'PRIJATELJI ZA DVORIŠTA'

APEL IZ ČAKOVEČKOG AZILA 'Institucije su zakazale. Molimo vas, pomognite izgradnju i opremanje tri dvorišta za prihvat najugroženijih pasa'

 Čakovečki azil

Dva mjeseca nakon što je Jutarnji list prvi donio priču o strahotama koje se događaju psima u 12 romskih naselja Čakovečke županije, situacija se zapravo malo promijenila. Unatoč buri koja se podigla oko problema zlostavljanja, neke očekivane insitucionalne reakcije su potpuno izostale.

Do sada su spašena 193 psa, a s tim spašavanjima nikakve veze nisu imale nadležne institucije, nego isključivo udruge. Po pse su dolazili volonteri iz svih dijelova Hrvatske, i svaka je udruga, azil ili volonter pojedinac izvukao po nekoliko pasa. Sve životinje bile su u teškom stanju: bolesne, zlostavljane, mršave. Liječe ih i pokušavaju udomiti udruge, o vlastitom trošku.

Za to vrijeme, u azilu "Prijatelji" u Čakovcu smješteno je 40-ak pasa, a stvoren je i opsežan plan kako riješiti problem oko 1500 ničijih pasa u naseljima, kao i njih još tisuću, koji su vlasnički, ali nisu ni cijepljeni ni kastrirani. Brojke su nesmiljene: procijenjeno je da postoji oko tisuću ženki, čija je sterilizacija prioritet. Hvatanje, sterilizacija i oporavak kuje, što znači 15-dnevni boravak i hranu u azilu, koštat će 700 kuna. Za sterilizaciju svih ženki bit će potrebno 700 tisuća kuna.

- To će biti učinjeno u projektu kojeg smo nazvali "uhvati - označi-kastriraj-vrati", jer ne gajimo nikakve iluzije da ćemo za sve pse naći dom. No, svi oni koje kastriramo bit će označeni, tako da ćemo kontrolirati broj pasa na terenu - kaže Petra Puvača iz čakovečkog azila.

Kako bi što prije započeli s tim projektom, pokrenuli su akciju "Prijatelji za dvorišta". Cilj je prikupiti 20 tisuća kuna, s kojima bi mogli krenuti u hitnu izgradnju i opremanje tri dvorišta, za prihvat najugroženijih pasa. Župan Matija Posavec obećao je pomoć, no veliki dio sredstava sklonište će morati pronaći samo.

U planu je u što kraćem roku izgraditi ukupno deset dvorišta, čiji je kapacitet 60 pasa, u kojima će biti privremeno smješteni psi na oporavku. Za to treba zaposliti još nekoliko ljudi, zbog čega troškovi rastu na milijun kuna. Procjenjuje se da će projekt trajati više od godine dana, a u sklopu njega organizirat će se i radionice za izgradnju psećih kućica u romskim naseljima. Stanovnici tih sela radit će kućice za napuštene pse, a i one vlasničke, s ciljem da se senzibiliziraju za probleme životinja. Uz to se planiraju strože kontrole svih pasa.

- Svaki put kad odemo u neko od naselja, moramo odabrati tko ide s nama, s obzirom na to koliko mjesta imamo. To je teška odluka i obično uzmemo sa sobom teško bolesne pse i kuje pred porodom. Nedavno smo primijetili jednu skotnu kuju, ali je nismo mogli uzeti. Kad se oslobodilo mjesto za nju, došli smo. U međuvremenu je na svijet donijela devet beba. Našli smo osam uginulih i jednu preživjelu. Ja te štence imam na duši, iako znam da ništa drugo nismo mogli učiniti. Tako se osjećaju svi koji dolaze po pse: nažalost, nekad smo mi ti koji odlučuju koji će preživjeti, a koji neće jer za njega jednostavno nemamo mjesta - priča Puvača.

Pomoć čakovečkom azilu može se uplati na IBAN HR4223400091510765743, na ime udruge "Prijatelji životinja i prirode", Čakovec.

Čakovečki azil

Foto: Čakovečki azil

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:56