Peti kupe

Ne brinem o tome kako definiraju moju glazbu. Nemam bolji opis od sljedećeg: riječ je o o svemirskom discu

Prins Thomas

 Press
Cijenjeni norveški DJ i producent Prins Thomas u subotu 16. travnja dolazi u Zagreb

Za glazbu Norvežanina Prinsa Thomasa kažu da zvuči kao disco koji je došao iz svemira. Ovaj cijenjeni DJ i producent ovih je dana izdao novi album "9", a poznat je i po sjajnim remiksevima, među kojima je njegova verzija kultnog hita "Beam Me Up" Midnight Magica, ali i, primjerice, pjesma "45:33" LCD Soundsystema. U subotu 16. travnja Prins Thomas dolazi u Zagreb. Nastupit će u novootvorenom Petom kupeu u sklopu programa "The Garden Presents", gdje će DJ pult s njime, kao lokalna podrška, dijeliti Pepi Jogarde, koji Thomasa naziva svojim glazbenim učiteljem, a uz njih svira i Antonio Žuža.

Iako je jedna od najvećih ikona skandinavske scene, Thomas je na glasu kao skromna i nepretenciozna osoba, pa intervjue daje rijetko. Pa što bi trenutačno radije radio nego odgovarao na pitanja medijima?

- Radije bih raspakiravao kutije u svojem novom stanu - smije se.

No odmah prelazimo na ozbiljne teme. Svakodnevno svjedočimo populizmu i nacionalizmu, koji imaju razorne posljedice. Brojni se umjetnici bore protiv tog sentimenta upravo svojim radom. Koji je njegov recept za boru protiv tame?

Boljitak djece

- Pokušavam širiti radost svojom glazbom i biti dobar čovjek prema svima koji su oko mene. Kako prema onima koji čine moj mikrokozmos, koji su u mojem neposrednom krugu prijatelja i obitelji, tako i prema svima drugima koje upoznam. Moja briga o onome što se odvija vani je sekundarna, na prvome mi je mjestu boljitak moje djece. Ipak, na stranu s tim; je*eš nacionalizam, Trumpa, Putina, Erdogana... - kaže Thomas.

On je već desetljećima dio underground scene.

- S rukom na srcu mogu reći da uživam u onome što radim više no ikada. Ne zamaram se terminom "underground". Preferirao bih biti "overground", ali se istovremeno ne prodati. Ako pojam "alternativa" označava nešto što nije "smeće", mogu ga prihvatiti - govori glazbenik.

Na koji je trenutak u karijeri najviše ponosan?

- Pitajte me ponovno za dvije godine, tada ću slaviti 40. obljetnicu otkako sam počeo raditi kao DJ - priča.

Uz to, osnivač je čak triju izdavačkih kuća - Full Puppa, Internasjonala i Horisontal Mamba. Objašnjava nam po čemu se one stilski i konceptualno razlikuju.

Glazba za plesne podije

- Full Pupp je samo za lokalce, tu objavljujemo glazbu norveških talenata. Internasjonal je za sve ostalo. Oba su labela orijentirana na glazbu za plesne podije, no s vremena na vrijeme odemo i na neka druga područja. Horisontal Mambo je, s druge strane, više ezoteričan, eksperimentalan; ima i duba, ambijentale, IDM-a... - tumači.

Prins Thomas se već naviknuo da se njegovu glazbu definira kao svemirski disco.

- Ja bih jednostavnije rekao da radim glazbu koju treba poslušati. No, to nije stvar koja glazbu prodaje. Prestao sam se brinuti o tome kako definiraju moju glazbu. Nemam bolji opis u vidu jednostavne fraze od svemirskog disca. No kao producent osjećam da moju glazbu najbolje opisuje posljednji album, a kao DJ moj posljednji klupski set - kaže.

Nekada se bavio i breakdanceom.

- Ako sam u elementu, ponekad i danas napravim neki old school pokret. No nikada ne plešem na zahtjev - smije se.

U Zagrebu je bio već nekoliko puta.

- Veselim se povratku. Po onome što sam vidio, Zagreb je nevjerojatan. Hrana je sjajna, a i partiji su uvijek bili odlični - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:49