VELIKANI GLAZBE

Kuća slavnih Rock'n'rolla ima nove članove: Red Hot Chili Peppers, Beastie Boys, Guns N' Roses...

Kuća je od danas bogatija za jedanaest novih članova među kojima su i Laura Nyro, Donovan, The Small Faces/The Faces...

CLEVELAND - Kuća slavnih Rock'n'rolla od danas je bogatija za jedanaest novih članova: Red Hot Chili Peppers, Beastie Boys, Guns N' Roses, Laura Nyro, Donovan, The Small Faces/The Faces, Glyn Johns, Tom Dowd, Cosimo Matassa, Don Kirshner i Freddie King.

U Kuću su ušli Beatie Boysi , koji su svojim debitantskim albumom 'License to Kill' iz 1986. potpuno potresli rock i hip-hop scenu, kao i Guns N' Roses koji su proglašeni 'jednim od najdinamičnijih i eksplozivijih hard rock bendova u povijesti'.

Pridružuit će im se i Red Hot Chili Peppers poznati po svojem eksperimentiranju s metalom, rapom i hip-hopom, psihodelijom, progresivnim rockom pa čak i popom, čime su sigurno obilježili svjetsku glazbenu scenu.

S druge strane, Donovan, punog imena Donovan Leitch , počeo je kao folk pjevač, a slavu je stekao 60-ih godina prošlog stoljeća hitovima poput 'Sunshine Superman', za kojeg Kuća tvrdi da je 'jednom rukom započeo psihodeličnu revoluciju', te 'Season of the Witch'.

Na popisu novih članova kao jedina žena našla se i Nyro , pjevačica koja preminula od raka 1997. u s 49 godina života. Bila je velika glazbena ikona 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća pišući hitove kao što su 'Wedding Bell Blues' i 'When I Die' za velike izvođače poput Three Dog Night, Blood, Sweat and Tears, the Fifth Dimension i Barbru Streisand.

Londonski bend iz 1960-ih Small Faces okupio se u 70-im ponovo kao The Faces, a u njemu je pjevao i Rod Stewart. Jedan od njihovih napoznatijih hitova je 'Stay With Me' iz 1972 .

Nagrada Ahmet Ertegun za 'neizvođača' doijeljena je Donu Kirshneru , stvoritelji pop fenomena tijekom 60-ih poput 'The Monkees' i 'The Archies'. Kasnije je izgradio svoju televizijsku karijeru kroz glazbene showove 'In Concert' i 'Don Kirshner's Rock Concert'.

Freddie King , preminuli gitarist iz Teksasa kojeg su kao svoj uzor naveli Eric Clapton i Carlos Santana, ulaz u Kuću je zaslužbio zbog svojeg snažnog utjecaja, a Matassa, Dowd i Johns dobit će nagrade za glazbenu izvrsnost.

Matassa je vlasnik glazbenog studija J&M Recording Studios u New Orleansu dok je Dowd radio kao snimatelj i producent surađujući s velikim brojem glazbenika - od Creama do Dusty Springfielda.

Johns , također snimatelj i producent, ponajprije je zaslužan za karakterističan zvuk Eaglesa, a radio je i s Clashom, Rolling Stonesima, the Whoom i Claptonom.

Službeno proglašenje novih članova kuće održat će se 14. travnja iduće godine u Clevelandu u američkoj saveznoj državio Ohio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 17:04