GABRIELA HRŽENJAK

‘Uskočila sam umjesto Nine Kraljić festivalu u Krapini i iskoristila šansu za nove suradnje‘

Gabriela Hrženjak
Mlada Varaždinka studira na Muzičkoj akademiji solo pjevanje u klasi profesorice Lidije Horvat Dunjko

Gabriela Hrženjak (22) novo je lice hrvatske glazbene scene, poznata kao vokal grupe Genova čija je članica bila četiri godine, lani je snimila svoj prvi singl "Nekog kao ti". Gabriella, kako joj je umjetničko ime, potpisala je ugovor s diskografskom kućom Croatia Records koja joj je omogućila da njezina karijera dosegne jedan viši nivo.

Glazbom se ova Varaždinka bavi od malih nogu, a upravo je upisala petu godinu solo pjevanja. Ove joj se godine plan za Festival kajkavskih popevki u Krapini promijenio, prvobitno je trebala nastupiti u sklopu tradicionalnog dijela festivala, ali nenadano je dobila poziv da zamijeni Ninu Kraljić u izvedbi pjesme "Trnoružica".

Nina Kraljić je u zadnji tren otkazala Festival kajkavskih popevki što su joj i publika i struka jako zamjerili. Uskočila si na njeno mjesto i fantastično iskoristila priliku, što pokazuju i brojne pozitivne reakcije. Kako si uopće reagirala na poziv?

Nisam dvojila ni trenutka, iako je poziv za nastup stigao samo dva dana ranije. Moram priznati kako me sve ovo ipak malo iznenadilo, jer je prvotni plan bio da nastupim samo u sklopu tradicionalnog dijela festivala "Popevke zanavek".

Što za tebe znači nastup na jednom od naših najstarijih i najeminentnijih festivala, gdje su godinama nastupile najveće domaće glazbene zvijezde?

Obožavam nastupati u Krapini jer se ovdje osjećam kao kod kuće. Ovdje sam ostvarila neke od svojih prvih nastupa, a kada kao mladi izvođač dobiješ priliku dijeliti scenu s imenima poput Tereze Kesovije, Gabi Novak, Zdenke Kovačiček, naravno da to puno znači. Iz jednog takvog nastupa rađaju se i neke nove suradnje, tako da se za mene to uvijek do sada pokazalo samo kao plus.

Kako si ti doživjela potez Nine Kraljić?

Mislim da svatko ima pravo na svoj stav i donositi odluke koje smatra najboljim za sebe ili svoju karijeru. Bez obzira na sve, nitko ne može poreći da se radi o nevjerojatnoj izvođačici i jedinstvenom vokalu kakav se rijetko čuje, kao i da svojom pojavom uvijek plijeni pažnju. Autentična je, drži do svog stila i ja to u potpunosti poštujem.

image
Gabriela Hrženjak, promo

Rođena si Varaždinka, mlada i perspektivna pjevačica te novo lice na sceni. Kada i kako si se uopće počela baviti pjevanjem?

Pjevam otkad znam za sebe, i to doslovno! Moji su me roditelji sa samo 4 godine upisali na balet u varaždinskoj udruzi Društvo "Naša djeca", ali ja bih se uvijek iskradala u dvoranu gdje se učilo pjevati. Rekla bih da je to bila ljubav na prvi sluh.

Studentica si pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Koja si godina i na koji način usklađuješ sve svoje obaveze?

Upravo sam upisala posljednju, petu godinu solo pjevanja u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko, naše poznate sopranistice, pa se itekako imam u koga ugledati. Ponekad sama sebi znam otežati život s malo previše obaveza, pa na satu pjevanja bude i malo špotanja, ali i to je super jer znam da ona vjeruje u mene i da me time tjera prema naprijed. Iza tebe je niz zapaženih nastupa.

Kako bi se htjela prezentirati široj publici i u kojem smjeru zamišljaš svoju karijeru?

Moja najveća ljubav je opera, voljela bih da me publika prepozna kao svestranu umjetnicu, koja će s jednakom strašću otpjevati pop, klasiku ili tradicionalnu glazbu.

Četiri godine bila si vokal čakovečke grupe Genova. Koji je razlog izlaska iz benda?

Bila je to moja rock faza. Dečki iz benda u to su vrijeme tražili novi ženski vokal i jednostavno smo kliknuli. Malo mi je žao što je ta priča stala samo na jednom albumu jer su odlični glazbenici, ali dogodilo se to da je svatko od nas imao svoje prioritete koje je htio ispuniti i prirodno smo krenuli svojim putevima. S dečkima sam i dan danas u dobrim prijateljskim odnosima.

Lani je objavljen tvoj prvi singl i spot za pjesmu "Nekog kao ti".

Nakon izlaska iz benda sve sam više nastupala solo, a u isto vrijeme dvojica mojih prijatelja prišla su mi s idejom za ovu pjesmu. Bilo mi je dovoljno čuti je samo jednom da se odmah zaljubim u melodiju i tekst. Vrlo smo brzo ušli u studio, snimili pjesmu i spot, sve je krenulo super i točno u tom trenutku uslijedio je lockdown. Dakle, kakav peh.

Potpisali ste ugovor s Croatia Recordsom. Krećete u nova snimanja. O čemu je riječ?

Suradnju sam započela pravo izdavanjem svoje prve pjesme, a nadam se da ću uskoro moći najaviti i neke novitete u tom dijelu svoje karijere. Za sada ću samo reći da se počelo raditi na jednom singlu i duetu koji bi svjetlo dana mogli ugledati na nekom od nadolazećih festivala.

Nije lako probiti se na našu domaću scenu, potrebno je dosta ulaganja, talenta i sreće. Kakva si karakterno, jesi li spremna na sva odricanja koja su potrebna?

O tome uopće ni ne razmišljam na taj način, ne osjećam neki pritisak jer znam da je pjevanje nešto čime ću se, na ovaj ili onaj način, baviti cijeli život. Jednostavno, nastojim iskoristiti svaku priliku koja se pojavi i vjerujem da će stvari doći na svoje mjesto. Naravno da u svemu tome ima puno odricanja, rada i teških trenutaka, ali je to nekako lakše podnijeti kad znaš što želiš i imaš jasan cilj.

Za kraj, jedno modno pitanje. S obzirom na veliki broj nastupa u različitim prigodama, koliko vremena posvećuješ svom izgledu?

U našoj kući pitanje izgleda je neizostavna tema, a jedini problem nastane kad jedna drugoj 'slučajno' uzme neki odjevni komad. Naravno da mi je na sceni važno dobro izgledati, obožavam nositi duge svečane haljine i uvijek rado surađujem s našim domaćim dizajnerima, a sestre su najčešće zadužene za šminku i frizuru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:57