Kvadratura

Milana Vuković Runjić: Moja knjiga bila je vruća roba na plaži u Bajnicama. Svi su htjeli znati hoće li se pronaći u "Moru ili snu"

Milana Vuković Runjić

 Ivan Posavec/
Mogla se ta priča mirne duše zvati "Dijete ili san", jer konačnu sam sreću na moru iskusila kad se pokazalo da ga moje dijete voli koliko i ja, kaže Milana

Nova knjiga Milane Vuković Runjić autobiografska je proza u kojoj se ova književnica prisjeća svojih ljeta; onih koje je u omiljenim Bajnicama provodila kao dijete i adolescentica, ali i onih koje sada provodi s kćeri Antonijom.

"More ili san", napisala sam zato da imam komadić mora pri ruci i kada nisam na moru. Kratka je to knjižica, no doživjela je najljepši mogući doček na plaži, od mojih Bajničana, s kojima se kupam od djetinjstva. Knjiga je na našoj plaži bila "vruća roba" i cijelo ljeto stizali su paketi s knjigama iz Zagreba. Svi su htjeli znati hoće li se pronaći negdje u "Moru ili snu." Najveća je sreća za pisca da nekoga zanima što je napisao. Za knjigu sam dobivala "fete" soparnika, jaja domaćih "kokoša", vreće, a ne vrećice bombona - mojoj Antoniji na veselje. Mogla se ta priča mirne duše zvati "Dijete ili san", jer konačnu sam sreću na moru iskusila kad se pokazalo da ga moje dijete voli koliko i ja", kaže Milana i dodaje: "Kako ljetujemo u kući koju je tata sagradio na djedovini, i on je nastavio bivati s nama, premda više nije tu."

Milana u knjizi piše i o svojim ljetnim zaljubljenostima. "Knjiga je intimna, ali može se ticati mnogih, premda se konkretno radi o mojoj mladosti... jedino sam dečke "zakamuflirala" koliko se moglo. Pazila sam da ne prijeđem onu finu granicu između petrarkizma i erotizma", objašnjava ova autorica koja je upravo u finišu rada na svome doktoratu.

"Već dulje radim na doktorskoj radnji posvećenoj Arkadiji u starijoj hrvatskoj književnosti. Moja je Arkadija na Bajnicama, a za stare hrvatske književnike bili su to čarobni krajolici gdje su se sretali s muzama ili s gospojama u koje su bili zaljubljeni. Studirajući dublje njihove stihove i proze, pronašla sam blaga i užitke o kakvima nisam sanjala da postoje, tako da mi se čini kako je Arkadija bila zahvalan ključ za upoznavanje nadahnutih i obrazovanih Hrvata koji su živjeli pola tisućljeća prije nas. Kad već ljeta na Bajnicama prolaze, njihova su vječna."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:22