FESTIVAL ZA LJUBITELJE PLANINA

Na Brdu knjiga govore prve sestre na svijetu koje su se zajedno popele na Mount Everest, Iris i Darija Bostjančić te Stipe Božić

Posjetitelji vole Brdo knjiga  i zato što je to festival krajnje opuštene atmosfere. ”... neke, da je tako nazovem, općenarodne razdraganosti.”, kaže Željko Žarak.

 Brdo Knjiga/
I u svijetu je malo festivala poput ovog, posvećenog knjigama o planinama. Gostuje i legendarni slovenski alpinist Viki Grošelj, čovjek koji se popeo na deset vrhova viših od 8 000 metara

Brdo knjiga, festival posvećen planinama i knjigama, krenuo je prije samo dvije godine, a svake godine u Samobor na Brdo knjiga dolazi znatno više ljudi negoli prethodne.

Ove godine je od četvrtka 16. do nedjelje 19. svibnja.

Željko Žarak, vlasnik Libricona, nakladnik profiliran kao izdavač knjiga o planinama i jedan od osnivača Brda knjiga, vjeruje da će treće Brdo knjiga biti najveće/najvišlje do sad. Posjetitelji ga vole i zato što je to festival krajnje opuštene atmosfere.

"... neke, da je tako nazovem, općenarodne razdraganosti. Nedostatak pretencioznosti je nešto što smatram važnim za razvoj festivala. U fokusu su planine i knjige, a ne festival kao takav. Takvoj atmosferi doprinosi i činjenica da je ulaz na sva događanja besplatan. Zanimljivo je da je sudionike iz Slovenije, zemlje s daleko razvijenijom planinskom kulturom i s daleko većom produkcijom knjiga planinske tematike, malo začudilo što se ovakav tip festivala odvija u Hrvatskoj, ali bili su jednodušni u ocjeni da je festival sjajna ideja i svi su se odazvali našem pozivu na prvu."

image

Željko Žarak, vlasnik izdavačke kuće Libricon i organizator Brda knjiga

Vedran Peteh/cropix/
image

Brdo knjiga

/Brdo Knjiga

Kakva publiika dolazi na festival, što ljude najviše zanima?

"Trudimo se programski pokriti što šire područje pa je teško definirati jedan profil publike. Svi koji dolaze vole bazati po planinama, ovako ili onako, ali jedne zanimaju velebitski stanovi, a druge skijanje s osamtisućnjaka, neki vole čitati beletristiku inspiriranu planinama, a neke će zanimati filozofija planinarenja… Veseli nas što nam se publika vraća, valjda je to neki znak da dobro radimo."

Govoreći o ideji za Brdo knjiga i rastu tog brda, Žarak kaže:

"Željeli smo da knjige vezane uz planine izađu iz nekakvih ladica u koje su se do sada često smještale. Htjeli smo istaknuti da se planine ne moraju doživljavati isključivo kao prostor rekreacije, bijega od svakodnevice i gradske vreve, već da mogu biti, i da jesu, prostor kreacije, prostor koji potiče na stvaranje vrijedne i raznorodne prvenstveno literature, a potom i ostalih vidova umjetničkog izražavanja. Pokazalo se da publika za takav festival itekako postoji. Inicijalni koncept festivala i Samobor kao središnja lokacija zadržani su i u sljedeća dva izdanja, ali smo 2023. glavnom programu dodali takozvani Pristup Brdu knjiga, u suradnji s KGZ-om. Izgleda da smo pogodili jer već sada je nekoliko zagrebačkih knjižnica izrazilo želju da ih uključimo u program Pristupa sljedeće godine. K tome smo ove godine pristupali Brdu knjiga i u Karlovcu."

Festivala koji su fokusiranu za knjige o planinama ni u svijetu nema puno.

"Knjiga je najčešće uključena u prateće programe festivala filmova posvećenih planinama i planinarenju, ali festivali koji su primarno posvećeni planinskoj literaturi su rijetki.", Žarak spominje festival u Italiji, koji se održava na jezeru Maggiore. Postoji i jedan sličnog koncepta u Francuskoj. Najpoznatiji je, kaže, u kanadskom Banffu, ali tamo su knjige dio filmskog festivala. Ima i "planinski" festival u engleskom Kendalu.

image

neki od gostiju na ovogodišnjem Brdu knjiga -Stipe Božić, Viki Grošelj, Iris i Darja Bostjančić

Brdo Knjiga/

Na otvorenju ovogodišnjeg Brda knjiga novu, veliku monografiju "Planine/Mountains" predstavit će urednici Stipe Božić i Alan Čaplar.

Libricon, organizator festivala, skupa s Pučkim otvorenim učilištem Samobor poziva na čitanja u samoborskom Centru za mlade Bunker ali i zajednička hodanja po okolnom gorju.

Ovogodišnji program Brda knjiga je raznovrstan, nadahnut planinama - predstavljanja knjiga i razgovori s autorima, izložbe, radionice, izleti, prodajna izložba knjiga, glazbeni nastupi ...

U četvrtak 16. svibnja, nastupa bend Pavel, bit će i ekskluzivno pred-premijerno prikazivanje epizode "Biokovo" iz druge sezone serijala "Planine" koji se najesen vraća na HRT. U spomenutoj epizodi po Biokovu vodi Vedran Mlikota, koji dolazi i na Brdo knjiga.

U galeriji u centru Bunker slike planinskih jezera izložiti će zagrebačka slikarica Ana Ratković-Sobota.

U petak 17. svibnja HGSS-ovci će predstaviti novi zemljovid Samoborskog gorja.

Arheologinja Maja Grgurić-Srzentić i fotograf Marko Lorenzo Blaslov iz Zadra, s Paklenice i Velebita donose projekt ‘Blago Velebita‘, odgovaraju na pitanja što je danas to blago, kako ga se i tko ga čuva.

Nakon toga će govoriti njemačka književnica Anne-Kathrin Godec, koja se preselila u Hrvatsku, očarana ovdašnjim kršom te novinar, publicist i karstolog Ivo Lučić. Kroz književnost i priče prenijeti će svoju ljubav i aktivizam za očuvanje krških fenomena, bile to škrape ili špilje i najviše planine Hrvatske i susjednih zemalja.

U subotu, 18. svibnja Milena Zajović, selektorica programa Cinehill Film Festivala, i lovkinja Morana Zibar, ambasadorica prijateljskog planinskog festivala, govorit će o Gorskom kotaru, novoj adresi

gdje se od lani održava nekadašnji Motovun Film Festival, pričat će zašto se to brdo filmova preselilo na Petehovac i u Delnice, najaviti što publiku tamo čeka ovog ljeta.

Na festivalu gostuju Iris i Darija Bostjančić, prve sestre koje su se zajedno popele na Mount Everest, te Darko Berljak, vođa brojnih hrvatskih himalajskih ekspedicija. Povod za njihovo ponovno okupljanje je novo hrvatsko izdanje knjige "Bez daha", jedne od najčitanijih alpinističkih knjiga svih vremena, američkog autora Jona Krakauera.

Na Brdu knjiga gostuje i Viki Grošelj, slovenski alpinist koji se popeo ne samo na Everest, nego i na još deset vrhova viših od 8000 metara. Grošelj, autor devetnaest knjiga, u Samoboru će predstaviti najnoviju, nazvanu "Moje 33 ekspedicije".

U Samoborskom muzeju i ove će godine u četvrtak i petak ujutro Ivana Miškulin, koordinatorica projekta Hrvatskih šuma ‘Škola u šumi - šuma u školi‘ voditi radionice za djecu.

U subotu 18. svibnja od 9 sati organizatori festivala vode na pješački izlet u Žumberak, Samoborsko gorje, bit će organiziran prijevoz iz Samobora.

Nude dvije opcije za hodanje. Nakon kojih će u posjetiteljskom centru Javne ustanove Eko-centar Budinjak autor Igor Eterović u razgovoru s Mijom Dropuljić predstaviti svoju knjigu "Filozofija i bioetika planinarenja".

Zadnji dan festivala, nedjelja 19.5. i ove je godine popularno "Kulturno uzdizanje na Samoborsko gorje", ležerno hodanje i druženje bit će na kružnoj pješačkoj turi iz Novog Sela Okićkog. Uspon na Samoborsko gorje prate i kreativne pauze za kojih će

se čitati ulomci iz poznatih planinskih knjiga, a ispred planinarskog doma dr. Maks Plotnikov pod Okićem svirat će zagrebački dvojac La Papa, "nastao u svrhu podizanja morala i borbe protiv loše volje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 01:34