SULON Q

BILO JE SAMO PITANJE DANA KADA ĆE NETKO POKUŠATI POMIRITI DVIJE KRAJNOSTI Ovo je prvi uređaj i za virtualnu i za pojačanu stvarnost

 Sulon Q

Virtualna i pojačana stvarnost u tehnološkom su svijetu tema godine, uz dolazak na tržište relativno stacionarnih sustava kao što su HTC Vive i Oculus Rift (koji zahtijevaju računalo koje ih pogoni) te Samsung Gear VR-a, LG-jeva 360 VR-a i drugih, koji su mnogo mobilniji i traže “samo” spoj s pametnim telefonom, ali logično daju i slabije performanse.

Bilo je samo pitanje dana kada će netko pokušati pomiriti te dvije krajnosti, a taj netko pojavio se u vidu proizvođača iz kanadskog Toronta pod imenom Sulon i njihova sustava Q.

Naime u uvodu spomenuti sustavi imaju svoje mane i svoje prednosti. Prednost Vivea ili Rifta je u tome što su vrlo moćni, korisniku daju neusporedivo bolje iskustvo od mobilnih sistema i mogu vrtjeti puno zahtjevnije sadržaje. No uz nekoliko stotina dolara ili eura koliko je u startu potrebno izdvojiti za njih (od 600 do 800), pogoniti ih mogu samo iznimno snažna osobna računala, što često znači ili kupnu novoga od nule ili prilično skupe nadogradnje. Mobilni sistemi su jeftiniji, koštaju oko 100-tinjak eura, zahtijevaju tek pametni telefon (doduše u pravilu neki flagship, također vrlo skup), ali zato imaju ograničene rezolucije i isključeni su iz zahtjevnijih zadržaja.

Vive i Rift također imaju još jednu manu - za računala su privezani kablovima koji znaju smetati u igri ili radu.

Sulon Q, čini se, ima rješenje za sve: to je uređaj i za virtualnu i za pojačanu stvarnost, nema kablova, eksternih kontrolera ili sistema za praćenje kako bi se sustav orijentirao u prostoru (još jedna značajka stacionarnih sistema). Slogan koji u Sulonu guraju je - 'wear and play', odnosno 'nosi i igraj'. U praksi to znači da je to čitavo AMD-ovim procesorom opremljeno računalo koje se postavi na glavu i koje čak dolazi s Windowsima 10. Ima 8 gigabajta RAM-a, 256 GB SSD memorije, OLED zaslon s razlučivošću od 2560 X 1440 piksela, 3D audio, utor za slušalice, bežičnu tipkovnicu i miš, akcelerometar, žiroskop, magnetometar…

Pojačana stvarnost ( augmented reality) će kod Sulona raditi tako da će, za razliku od Microsoftova HoloLensa, koji stvarni svijet prekriva slojem holografskih detalja, cijeli svijet oko korisnika biti repliciran na zaslonu. Koristi nešto što se naziva "real-time machine vision technologies", stavljajući sloj pojačane stvarnosti na digitalizirani stvarni svijet.

Ima patentirani “prostorni” procesor oko kojeg je, čini se, osovljen cijeli sustav, jer mapira i vanjski svijet i korisnikovu poziciju unutar njega. Sulon je ponudio nekoliko primjera primjene - recimo, po stanu se može šutati virtualna lopta, pri čemu će se stvarni objekti poput rasvjetnih tijela ili vaza lomiti kada ih lopta pogodi, naravno, samo pred vašim očima u “pojačanom” svijetu.

Sulon pritom obećava igrivost “konzolne kvalitete”, što ako je istina nije dobra vijest za konkurenciju (Sony u utorak predstavlja svoj Playstation VR). Ostalo je, međutim, dosta neodgovorenih pitanja - prije svega cijena, zatim kakva će točno baterija moći opskrbljivati sav taj hardver i na koliko dugo… Na neka od njih možda se odgovori ubrzo na Game Developers Conferenceu u San Franciscu. Sulon cilja s izlaskom na tržište u “kasno proljeće”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:42