IMAXtree
tipovi bora i što s njima

Analiza neprijatelja: Znate li da postoje četiri različita tipa bora?

Iako se radi o potpuno prirodnom i svima neminovnom procesu starenja, uočavanje prve bore na licu niti za jednu ženu nije ugodno iskustvo. Svima je poznato da koža s godinama gubi elastičnost što dovodi do stvaranja tankih linija i bora, no odakle one zapravo dolaze?

Upoznajte "neprijatelja"

Osim redovite rutine njege kože, najjače oružje u borbi protiv stvaranja nepoželjnih "brazdi" na licu te ublažavanju onih postojećih jest – znanje. Četiri su tipa bora, a svaki od njih uzrokovan je različitim vanjskim i unutarnjim faktorima.

Linije isušenosti

Kako i samo ime sugerira, linije isušenosti uzrokovane su manjkom vode. Naše tijelo sačinjeno je od oko 75 posto životne tekućine pa ne čudi što i najmanja devijacija u hidratiziranosti organizma uzrokuje probleme: bez dovoljno vode, koža se ne može obnavljati niti učinkovito tvoriti nove stanice, a samim time njezina je čvrstoća narušena.

Linije uzrokovane isušivanjem najčešće se nalaze na čelu, a jeste li "žrtva" upravo takvih bora možete provjeriti jednostavnim testom: podignite obrve, gledajte kako linije nastaju i ako se zadrže kada obrve spustite, vrlo je vjerojatno riječ upravo o ovom tipu bora.

Najjednostavniji način da bi izbjegli ovakve linije jest – hidratacija. Osim unosa dovoljne količine vode u organizam, birajte proizvode koji sadrže hijalurnosku kiselinu: to je glavni sastojak koji dermatolozi preporučuju za popunjavanje i hidrataciju kože.

Izražajne bore

Smijeh, žmirkanje, mrštenje… Sve ponavljajuće radnje, to jest kontrakcije mišića lica, mogu dovesti do nastanka bora na mjestima gdje se koža nabire – posebice kako starimo. Iako termin "izražajne bore" djeluje izuzetno ozbiljno, radi se o onim "najpozitivnijim" borama - borama smijalicama koje se pojavljuju oko očiju i usana.

Bore starenja

S godinama naša koža gubi čvrstoću, smanjuje se proizvodnja kolagena i elastina koji su odgovorni za elasticitet kože zbog čega ona postaje ovješena. Njihovu pojavu nije moguće spriječiti, ali ju je moguće usporiti. Obično se nalaze na čelu, oko očiju i usana, a još jedna dobra vijest je da su manje vidljive od ostalih tipova bora.

Bore spavanja

Kada se govori o borama svi prvo, a često i jedino pomisle na one koje se pojavljuju na licu. Bore spavanja obično nastaju na dekolteu - tvore se tanke linije između i iznad obline grudi, ali i na licu ako spavate na trbuhu, glave čvrsto prislonjene o jastuk. Rješenje – spavajte na leđima.

Zapravo, bore nisu najveći problem

Htjeli mi to ili ne, bore će kad-tad doći, no ono što je zanimljivo jest da žene u tridesetima više govore o izrazu lica nego o tim neželjenim linijama: mogu izgledati tužno, ogorčeno, zabrinuto ili iscrpljeno iako su potpuno opuštene i odmorne. Uz to, gotovo 50 posto žena smatra da starije izgledaju navečer nego ujutro kad se probude. I to nije zabluda – radi se o fenomenu "dnevnog starenja kože".

Svi vanjski čimbenici kao što su vjetar i hladnoća zimi, sunce ljeti, zagađenje tijekom cijele godine te nezdrave navike poput pušenja narušavaju ravnotežu epidermisa. Posljedice toga manje su vidljive u mladosti – jer se koža obnavlja u roku šest sati, dok spavamo. Starijoj je, pak, koži potrebno čak šest puta duže za isti proces: jednostavnom računicom dolazi se do zaključka da za temeljitu obnovu „odrasle kože“ jednostavno nema dovoljno sati u danu. Imajući to na umu, stručnjaci iz laboratorija Vichy razvili su liniju Liftactiv Supreme koja ima trostruko djelovanje: trenutno optički zaglađuje ten, kombinacija aktivnih sastojaka adenozina i kofeina djeluje na korekciju znakova dnevnog starenja već na kraju prvog dana, a ramnoza i neohesperidin se zajedničkim snagama bore protiv pojave sprječavanju promjena elemenata kože uzrokovanih starenjem.

Linker
16. travanj 2024 07:40