ROCK KLASIKA

Voodoo Child Jimmija Hendrixa je najbolji rif svih vremena

Ni četiri desetljeća nakon što je snimljena, kultna skladba kralja gitare Jimija Hendrixa 'Voodoo Child' ne prestaje oduševljavati – njezini rifovi proglašeni su ovih dana najboljim gitarističkim rifovima svih vremena u izboru čitatelja Music Radara.

Na drugom mjestu završila je 'Sweet Child O' Mine' grupe Guns N'Roses.

Urednik Music Radara, Mike Goldsmith nazvao je Hendrixa 'neospornim šampionom rock gitare teške kategorije'.

Među prvih pet na listi našli su se i Led Zeppelin sa skladbom 'Whole Lotta Love', Deep Purple i njihov čuveni hit 'Smoke On The Water' kao i Eric Clapton s pjesmom 'Layla'.

Očito je da ljubitelji 'žešćeg zvuka' više drže do rifova starijih pjesama, budući da su se samo dvije skladbe iz proteklog desetljeća našle među prvih 20 – 'Plug In Baby' grupe Muse, na 11. mjestu, i 'Seven Nation Army' od White Stripes na 15. mjestu.

- To ne čudi ako se u obzir uzme činjenica da su i Bellamy i White naslijedili jedinstvenu mješavinu Hendrixovog eksperimentalnog instinkta i smisla za show... Međutim, naše istraživanje iznad svega potvrđuje da klasični rock i danas vlada – rekao je Goldsmith.

Voodoo Child je snimljen 1968. godine, a objavljen je kao singl 1970., nakon Hendrixove smrti kada je postao broj jedan.

U anketi je sudjelovalo više od 5000 čitatelja Music Radara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:16