OBOŽAVA GA I SEVERINA

Najpoznatiji slastičar napušta Split, obrt prodaje za pola milijuna eura: ‘Istina je, odlazim u Poljsku!‘

Luka Klimczak

 Tom Dubravec/Cropix
Kad je renomirani slastičar, Poljak Luka Klimczak, 2013. došao u Hrvatsku na ljetovanje, zaljubio se u Split na prvi pogled

Njegove sladolede, kolače i torte ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je da u Google tražilicu upišete pojam ‘najbolji sladoled u Splitu.‘ A možete i prošetati do njegove slastičarnice u blizini splitskog HNK na Cankarevoj poljani gdje je usred turističke sezone uvijek gužva. Znak kako su slastice svestranog Poljaka Luke Klimczaka pravi hit među turistima, a ne mogu im odoljeti ni naši sugrađani. Pa ni Severina koja je jedna od njegovih vjernih mušterija, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Nema ljeta, a da me nije nazvala i naručila neku tortu, najviše joj se sviđa splitska – rekao je nedavno Luka.

Kad je ovaj renomirani slastičar 2013. došao u Hrvatsku na ljetovanje, zaljubio se u Split na prvi pogled. Split i njegova okolica toliko su mu se svidjeli da je odlučio vratiti se i otvoriti slastičarnicu.

image

Luka Klimczak

Tom Dubravec/Cropix

- Bez puno razmišljanja odlučio sam ostati, barem neko vrijeme dok me život možda ne odvede dalje. I htio sam raditi, naravno ono što znam. Otvoriti mjesto koje mi je falilo u Splitu, gdje mogu i sam uživati u slatkom, a koje će biti drugačije. Jer, iskreno, sve u dotadašnjoj ponudi imalo je isti okus - kaže Luka.

Sada je nakon devet godina odlučio kako je vrijeme da ga život odvede dalje. Za početak se vraća u Poljsku, a onda će vidjeti gdje će ga život odvesti. Prije povratka u rodnu zemlju odlučio je prodati svoju poznatu slastičarnicu. I to za pola milijuna eura, odnosno nešto manje od četiri milijuna kuna.

- Istina je, odlučio sam se na prodaju. Iz obiteljskih razloga moram se vratiti u Poljsku. Radi se o razvijenom brendu, izgrađenom mrežom poslovnih partnera i autorskim recepturama za sladolede, kolače, torte i druge vrste deserata. Riječ je o pravnom subjektu s vlastitom proizvodnjom sladoleda i drugih slastičarskih proizvoda koji se prodaju na prodajnom mjestu, dostavljaju izravno kupcima i na mjesto događaja. U ponudi je opremljena proizvodnja s vlastitim proizvodnim pogonima, pripremljena za pet prodajnih mjesta te potrebna oprema za otvaranje druge slastičarnice. Uz navedeno, ponuda uključuje i dva namjenska vozila prilagođena potrebama distribucije sladoleda i slastica na udaljene lokacije - kaže Luka dodajući i kako je rok za mogućnost povrata investicije pet godina.

image

Luka Klimczak

Sasa Buric/Cropix

Za mjesec dana, sredinom kolovoza, planira u slastičarnici napraviti veliki oproštajni party za sve Splićane i turiste. Plan mu je i da uskoro izda knjigu o svom uspjehu u kojoj će otkriti i neke recepte.

- Moja filozofija je vrlo jednostavna: svježe, domaće namirnice, ljubav i vječno traganje za novim okusima. A najvažnije od svega je da razveselim nekog onime što radim. Zato želim da onaj tko u Splitu preuzme Luku zna kako je to mjesto gdje će svatko tko dođe biti sretan. Moj otac je profesionalni slastičar, a mama oduvijek radi kao voditelj restorana i hotela. Naučio sam kuhati u djetinjstvu, prije nego što sam krenuo u školu, a sa 15 godina zaposlio sam se kao konobar, zatim kao kuhar u jednom restoranu u Poljskoj. I sve ove godine moja ljubav prema hrani i kulinarstvu nije jenjala - ističe Poljak.

Otkako je prije devet godina u samom centru Splita otvorio slastičarnicu stalno se trudi ponuditi nove okuse. U ovom trenutku ima preko 40 vrsta ledenih kreacija neobičnih kombinacija i okusa.

image

Luka Klimczak

Sasa Buric/Cropix

Visoko kvalitetni sastojci, uz sezonsko voće, ono su što njegove sladolede čini neodoljivima. Ovdje nema umjetnih aroma i smjesa koje se mute s vodom i sve se radi od svježeg voća, orašastih plodova i začina (bosiljak, ružmarin, lavanda, menta…), meda... Iznimno je ponosan na sladolede s okusima Hrvatske.

- Vaša zemlja nudi toliko divnih mirisa i okusa. Upravo te okuse želio sam posvetiti mjestu na kojem su me tako lijepo prihvatili i na kojem se osjećam kao doma - zaključio je Luka.

image

Luka Klimczak

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:02