‘DOSTA JE BILO!‘

Šokantne ispovijesti iz Hollywooda: ‘Radni dan mi traje 18 sati, moja kolegica je zaspala za volanom‘

 Robyn Beck
Članovi zahtjevaju bolje uvjete rada, kao i pravednije isplate od strane streaming servisa kako bi se pokrio njihov udio u radu

Sindikat koji predstavlja neke od najvažnijih djelatnika Hollywooda glasovao je kako bi odobrio štrajk koji bi mogao zatvoriti gotovo sve američke filmske i televizijske produkcije. Članovi Međunarodnog saveza kazališnih i scenskih zaposlenika (IATSE), koji pokrivaju snimateljske ekipe, majstore rekvizita, frizere i ostale djelatnike iza scene naglašavaju kako su primorani raditi do iznemoglosti tijekom napornih sati u kojima im nije omogućen niti odmor za obrok.

Članovi zahtjevaju bolje uvjete rada, kao i pravednije isplate od strane streaming servisa kako bi se pokrio njihov udio u radu. Uglavnom, više od 50.000 radnika, odnosno premoćna većina od 98 posto dala je svoj glas za dozvolu obustave rada. Ako ishode obustavu, bit će to najveći prekid rada u Hollywoodu od Drugog svjetskog rata.

Pregovori između Sindikata i Udruženja filmskih i televizijskih producenata prekinuti su prošli mjesec kad je IATSE odustao od dogovora. Inače, dogovor je trebao povećati plaće i vrijeme odmora, a uključivao je, tvrde iz Udruženja, gotovo 400 milijuna dolara vrijedan mirovinski i zdravstveni plan. Kako bilo, s glasanjem se Sindikat "izjasnio jasno i glasno", kazao je predsjednik Matthew Loeb.

"Ovo je glasanje o kvaliteti života, kao i imovinskoj i zdravstvenoj sigurnosti onih koji rade u filmskoj i televizijskoj produkciji. Za one koji su na dnu platežne ljestvice i koji zaslužuju ništa manje od plaće s kojom mogu preživjeti", stoji u Loebovoj izjavi.

Nakon mjeseci pandemijskog lockdowna u 2020. hollywoodski filmski i televizijski setovi su itekako oživjeli posljednjih mjeseci, a članovi ekipe na setu tvrde kako su sati rada i zahtjevi postali gori nego ikad. Kao i mnogi širom svijeta, scenski radnici Hollywooda razmatraju kako i kad žele raditi. Na ulicama Los Angelesa i na društvenim mrežama scenski radnici dijele priče o mrcvarenju tijekom radnog dana koji traje više od 15 sati, te tvrdeći kako tjedno rade više od 80 sati.

Neki su podijelili i priče o operacijama koljena i leđa na koje su morali ići zbog posla, ali i propalim brakovima, te propuštenim vjenčanjima i sprovodima na koje zbog radnog ritma nisu mogli ići. "Fraturdays" (petkosubote, op.a.) postali su normalna pojava u zabavnoj industriji, što znači da radnici s poslom kreću u ponedjeljak u 6 ujutro, a u petak s radom počinju kasno poslijepodne ili uvečer i rade do subote ujutro. Ne preostaje im vremena za ništa drugo osim spavanja tijekom ostatka vikenda.

"Moji radni sati su nebulozni", kazao je majstor tona Thomas Pieczkolon tijekom relija po Sunset Boulevardu na kojem je njegov auto bio ukrašen natpisom "Glasajte za". On je zaposlen na 300 milijuna dolara vrijednoj seriji za streaming servis i mora raditi i do devet sati u komadu prije stanke za ručak, napomenuo je.

Pieczkolon je nedavno odradio 18 radnih sati u jednom danu, a njegova prijateljica Jade Thompson, kostimografkinja serije na povratku je kući zaspala za volanom. "Jednostavno mi je klonula glava, a kad sam se pribrala i zaustavila auto pored ceste dobila sam napadaj panike. A nije bio ni kraj tjedna! Bio je ponedjeljak", ispričala je Thompson.

Scenski radnici tvrde kako im je to zajednički problem - adrenalin ih pusti nakon dugog dana i preuzme ih potpuno umor na putu kući.

"Nekada to ni ne primijetite dok već niste sami u autu na dugoj vožnji prema doma", dodala je Thompson, usput otkrivši kako s kolegama ima WhatsApp grupu na kojoj provjeravaju jesu li svi sretno stigli kući.

Kako bilo, glasanje za odobrenje ne znači nužno da će se štrajk i dogoditi. Većina radnika se nada kako će to samo biti poluga njihova sindikata u pregovorima za bolje uvjete rada. Posljednji put kad je rad u Hollywoodu zaustavljen bio je štrajk scenarista 2007. i 2008. koji su se pobunili zbog ekspanzije realityja i uzleta popularnosti televizijskih reality zvijezda poput Donalda Trumpa.

Trenutno su producenti pod pritiskom da sklope dogovor s radnicima. Više od 100 članova Kongresa pritom ih nagovara da uvedu humanije uvjete rada. odobrenje štrajka također bi moglo polučiti i zatvaranje streaming servisa poput Netflixa i Amazona za koje članovi sindikata tvrde kako iskorištavaju njihov rad na koji dobivaju i popust, a pritom radnici nemaju pošten udio u zaradi, te zahtijevaju da budu plaćeni barem jednako kao i za mrežne televizijske kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:02