STRADALI U POTRESU

Kazališta se dižu iz ruševina: Komedija nakon obnove sutra otvara vrata, Gavella mora čekati

.Dražen Ferenčina
 Darko Tomaš/Cropix
Dok nema krova, Gavella igra na sve strane, raširila se kao kakvo bulevarsko kazalište. Igra i na ulici i na travi i kod dobrih domaćina

Ljudi žele svoj život natrag, a mi, umjetnici, moramo opravdati svoje postojanje na svijetu, pa i u najtežim vremenima. Zato kazalište Komedija 2. listopada otvara publici svoja vrata koncertnom izvedbom "Grofice Marice" i beskrajno se veselim povratku svojoj ulozi - najavljuje primadona s Kaptola, sopranistica Sandra Bagarić. Ponovno će tako zaigrati naslovnu ulogu u toj Kalmanovoj opereti nakon što je Komedija pola godine bila zatvorena jer je u potresu u ožujku dobila žutu oznaku na kazališnoj zgradi, a crvenu na upravnoj.

Dok Gradsko dramsko kazalište Gavella, jednako stradalo u potresu, namjerava otvoriti svoja vrata 1. siječnja 2021., Gradsko kazalište Komedija - čija je zgrada u vlasništvu susjednog franjevačkog reda koji više ne stanuje na Kaptolu nakon potresa, a zgrada uprave teatra u vlasništvu Nadbiskupije - ovih je dana u završnim radovima prije nego što pozove publiku u gledalište.

image
Sanacija kazališta Komedija
Damjan Tadić/Cropix

Koncertna izvedba "Grofice Marice" - koja kao predstava u režiji Ozrena Prohića traje više od dva sata - trajat će oko sat i pol. Na sceni će biti 60-ak članova orkestra i zbora, solisti i voditelj kroz predstavu, glumac Željko Duvnjak. Nažalost, plesači neće moći izvoditi izvrsnu koreografiju Lea Mujića, jednostavno zato što nema mjesta na Komedijinoj pozornici.

Sopranistica Bagarić nanovo "brusi" naslovnu ulogu: - Nakon što smo malo raspucali u teatru, kao i u mom stanu u centru, pribjegla sam "fotosintezi", puna sam vitamina, tako da će biti i visokog C i visokog D - šali se sopranistica.

Obljetnica

Kazalište Komedija ove godine obilježava 70 godina. Kaptol i slavi i obnavlja.

- Nakon potresa u ožujku, u upravnu zgradu vratili smo se prošli tjedan. U međuvremenu smo radili u foyeru gledališta. Upravna zgrada nema više crvenu oznaku, statički je ocijenjena sigurnom za korištenje. Iako je čeka još popravaka, a među ostalim treba sanirati i strop iznad stubišta, moći ćemo koristiti našu pokusnu dvoranu - rekoše nam u propagandi kazališta. Na zgradi pozornice preko puta trenutačno se sanira dimnjak, popravljen je krov koji je bio procurio, kao i neka manja oštećenja u foyeru za publiku.

image
Kazalište Komedija
Damjan Tadić/Cropix

Ono što je predstavljalo opasnost za publiku je riješeno. Bit će u budućnosti još nekih kozmetičkih zahvata, ali to su sitnice, kažu u Komediji.

U listopadu će u Komediji igrati "Grofica Marica", "Brat bratu", "Mamma mia", "Legenda o svetom Muhli", "Tulum u samostanu", "Čarobni Broadway", "Zaljubljeni Shakespeare". Predstave "Najstariji zanat" i "39 stepenica" s izdvojene scene Kontesa na Trgu bana Jelačića sele se također na Kaptol. Hit predstava "Jesus Christ Superstar" zasad se neće izvoditi zbog epidemioloških razloga i prevelikog broja izvođača na sceni. Svoj 70. rođendan Komedija će obilježiti gala koncertom "70 nam je godina tek". Na njemu će se, uz ostalo, izvoditi brojni hitovi iz najpoznatijih mjuzikala i opereta.

image
Sanacija kazališta Komedija
Damjan Tadić/Cropix

Rad tijekom pandemije

Uoči početka rada ipak se osjeća mala neizvjesnost na Kaptolu. Naime, pandemija je pogubna za život kazališta. Dovoljno je da se jedna osoba razboli, kazalište se odmah zatvara i kompletan planirani repertoar pada u vodu. - Ne znamo dovoljno o neprijatelju, nemamo iskustvo kazališnog rada u uvjetima pandemije. Unatoč tome, nadamo se najboljemu i nećemo se predati bez borbe - u šali nam je rekao v. d. ravnatelja, glumac i redatelj Damir Lončar.

Drugo kazalište u Zagrebu koje je nakon potresa zatvoreno jer je dobilo crvenu ocjenu za upravnu zgradu, jer susjedna srednja škola turističko-ugostiteljskog usmjerenja prijeti urušavanjem, te žutu oznaku za pozornicu, jest Gradsko dramsko kazalište Gavella pod ravnanjem Dražena Ferenčine. Grad je ravnatelju obećao da će 1. siječnja 2021. kazalište u Frankopanskoj biti otvoreno.

image
Da bi Gavella mogla nesmetano raditi, ključno je obaviti sanaciju krova susjedne škole te nadstroplja iznad pozornice
Darko Tomas/Cropix

- Treba sanirati krov susjedne škole, nadstroplje iznad pozornice te sagraditi malu scenu Gavelle koja bi trebala biti završena do početka sezone 2021./2022. Prema projektnoj dokumentaciji i troškovniku, predviđeno je da se ovih dana izabere izvođač za sanaciju krovišta na upravnoj zgradi kazališta te tako dovede u funkciju do kraja listopada.

Nedavno je završen natječaj za izvođenje gradnje male dvorane te bi oni, ostvare li se uvjeti za ugovaranje radova, počeli u studenome ili prosincu. Predviđeni rok za završetak nove male scene je šest mjeseci plus šest mjeseci, koliko je potrebno tvrtki za opremanje scenske tehnologije i opreme, što je ugovoreno prije - kaže ravnatelj Ferenčina.

Istražni radovi i dokumentacija za oštećenja od potresa i statičku sanaciju nadstroplja velike postojeće pozornice očekuju se do kraja listopada. - Potom se raspisuje nabava za izvođenje radova sanacije prema projektnoj dokumentaciji, a očekuje se da će to završiti do kraja tekuće godine. Time bismo vratili uporabljivost kazališta i sigurnost za nastavak aktivnosti i predstava na sceni - nastavlja ravnatelj Gavelle.

image
Kazalištu Gavella glavni je rizik susjedna turističko-ugostiteljska škola koja bi se mogla urušiti
Darko Tomaš/Cropix

Premijera u prosincu

Dok nema krova, Gavella igra na sve strane, raširila se kao kakvo bulevarsko kazalište. Igra i na ulici i na travi i kod dobrih domaćina. Izvodili su već ulomke iz predstava u Ilici, kao i u parku Akademije likovnih umjetnosti predstave "Tesla Anonimus" i "Višnjik".

- Gdje god ima prostora, evo ti nas… Nakon "Višnjika" u koprodukciji s Osječkim ljetom, koji ide i na Bobijeve dane, u prosincu nas očekuje premijera u Splitu, gdje s HNK imamo koprodukciju naslova "Usidrene", novog teksta Elvisa Bošnjaka. Glumac Filip Šovagović radi autorski projekt "Sanjamo predstavu" koji će se do kraja godine izvoditi najvjerojatnije u Laubi i u njemu će sudjelovati dvadesetak naših glumaca. Glumac Enes Vejzović, s druge strane, priprema projekt "7 soba za jednog gledatelja" koji će se dogoditi u tunelu Grič. Teme obiju predstava bit će dijelom vezane za covid i potres - nabraja ravnatelj što su uspjeli organizirati kao beskućnici.

image
dvorište pokraj Gavelle
Darko Tomaš/Cropix

Na djelu je i solidarnost između dvaju stradalih zagrebačkih kazališta. - U prvom tjednu studenoga igramo tri predstave: "Hotel Zagorje", "Gospodu Glembajeve" i "Kako je počeo rat na mom otoku", svaku po dva puta, u kazalištu Komedija. Zahvalni smo našim prijateljima iz Komedije na gostoprimstvu. Krajem listopada očekuje nas i gostovanje na "Marulovim danima". U konkurenciji festivala igraju čak tri naše predstave: "Kiklop", "Gospoda Glembajevi" i "Cigla", a putovat će se i u Split - dodao je ravnatelj Ferenčina.

Zagrepčani su već nervozni što se toliko oduljilo s obnovom kultnog kazališta koje je u međuvremenu postalo pobjednik Prvog online kazališnog festivala u zemlji koji je organizirao Jutarnji list na svojem portalu, zahvaljujući hitu redatelja Krešimira Dolenčića "Umišljeni bolesnik" koji je završio festival sa 10.000 pregleda.

- Ako do 1. siječnja kazalište ne bude otvoreno, u suradnji s nadležnima potražit ćemo rješenje za naš problem. Raditi moramo - zaključio je ravnatelj Ferenčina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:41