NEPRIKOSNOVENI KRALJ

Senzacija u Močvari: ‘Tex kao da svodi račune s bogom, vragom i samim sobom‘

Tex Perkins and the Fat Rubber Band, Melbourne

 /Martin Philbey
Kada pogledamo prema jugu mi vidimo Crikvenicu i Novi Vinodolski, a oni Tasmaniju i Antarktiku

"Kraljevi prašnjave Australiane", kako ih nazivaju, Tex Perkins and The Fat Rubber Band (Beasts of Bourbon, The Cruel Sea), dolaze u Močvaru, gdje će nastupiti 16. svibnja.

Iz Močvare pozivaju poetskim opisom: "Blagoslovljen demonskom karizmom i glasom koji je u jednom trenutku topao i zavodljiv kao valovi plaže Bondi, a već u sljedećem gromovit poput oluje nad svetom planinom Uluru, ovaj neprikosnoveni kralj australijane na svom je dugom i zavojitom rock‘n‘roll putu s različitim bandovima izdao na desetine albuma nulte kategorije coolnessa i ostavio tragove dublje od kotača 50-metarskog kamiona pri ulasku u Alice Springs. Slušali ste ploče Beasts of Bourbon, The Cruel Sea, Dark Horses ili Tex Don and Charlie? Niste? Onda je vrijeme da se zamislite. Jer radi se o klasicima na kojima se swamp, blues, country, funk, hard rock, ili bilo koji drugi korijenski američki žanr kojeg se Tex i njegovi prašnjavi pajdaši dotaknu pretvara u suho zlato. S onim specifičnim premazom down under drčnosti o kakvoj mi ovdje možemo samo sanjati. Što je i razumljivo, jer kada pogledamo prema jugu mi vidimo Crikvenicu i Novi Vinodolski, a oni Tasmaniju i Antarktiku.

U novom poluakustičnom projektu Tex Perkins and the Fat Rubber Band, inspiriranom legendarnim albumima koje je Link Wray snimio ranih 70-ih s braćom i prijateljima u obiteljskoj brvnari u Sjevernoj Karolini, Tex kao da svodi račune s bogom, vragom i samim sobom kroz hipnotičku kantrijanu okusa vatre i sumpora. I naravno, životne gorčine i mudrosti. One stečene na teži način, jedini koji poznaje.

image

Tex Perkins, Melbourne

/Martin Philbey

Prije, te nakon koncerta nastupit će DJ dvojac The Blokes You Can Trust (Zagreb i Virovitica).

Iz Močvare podsjećaju i da će se već 21 godinu u Močvari u svibnju održava koncert posvećen Ivici Baričeviću Bari, čovjeku koji je obilježio hrvatsku nezavisnu scenu u samom njenom stvaranju, bilo kao pokretač izdavačke kuće Earwing Records, festivala Žedno uho i Earwing No Jazz, bilo kao organizator brojnih koncerata, bilo kao glazbenik, bilo kao dizajner...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:57