REZULTATI GLASOVANJA

Dolly Parton, Eminem i Duran Duran se pridružuju Rock & Roll Kući slavnih

Dolly Parton

 Curtis Hilbun/Aff-usa.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia
Pjevačica je u ožujku izjavila da je ‘izuzetno polaskana‘ time što je nominirana, ali smatra da nije ‘zaslužila‘ svoje mjesto.

Usprkos tome što je izjavila se povlači iz ovogodišnjih nominacija za Rock & Roll Kuću slavnih, Dolly Parton je ipak prikupila dovoljno glasova da bude uvrštena u spomenutu instituciju, piše BBC.

Pjevačica je u ožujku izjavila da je "izuzetno polaskana" time što je nominirana, ali smatra da nije "zaslužila" da je se smatra "rock umjetnicom". Međutim, sa svojom je izjavom je zakasnila jer je glasanje već bilo u tijeku. Završetkom glasovanja i objavom rezultata je potvrđeno da će Dolly biti primljena u Rock & Roll Kuću slavnih ovog studenog uz Eminema, Carly Simon, Eurythmics i Duran Duran.

image

Dolly Parton

Curtis Hilbun/Aff-usa.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Među ostalim novim članovima su legenda soula Lionel Richie i Pat Benatar.

Također, britanski heavy metal bend Judas Priest dobit će nagradu za glazbenu izvrsnost, kao i producenti Jimmy Jam i Terry Lewis, čiji je rad s Janet Jackson promijenio zvuk američkog popa osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća.

Parton, autorica hitova "Jolene"," I Will Always Love You" i "9 To 5", negirala je svoju nominaciju smatrajući da country glazba ispunjava uvjete.

- Nadam se da će Rock & Roll Kuća slavnih razumjeti i biti spremna ponovno me razmotriti, ako ikada budem vrijedna - rekla je u ožujku.

- Ovo me, međutim, inspiriralo da izdam, nadam se, sjajan rock ‘n‘ roll album u nekom trenutku u budućnosti, što sam oduvijek željela učiniti - izjavila je.

Organizatori su ipak odbili njezino negiranje te objasnili da rock & roll "nije definiran niti jednim žanrom".

- Glazba Dolly Parton utjecala je na generaciju obožavatelja i utjecala na nebrojene umjetnike koji su uslijedili - rekli su u priopćenju.

- Njezina nominacija slijedila je isti proces kao i svi ostali umjetnici koji su razmatrani - tvrde iz Rock & Roll Kuće slavnih.

U intervjuu za NPR, Parton je rekla da bi ipak prihvatila ulazak u Rock & Roll Kuću slavnih.

- Oduvijek sam vjerovala da je Rock & Roll Kuća slavnih namijenjena ljudima u rock glazbi, no u posljednje sam vrijeme saznala da to nije nužno tako - zaključila je.

image

Eminem

Valerie Macon/Afp/Profimedia

Kuća slavnih je posljednjih godina postala otvorenija za ostale žanrove, nakon kritika zbog "nedostatka raznolikosti". Grandmaster Flash and the Furious Five bili su prva rap grupa koja je primljena 2007., a Run-DMC, Tupac Shakur i Jay-Z su uvršteni nekoliko godina kasnije.

Također, došlo je do povećanja broja ženskih učesnica, pa su tako svoje mjesto u Kući slavnih pronašle Tina Turner, Carole King, Janet Jackson i Nina Simone.

Ovogodišnji izbori sadržavali su raznolik popis od 17 umjetnika, uključujući neka od najvećih glazbenih imena, a da bi se kvalificirali, morali su objaviti svoj prvi singl prije 25 godina.

Eminem, Parton, Richie i Duran Duran ušli su i u Kuću slavnih sa svojim prvim nominacijama, pobijedivši Kate Bush koja je bila nominirana tri puta, MC5 sa šest prethodnih nominacija i Dionne Warwick s dvije dosadašnje nominacije.

Duran Duran, koji su se proslavili osamdesetih godina s pop hitovima kao što su Rio i Wild Boys, rekli su da su "počašćeni, oduševljeni i sretni".

Glazbene ikone osamdesetih, The Eurythmics su bili nominirani jednom prije, 2017., ali ovog su puta uspjeli ući u elitno društvo glazbenika. Pjevačica Annie Lennox i njezin kolega Dave Stewart oduševljeni su rezultatima glasovanja.

image

Eurythmics

Axel Seidemann/Afp/Profimedia

Svečana ceremonija uvođenja spomenutih glazbenika u Rock & Roll Kuću slavnih održat će se 5. studenog u Los Angelesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:45