Iz Novog Sada

Led Zeppelin, Queen, The Doors... "Rock Opera" u Lisinski donosi rock klasike u novom ruhu

Rock Opera

"Za mene postoje samo dvije vrste muzike: dobra i loša", kaže dirigent Fedor Vrtačnik

U Lisinski u ponedjeljak s početkom u 20 sati stiže novosadska "Rock Opera", koja nakon koncerata na svom važnijim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori i BiH nastavlja prvu europsku turneju, koja je počela nizom koncerata u Italiji. Razgovaramo s dirigentom i aranžerom Fedorom Vrtačnikom, koji je idejni začetnik i dirigent ove glazbene točke.

- "Rock opera" je simfonijska kombinacija glazbenih žanrova poput rocka, jazza i opere, a uz interpretaciju Novosadskog Big Banda i Hora i Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, donosimo jedan ekskluzivni koncert. Ovo je jedinstvena prilika da publika uz naše izvođače otpjeva najveće hitove svojih omiljenih, legendarnih rock zvijezda kao što su Led Zeppellin, Queen, Pink Floyd, The Doors... Uživat će svi, bilo da publiku čine starije generacije koje još cijene svoje vinilne ploče ili oni mlađi, koji o glazbi uče putem interneta. Projekt je inače nastao spajanjem dva različita muzička subjekta: orkestra i zbora opere i big benda, i to na početku 2018. godine. Od tada do danas je izvedena 42 puta, u regiji i Italiji – kaže Vrtačnik.

image

Rock Opera

On je glazbenik koji ima pozadinu u klasici.

- Za mene postoje samo dvije vrste muzike: dobra i loša. Slušam i bavim se svakim postavljenim stilom. I dalje se trudim naučiti još i još. Tajne dobrog aranžiranja i umjetnost orkestracije je nemjerljiva.

Uvijek se javljanju novi trendovi i nove orkestarske boje. Glazba nije stala, ona se događa i događat će se uvijek jer ljudima čini život ljepšim – govori glazbenik, koji je diplomirao na Berkleyju.

Govori nam još više o "Rock Operi".

- Kompozicije su izabrane na osnovu njihove interesantnosti, zahtjevnosti i popularnosti. One najpogodinije za veliki orkestarski sastav i zbor su u "Rock Operi" dobile potpuno novo ruho. Prema svom senzibilitetu, svako od pet solista je dobio pjesmu koja mu najviše odgovara. Aranžmani su bogati instrumentalnim i virtuoznim dionicama što daje posebnu draž i ugođaj kompletnom koncertu – najavljuje.

Rock je, priča, bezvremenska glazba, pa struktura publike na ovoj točki dobno često bude od sedam do 77.

image

Rock Opera

- Po tome pitanju zaista nema pravila. Pored velikih ljubitelja hard rocka 70-ih i 80-ih, veliki dio publike čine i mladi. Slušajući vinile svojih roditelja žele osjetiti pravu energiju live rock izvedbi, premda možda i nisu rođeni u vremenu kad je ta glazba nastala -kaže Vrtačnik, koji je kao aranžer među ostalim radio i sa Stingom, Pavarottijem, Boccelijem...

- Na tim projektima sam izabran preko agencija koje se bave angažiranjem aranžera i orkestratora tipa "work for hire" ... Svaki od tih poslova je bio izazov, a za skuhati dobru orkestraciju zaista treba puno vremena. Naime, aranžer je kao kuhar u kuhinji, dodaje i oduzima različite začine – zaključuje.

Inače, za koncert su potrebne covid potvrde. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kuna moguće je obaviti na dan koncerta od 18.30 do 20 sati u prostorima Lisinskog uz predočenje ulaznice za koncert. Karte su u prodaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:26