Slikovnica za velike

Možda nam u prevladavanju traume potresa pomognu ‘Vjeverovatni dani jedne nevjerice‘

Slikovnicu Lane Juranić objavio je Sandorf
Ovo je prva knjiga umjetnice Lane Juranić koju objavljuje izdavačka kuća Sandorf. Slikovnice za odrasle uobičajene su u svijetu

Prilagodba na novo normalno, koje nam se ne čini ni najmanje normalnim, kod svakoga je išla različito, a umjetnica Lana Juranić svoj lijek je našla u izradi slikovnice. Autorici je ovo prva knjiga, koju je sama i ilustrirala bogatim crtežima, ponekad duhovitim, ponekad dirljivim, koji nam mame osmijeh na lice i u kojima prepoznajemo vlastite strahove.

Vjeverovatni dani jedne nevjerice je slikovnica za odrasle (i one malo manje odrasle) koja na iskren, a opet topao način progovara o suočavanju s bespomoćnošću, nepredvidivosti, gubitkom i samoćom. Snaga koja je skrivena u svima nama opisana je, metaforički, kroz priču jedne vjeverice. Autorica nas vodi na put suočavanja s kaosom i s raznovrsnim osjećajima (od bespomoćnosti, ljutnje, tuge, osamljenosti, straha…). Taj put uključuje pronalaženje strategija, koje koristimo kada živimo kaos i pokušavamo kontrolirati bar ponešto, kao i njegovanje nježnosti prema sebi i pronalazak snage, koja se skriva u svima nama.

Izlazak knjige poklapa se s godišnjicom zagrebačkog potresa: "Drago nam je što ovaj dan obilježavamo pozitivno i dajemo naš mali doprinos suočavanju s traumom." kaže Ivan Sršen, izdavač i urednik slikovnice. "Umjetnost pomaže kod traumatskih događaja, ekspresivna terapija umjetnošću koristi se u liječenju PTSP-a Lana Juranić u izradu slikovnice upustila se premda se nije ranije bavila pisanjem i crtanjem, osjetila je da je to nešto što mora izbaciti iz sebe. Stanje nakon potresa, koji je nastupio kada smo svi već bili na rubu živaca zbog pandemije, pretočila je u odvažnu slikovnicu, koja se čita uz smiješak prepoznavanja i ironije, a možda i pokoju suzu, a čitatelj nastavlja terapijski rad, ovoga puta na samome sebi. Ovo je slikovnica koja vas vodi natrag sebi kada se nađete u kaosu."

Slikovnice namijenjene odraslima su uobičajene u svijetu, premda su u Hrvatskoj i dalje rijetke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:23