GROF DRAKULA

Novi ‘Priručnik‘ bogatiji za sedam novih poglavlja o femicidu, hustle kulturi, ženinoj svrsi, nezdravim partnerskim odnosima...

Priručnik za preživljavanje

 /Press
‘Priručnik za preživljavanje‘ je knjiga za sve one koji se žele educirati o aktivizmu, feminizmu, borbi za pravedniji i inkluzivniji svijet...‘

Nepunih godinu dana nakon što je uskomešala duhove svojim literarnim prvijencem naziva "Priručnik za preživljavanje", aktivistička online platforma Grof Darkula objavila je njegovo novo, nadopunjeno izdanje. U maniri prvog "Priručnika", bez uvijanja, srama i cenzure, dvoje anonimnih autora, kroz sedam novih autobiografskih priča, iznova je progovorilo o svojim najintimnijim životnim iskustvima skrećući time pažnju na goruće probleme našeg društva. Novo izdanje moguće je naručiti na stranici Drugi Krak, a knjiga ima i humanitarnu notu.

Svojom borbom za pravednije i inkluzivnije društvo, Grof Darkula u posljednje je tri godine kreirao jedinstvenu online zajednicu koja samo na Instagramu broji 55 tisuća pratitelja. Spremnošću da nepokolebljivo, beskompromisno i sa stavom progovara o temama o kojima bi se trebalo pričati glasno, no najčešće se šuti, hrabro je raskrinkavao mnoge nepravde, demistificirao tabue i poticao rasprave, dajući glas onima koji ga nikada nisu imali te postajući mjestom za povezivanje i podršku, edukaciju i kritiku. Ne ispuštajući iz vida viziju svijeta u kakvom bi voljeli živjeti, ali i svjesni da do njega društvo nikada neće stići ako ne adresira probleme koji ga sa svih strana tište, potkraj 2022. godine autor i autorica Grofa Darkule objavili su prvo izdanje "Priručnika za preživljavanje" koje je u rekordnom roku osvojilo publiku. U želji da stanu na kraj običaju guranja problema pod tepih, prekidajući tako šutnju koja razara i traje generacijama, autori su se u dvadeset autobiografskih priča dotaknuli brojnih tema, od duboko ukorijenjenih normi patrijarhalnog društva, homofobije, stigmatizacije mentalnih bolesti, nedostižnih standarda ljepote i mnogih drugih.

image

Priručnik za preživljavanje

/Press
image

Priručnik za preživljavanje

/Press

Jedan od rijetkih naslova iz domene angažirane književnosti, "Priručnik za preživljavanje" je u ponedjeljak, 16. listopada, dočekao svoje novo, nadopunjeno izdanje. Na čak 248 stranica i sa sveukupno 27 autobiografskih priča koje ogoljuju živote autora, novi "Priručnik" je bogatiji za sedam novih poglavlja o femicidu, hustle kulturi, ženinoj svrsi, nezdravim partnerskim odnosima, toksičnoj muškosti, važnosti feminizma bez obzira na spol i rodni identitet te načinu na koji možemo podržati pripadnike LGBTIQ+ zajednice i kako s njima (ne)govoriti o njihovoj seksualnosti. Za grafičko rješenje zaslužna je dizajnerica Rebeka Šplajt, naslovnu ilustraciju potpisuje Sindy Čolić, a fotografije koje prate svako poglavlje dio su privatnih albuma autora, nastale u različitim periodima njihovih života, te u knjizi simbolično odražavaju njihovo odrastanje i sazrijevanje.

image

Priručnik za preživljavanje

/Press

"Priručnik za preživljavanje knjiga je za sve one koji se žele educirati o aktivizmu, feminizmu, borbi za pravedniji i inkluzivniji svijet te temama o kojima nam je u hrvatskim obiteljima zabranjeno pričati jer smo ih naučili generacijski gurati pod tepih. Isto tako, knjiga je to za sve one koji se osjećaju izgubljeno, neshvaćeno, neprihvaćeno i usamljeno zbog određenih osobnih odluka, načina života, izgleda, obiteljskih problema, drugačije ljubavi i drugačijeg načina razmišljanja", objašnjavaju autori. "U Priručniku ne postoje sram i cenzura. Ništa se ne uljepšava, a istina ovih autobiografskih priča može vas zaboljeti, uznemiriti, protresti i potaknuti na razmišljanje. No bez obzira na neugodne emocije koje ove priče u vama mogu izazvati, nakon čitanja doživjet ćete čudan osjećaj nade, ohrabrenja i vjere u pravednije i bolje društvo. Možda vas priče iz Priručnika ohrabre da ispričate svoju priču i istinu koju živite, a koju ste godinama skrivali od drugih ili sebe samih. Možda shvatite da šutnja nikada nije bila zlato te da je otvoreno progovaranje o temama iz Priručnika prvi korak ka promjeni," zaključuju te navode kako je smisao "Priručnika" edukacija, ali i podrška, utjeha da u svojim borbama ipak nismo sami.

Potaknuti sve alarmantnijom situacijom s nasiljem nad ženama u Hrvatskoj, statistikama femicida koje Hrvatsku stavljaju na tužno treće mjesto u EU, povećanom brutalnošću nasilja općenito te manjkom mjesta u sigurnim kućama u Hrvatskoj, autori su novom izdanju "Priručnika za preživljavanje" pridodali i humanitarni karakter. Svakom kupnjom knjige Grof Darkula će donirati 1€ Autonomnoj ženskoj kući Zagreb – Skloništu i Savjetovalištu za žene (i njihovu djecu) koje su preživjele rodno uvjetovano nasilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:39