‘PAKLENA INDUSTRIJA‘

Hodao s Amy Winehouse, bio na pragu svjetske karijere pa sve odbacio zbog jednog blagdana: ‘Da, odbio sam Adele...‘

Alex Clare

 Rainer Merkel/Zuma Press/Profimedia
Alex Clare, bivši dečko Amy Winehouse, ne skriva da mu je židovstvo uvijek bilo ispred glazbene karijere

Prije deset godina, britanski kantautor Alex Clare bio je na pragu svjetskog uspjeha, iako to tada nije znao! Jedna od njegovih pjesama trebala je postati svjetski hit jer je imao priliku izvesti je na turneji slavne pjevačice Adele. No, s obzirom da je nastup trebao biti održan tijekom važnog židovskog praznika Pashe, za Clarea nije bilo govora o tome da nastupi.

Njegova izdavačka kuća Island Records tada je rekla da će pokušati pronaći drugu priliku za njega. Ali te 2011. godine dobio je još jednu ponudu za nastup koji je baš padao na židovski blagdan Sukot i to je 'bila kap koja je prelila čašu' te mu je njegova izdavačka kuća postavila ultimatum.

image

Alex Clare

Dome/jones/Pacific Coast News/Profimedia


"Židovstvo nije samo crno ili bijelo, već ima i dosta sivih zona. Postoje stvari u kojima možete biti vrlo fleksibilni, a postoje stvari u kojima jednostavno ne možete. Kada znate da nema sive zone, vrlo je lako reći - ne mogu to učiniti, ali to je otežavajuća okolnost za druge ljude jer oni vaše odbijanje vide kao ratobornost, agresiju ili pak nedostatak spremnosti na kompromis. No možete postići kompromis u drugim područjima", objašnjava Clare za Sky News.

Glasnogovornik izdavačke kuće ispričao se glazbeniku nakon što je čuo njegovu priču. "Ono što mu je rečeno prije 10 godina bilo je pogrešno i ni na koji način ne predstavlja naše stavove ili politiku", rekao je glasnogovornik.

Suradnja je raskinuta nakon objavljivanja Clareova debitantskog albuma 'The Lateness of the Hour' i singla 'Too Close' koji se ponovno popeo na top ljestvice u 2012. godini, nakon Microsoftove reklame koja ga je progurala među svjetske hitove.

Clare, koji je inače i bivši dečko Amy Winehouse, danas živi u Jeruzalemu i radi glazbu po vlastitim uvjetima, a priznao je da se nikada nije zapitao što bi bilo da je donio drugačiju odluku o nastupu s Adele.

"Nikada ne razmišljam o odbijanju Adeline turneje jer je moja karijera krenula odmah nakon toga. Moja karijera je išla uzlaznom putanjom s 'Too Close' i 'The Lateness of the Hour', mojim prvim albumom. Dakle, nije bilo potrebe pitati se 'što bi bilo kad bi bilo' jer sam imao sve. Nakon što sam napravio tu žrtvu i odradio obaveze koje sam imao, sve je nekako dobro krenulo", rekao je Clare.

Ipak, imao je i loših iskustava tijekom svoje glazbene karijere.

"To je paklena industrija. Ako želite duhovnu i emocionalnu dobrobit, to nije industrija za vas. Sve što je tako prevrtljivo nije baš zdravo za pojedince", rekao je Clare i priznao da mu je vjera pomogla u teškim trenucima.

"Jedina stvar koja mi je zapravo dala smisao i svrhu tijekom cijelog tog razdoblja bila je moja vjera i moje uvjerenje da je ono što radim bila prava stvar za mene", otkriva.

No priznao je da se često susretao s nerazumijevanjem i netolerancijom zbog svojih životnih uvjerenja i vrijednosti.

"Moji osobni izbori i moja vjerska uvjerenja nisu se činili pogodnima za glazbenu karijeru", rekao je Clare.

No biti glazbenom megazvijezdom nikada nije bio njegov krajnji cilj. "Mislim da je ljudima teško shvatiti da ne žele svi glazbenici biti pop zvijezde. Ja samo želim nastupati uživo i stvarati svoju glazbu. Mislim da neki to ne mogu shvatiti jer oni stavljaju zaradu ispred ljudskosti. Kao i većina biznisa, i glazbenoj industriji najvažnije je stvarati zaradu", objašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:25