Tri i pol milijuna dolara

Prodaje se Elvisov privatni zrakoplov. Kupac će moći uživati u zlatu, crvenim sjedalima od baršuna i dozatoru pića

Elvis Presley‘s 1962 Lockheed 1329 Jetstar Private Plane Is Heading To Auction A plane previously owned by Elvis Presley is up for auction after sitting for more than 35 years in a New Mexico ‘aircraft graveyard‘. The 1962 Lockheed 1329 Jetstar is one of three jets owned by the King of Rock and Roll when he purchased it for $840,000 in 1976, a year before he died. Set to be sold by Mecum Actions, the nine-seater aircraft still has its original features including red velvet chairs, a cassette player, wood cabin paneling and 1970s charm. The rare airplane is one of only 204 aircraft manufactured between 1957 and 1978 in a private collaboration between Jetstar and Lockheed. The jet was first auctioned off in 2017 for about $430,000, though it is unclear why the jet is up for sale again. The cockpit, along with the rest of the jet, has never been restored. A copy aircraft documents signed by Presley also comes with the jet. The plane will be up for sale in Mecum‘s 2023 Kissimmee auction. -PICTURED: General View (Elvis Presley‘s 1962 Lockheed 1329 Jetstar Private Plane) -LOCATION: New Mexico United States -DATE: 5 Dec 2022 -CREDIT: Mecum Actions/Cover Images/INSTARimages.com,Image: 742494912, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Pictured: General View (Elvis Presley‘s 1962 Lockheed 1329 Jetstar Private Plane), Credit line: Mecum Actions/Cover Images/INSTARimages.com/INSTAR Images/Profimedia

 Mecum Actions/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia/Mecum Actions/cover Images/instarimages.com/instar Images/profimedia
Kuća u Palm Springsu poznata i kao House of Tomorrow, u kojoj su on i Priscilla proveli medeni mjesec, prodana je za 5,65 milijuna dolara

Fanove Elvisa Presleyja, barem one dubljeg džepa, razveselit će vijest da će početkom iduće godine biti ponuđen na prodaju njegov privatni zrakoplov s crvenim sjedalima od baršuna, koji trenutačno stoji napušten u pustinji Novog Meksika čekajući novog vlasnika.

Lockheed 1329 JetStar iz 1962. godine nalazi se na "groblju zrakoplova" u Roswellu više od 35 godina i jedan je od tri mlažnjaka koji su bili u vlasništvu kralja rock and rolla. Dva druga njegova mlažnjaka trenutačno su izložena u Gracelandu u Memphisu. Presley je ovaj svoj, kako se pokazalo, ujedno i posljednji avion kupio za 840.000 dolara 1976. godine, no ubrzo, u proljeće 1977. godine, samo nekoliko mjeseci prije nego što je umro u dobi od 42 godine, pjevač je mlažnjak prodao, a kasnije je završio u vlasništvu jedne tvrtke iz Saudijske Arabije, da bi potom bio premješten u Roswell International Air Center (ROW), gdje je bio pohranjen desetljećima i gdje se nalazi do danas. Inače, riječ je o vrlo rijetkom zrakoplovu, jedan je od samo 202 proizvedena između 1957. i 1978. u suradnji JetStara i Lockheeda.

"Elvis i njegov utjecaj na glazbenu industriju poznati su u cijelom svijetu, a ovo je jedinstvena prilika za novog vlasnika da stekne ekstravagantni dio njegove zrakoplovne prošlosti", stoji među ostalim u najavi aukcijske kuće Mecum. "Zbog pretrpanog rasporeda turneja, ove su letjelice bile potrebne za prijevoz pjevača, njegova benda, pratećih grupa, i uvijek prisutne mafije iz Memphisa na mjesta, koncerte i nastupe diljem zemlje".

Zasad nema informacija o razlozima koji su naveli vlasnika zrakoplova da ga proda nakon samo pet godina od kupnje 2017. za 430 tisuća dolara. Moguće da je tek naknadno shvatio u koliki bi se dodatni trošak morao upustiti da bi avion uopće poletio. Osim novog motora, potrebno je i temeljito preuređenje kokpita, ali, sve u svemu, izvorni štih iz 70-ih ostao je sačuvan u detaljima interijera koji su napravljeni prema Elvisovim željama, poput drvenih obloga, crvenog tepiha i sjedala od baršuna sa zlatnim metalnim ukrasima te opremi iz tog vremena, koja uključuje televizor, videorekorder i kazetofon, a priključci za slušalice nalaze se na svakom sjedalu. Avion ima i kuhinju opremljenu mikrovalnom pećnicom i dozatorom pića.

Zrakoplov, procijenjen na 3,5 milijuna dolara, bit će potrebno rastaviti da bi se otpremio, ističu iz aukcijske kuće, ali dostupna je pomoć pri koordinaciji. Napominju i da iako su motori i mnoge komponente kokpita uklonjeni, a nikakvi motori ili zamjenski dijelovi neće biti uključeni u prodaju Elvisova mlažnjaka, ovo je nevjerojatna prilika za stvaranje jedinstvenog Elvisova eksponata u kojem će uživati cijeli svijet.

Elvisove memorabilije, inače, vrlo su popularne u zadnje vrijeme: kuća u Palm Springsu poznata i kao House of Tomorrow, u kojoj su on i Priscilla proveli medeni mjesec, prodana je prošli mjesec po traženoj cijeni od 5,65 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:11