RNB CONFUSION

Pogledajte fotografije RNB scene zadnjih 20 godina: gosti su bili Vedran Ćorluka, Iva Šuletnić, Remi, Connect...

Remi, Elemental

 Denine.eu/Dino Ninkovic
‘Bilo nam je najvažnije da se održao prvi party, u tada legendarnom zagrebačkom klubu Gjuro 2‘. RNB Confusion Back in the Day, izložba i party, će biti u Petom kupeu, 4. veljače

RNB Confusion Back in the Day se održava u Petom kupeu, 4. veljače, a obilježava se dvadeset godina RNB Confusiona. Tim povodom donosimo tekst čiji je autor Adnan Mehmedović - Medo, event organizator i PR nekoliko projekata, poput RNB Confusiona, Fresh Island festivala na Zrću i Food truck festivala.

Gjuro 2 bio je horizont zagrebačkog urbanog života. Godina 2003. bila je godina koja je nama počinjala u srijedu. Arnold Schwarzenegger te je godine postao guverner Kalifornije, momčad San Antonio Spursa novi NBA prvak, ali nama je bilo najvažnije da se održao prvi RNB Confusion party, u tada legendarnom zagrebačkom klubu Gjuro 2, srijedom.

Od svojih skromnih, ali hrabrih početaka, kad je 5. ožujka kročio na urbanu scenu, RNB Confusion izrastao je u najuspješniji klupski projekt u Hrvatskoj. RNB Confusion partyji svoj su prvi plesni podij pronašli u atomskom skloništu u Španskom davne 1992. godine, gdje su rotirke bile rasvjeta, a dvije muzičke linije DJ set up.

image

Dubioza kolektiv, čestitka za 10 rođendan

/Press

Facebook tog vremena bio je call centar Škvadrofon. Viseći po cijele dane na telefonskoj govornici na Škvadrofonu, pozivao sam mlade iz cijelog Zagreba na tulum. Netko bi ih dočekao na autobusnoj stanici i dopratio do tuluma u skloništu. Stariji dečki iz zgrade glumili bi redare za gajbu piva i brinuli o redu na tulumu. Skupili bismo do 200 mladih željnih zabave, a u to vrijeme nije ni bilo prevelikog izbora za nas klince, a ni starci u tim ratnim godinama nas nisu puštali da idemo svuda. Malo-pomalo, party po party, počeo sam shvaćati zabavu kao posao.

image

RNB Confusion

/Press
image

RNB Confusion

/Press

Komercijalizacija svega do tada što sam radio, manjih zabava i tuluma do 200 ljudi, počela je mojim studiranjem i odlascima u NSB (Nacionalna sveučilišna knjižnica) gdje sam zahvaljujući dijeljenju flyera upoznao tisuće studenata. Upoznao sam i tadašnje promotore i organizatore u klubu Gjuro 2 (Ivan Bušljeta i Ozren Brunović) koji su mi dali priliku da organiziram prvi službeni RNB Confusion u klubu Gjuro 2. I kako to biva, putujući na sastanak u Gjuri 2, gdje je trebalo dogovoriti sve detalje, dopisujem se sa susjedom iz zgrade koja mi osmišljava ime programa dok se vozim tramvajem prema klubu. Što reći za klub Gjuro 2? To je bio prostor identiteta koji je u punom smislu predstavljao utopijski urbanizam, radikalno pozitivno i ogorčeno - borbeno - kreativno istupanje protiv svih oblika ideološkog kretenizma i antipolitičkog razdruživanja osobnog i zajedničkog vremena i prostora.

image

Dubioza kolektiv, čestitka za 10 rođendan

/Press
image

Nina Badrić, Montell Jordan, Medo

/Press
image

Nevena Rendeli

/Goran Peresin/goxcom 2011.
image

Remi, Elemental

Denine.eu/Dino Ninkovic

Prvi rasprodani RNB Confusion u Gjuri 2 dogodio se već 19. ožujka te godine, treći RNB Confusion party po redu u Gjuri 2 i to zbog spleta okolnosti - nastupi Bizze iz Bolesne braće u DJ ulozi, Ivane Kindl u pjevačkoj ulozi, te after party predstave "The Blue Moon" s Tarikom Filipovićem i Bojanom Gregorić. Sreća je bila to što je Mala scena odmah pokraj Gjure 2 pa su se svi spustili nakon nastupa na party. Ta je večer bila odskočna daska za sve što je poslije slijedilo. Drugi važan trenutak bio je kad smo sa 500 posjetitelja skočili na 2000 u klubu Piranha na Jarunu nastupom grupe Divas. Prvi veliki inozemni koncert na RNB Confusionu bio je nastup za Grammy nominiranog r&b pjevača Montella Jordana, kojeg smo u Zagrebu spojili s Ninom Badrić te je nastao i duet za pjesmu "Ne dam te nikom". Vrhunac RNB Confusion priče bila je regionalna popularnost, tako da smo posljednjih 10 godina stalno na turneji s RNB Confusion partyjima u Beogradu, Sarajevu, Skoplju, Ljubljani, francuskim Alpama, Rijeci, Puli, Krku, Dubrovniku, Zadru… U razdoblju od 2006. do 2010. godine RNB Confusion održavao se pet puta u tjednu - srijedom u Zagrebu, četvrtkom u Ljubljani, petkom u Sarajevu, subotom u Skoplju i nedjeljom u Beogradu. To nikad na ovim prostorima nikome nije pošlo za rukom. Jedan od highlighta dogodio se 2007. godine kad smo angažirali RNB Confusion DJ-a za koncert Rihanne u beogradskoj Areni. Vidjeti logo RNB Confusion ispred 20.000 posjetitelja i Rihannu kako pleše u backstageu na naše DJ-e, bilo je izvanserijsko iskustvo.

image

Maja Vučić i Marija Husar

/Press
image

Ivan Držaić, Connect i Luka Šulić, 2 Cellos

/Press
image

Vedran Ćorluka u RNB Confusionu u Gjuri 2

Goran Peresin/goxcom/Goran Peresin/goxcom

Tijekom svoje dvadesetogodišnje bogate povijesti RNB Confusion ugostio je vodeća imena domaće i svjetske muzičke scene među, kojima su Edo Maajka, Bolesna braća, Elemental, Divas, Stoka, Nered, Connect, Nina Badrić, TBF, Frenkie, Hiljson Mandela, High 5, Zembo Latifa, VIP, Ivana Kindl, Montell Jordan (nominacija za Grammy), Onyx, Blackstreet (Grammy award), Horace Brown, Nina Sky (Billboard Hot 100), Dj Shortee Blitz, Lunar i mnogi drugi. Tijekom 20 godina ugostili smo više od 200 izvođača, DJ-a, plesača,umjetnika grafita, glumaca itd.

image

Iva Šulentić, čestitka 10. rođendana RNB Confusion

/Press

Na naše partyje dolazili su svi, a RNB Confusion bio je glavno utočište svih urbanih faca, a navraćali i političari, poput Ive Josipovića i Davora Bernadića, nogometaši Niko Kranjčar, Jerko Leko i Vedran Ćorluka, glumci Goran Bogdan, Sergej Trifunović i Jelena Perčin, košarkaši Damjan Rudež, Mario Kasun i Tomislav Zubčić, pjevači Bare iz Majki, Davor Gobac iz Psihomodo Popa, Nina Badrić, TV voditelji Iva Šulentić, Nevena Rendeli i Ivan Vukušić. Na naše partyje nakon rasprodanih koncerata u zagrebačkoj Areni plesali su i Justin Bieber, Beyoncein otac te plesači Lady Gage. Legendarni menadžer u boksu Don King za svog posjeta Zagrebu svratio je i na RNB Confusion party u Piranhu. Lista je poduga i poširoka da bih sve stigao nabrojati.

Ipak, i nakon 20 godina, RNB Confusion u svoje drugo desetljeće ulazi kao da je tek na početku. Partyji se održavaju svaki mjesec na drugoj lokaciji, i za svaki se traži karta više. U posljednjih osam godina, ekipa iz RNB Confusiona, dva brata koja stoje iza RNB Confusiona, Adnan i Admir, isfurali su zagrebačkoj publici novi koncept dnevnih partyja na neuobičajenim gradskim lokacijama - krovovi poslovnih nebodera, garaža Muzeja za suvremenu umjetnost, privatne vile, parkovi i slično. Samo prošle godine na svim RNB Confusion partyjima zabavljalo se više od 20.000 mladih, a tijekom 20 godina plesalo je više od 200.000 posjetitelja.

image

RNB Confusion, Gjuro 2

Goran Peresin/goxcom/Goran Peresin/goxcom
image

Gjuro 2

Goran Peresin/goxcom/Goran Peresin/goxcom
image

RNB Confusion, Maksimir park

/Press
image

RNB Confusion u GJuri 2

Goran Peresin/goxcom/

RNB Confusion svoje drugo desetljeće proslavit će putem različitih događaja u 2023. godini, pod sloganom "RNB Confusion XX". Uvodni rođendanski party u povodu 20. obljetnice rezerviran je za premijerno izdanje RNB Confusiona u klubu Peti kupe, u subotu 4. veljače. U Petom kupeu posjetitelji će se moći prisjetiti najboljih trenutaka iz duge povijesti u sklopu fotoizložbe "Faces, places & family", nakon koje slijedi party s gostovanjem DJ CLK koji nam dolazi iz Londona, iza kojeg je impresivna karijera s gostovanjima uz bok glazbenih zvijezda Rihanne, Amy Winehouse, Marka Ronsona, Chrisa Browna i Idrisa Elbe. DJ CLK ujedno je bio prvo strano DJ gostovanje na RNB Confusion partyju davne 2004. godine u klubu Gjuro 2, a poslije i u Piranhi, pa je bilo logično pozvati ga da obilježi "Back In The Day" tematski party i početak rođendanskog slavlja.

No, ovo je kick off party za veliki rođendanski party u Laubi koji će se održati u subotu 8. travnja s bogatim programom na koji ćemo pozvati sve generacije koje su s nama plesale u ovih 20 godina. To će biti naš najveći ovogodišnji party, kojim ćemo najaviti veliku turneju u Hrvatskoj i regiji, s prvim najavljenim partyjem u Rijeci koji je rezerviran za subotu 13. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:05