MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA

Svečani program 57. Smotre prikazat će suvremeno stanje folklornih skupina uz rijeku Kupu

Tomislav Tomašević, Nina Obuljen Koržinek, Martina Bienenfeld i Franjo Ridjan

 Ranko Suvar/Cropix
Nastavlja dugu tradiciju smotri ‘Seljačke sloge‘, kulturne, prosvjetne i dobrotvorne organizacije Hrvatske seljačke stranke između dvaju svjetskih ratova

Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. Nastavlja dugu tradiciju smotri "Seljačke sloge", kulturne, prosvjetne i dobrotvorne organizacije Hrvatske seljačke stranke između dvaju svjetskih ratova. U suvremenoj Hrvatskoj, Smotra je dio svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a.

Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, 2014. godine proglašena je festivalskom priredbom od nacionalnog značenja. Članica je CIOFF-a, međunarodne udruge folklornih festivala te ima oznaku kvalitete Europskoga udruženja festivala (EFFE 2022. – 2023.)koja se dodjeljuje izvrsnim umjetničkim festivalima.

image
Ranko Suvar/Cropix

57. Međunarodnom smotrom folklora obilježava se stotinu godina od pokupske etnografske ekspedicije,kada je ljubav za hrvatsko selo i tradiciju potaknula i uputila skupinu entuzijasta i suradnika Etnografskoga muzejau obilazak Pokuplja ploveći kajacima rijekom Kupom, od Karlovca do Siska. Istražujući etnografski relevantne pojave te kulturno-umjetničku baštinu terena u cjelini, kao posebna vrijednost ekspedicije ističe se zbirka od osamdesetak profesionalno snimljenih fotografija života predindustrijske epohe, s tkanjem,poljoprivredom i drvodjelstvom kao osnovnim gospodarskim granama tog područja.

Svečani program 57. Smotre prikazat će suvremeno stanje folklornih skupina uz rijeku Kupu. Tijekom pet festivalskih dana u srpnju, izborom folklornih skupina iz cijele Hrvatske i inozemnih ansambala, prikazat će se i etnografske vrijednosti drugih kulturnih područja.Uz petnaestak skupina sudionika iz Pokuplja, nastupit će još deset folklornih skupina iz Hrvatske te deset ansambala iz inozemstva.

image

Tomislav Tomašević, Nina Obuljen Koržinek

Ranko Suvar/Cropix
image

Martina Bienenfeld i Franjo Ridjan

Ranko Suvar/Cropix

Ratovi, virusi i druge nedaće poput potresa, utječu na život pojedinca i zajednica. I suvremeni uvjeti umnogome otežavaju očuvanje tradicijskih vrijednosti koje sve teže opstaju. Ipak, svjedoci smo njihova upornog i stalnog obnavljanja i prilagodbi, žilavosti i čvrste želje njihovih nositelja da ih i dalje prenose na nove naraštaje. Smotre su u nas uvijek bile mjesta na kojima se pokazivala kultura i svijest zajednica, narodnosti i naroda,stoga je i Međunarodna smotra folklora u Zagrebu već 57 godina mjesto na kojem se okupljaju izvođači i publika s istim ciljem očuvanja i prikazivanja tih tradicijskih vrijednosti u suvremenosti. S uvjerenjem da će i dalje biti uzor u organizacijskim i programskim nastojanjima radujemo se ovogodišnjem i budućim susretima na zagrebačkim trgovima, ulicama i pozornicama.

image

Tomislav Tomašević, Nina Obuljen Koržinek, Martina Bienenfeld i Franjo Ridjan

Ranko Suvar/Cropix

Zbog utjecaja potresa i obnove Gornjega grada i Gradeca, gdje je već četvrt stoljeća glavna pozornica Smotre, ove godine glavni program održavat će se na pozornicama u Donjemu gradu – na Europskome trgu, Trgu bana Jelačića i na Zrinjevcu, u večernjim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:47