javno kad je Rijeka trebala postati EPK. I dalje sam tužan zbog smrti Massima, kojem nikada neću zaboraviti kad me je nazvao nakon moje recenzije albuma "Ghosteen" Nicka Cavea da mi oduševljeno kaže da nešto takvo o tom albumu nigdje nije pročitao ni kod nas ni vani. Pa ako smo već izgubili Maxa, zar ne bi bilo lijepo da dio njegova prostora na pop-sceni popuni Boris Štok? Jako teška i zahtjevna ta uloga, kao i nadmetanje s Urbanom, no Borisu valja poželjeti, i radi njega i radi naše scene, da zavlada vrhovima radijskih i streaming top-lista.

BORIS ŠTOK

3

Aquarius

žanr: pop/alter/electro

ocjena: 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:52