Profimedia, TEMP Rex Features
S.O.S za suhu kosu

Spas za kosu u prijelaznom vremenu: Zagrebački frizeri imaju savjete

Zimske mjesece ostavljamo iza nas te nam dolazi razdoblje toplijih dana i sunca. Ipak, zima je ostavila posljedice na nama, bar kada su u pitanju koža i kosa. Suh zrak i temperaturne razlike itekako utječu na vlasište pa u proljeće uglavnom ulazimo suhe, ispucale i dehidrirane kose. Uz šišanje vrhova koje je najbolje rješenje za obnovu kose, postoji još nekoliko trikova koji mogu pomoći.

Samo zdrava i nahranjena kosa će mamiti poglede i izgledati savršeno, a tada je idealna podloga za mijenjanje boje i ostvarenje svih želja vezanih za izgled kose. Kosa u prijelaznom vremenu u kojem se nalazimo teško ostaje neoštećena pa smo savjete za njegu potražili u nekoliko zagrebačkih frizerskih salona.

Priprema kose za proljeće nakon zimskih dana

'Vrijeme nakon zime idealno je da svojoj kosi pružite cjelovitu hair spa terapiju, čiji su rezultati vidljivi nakon dva do tri tretmana. Prvi korak kod suhe kose je detoksikacija vlasišta za otklanjanje svih nečistoća i toksina, pojačanje oksigenacije i prokrvljenost vlasišta, što omogućuje dotok hranjivih tvari i kisika u korijen vlasi. Svakoj kosi su u ovo doba godine potrebni revitalizacija, hranjenje i hidratizacija' , savjetuju iz salona Ruža Institut Kerastase.

'Nakon silnih kapa i šalova koji izazivaju elektricitet kose te ju maste, želimo joj vratiti živost i elastičnost. Kako bi kosa opet bila puna sjaja, volumena i živosti potrebni su vitamini i minerali, aminokiseline te proteini. Dio elemenata možete unijeti zdravom prehranom, ali to je proces koji iziskuje puno vremena i volje. Postoje revolucionarni dubinski tretmani za kosu kao što je BTX Optimage tretman. To je posebno nježni tretman koji hrani suhu i lomljivu kosu, obnavlja ju te ju čini sjajnom i mekom', savjetuje Jadranka Pezo iz Studija Marcela.

Elektricitet kose kao problem ističu i u frizerskom salonu Teuta, što znači da kosi nedostaje vlažnost. 'Tada preporučujemo tretman u ampulama za dubinsku njegu, hidrataciju i obnavljanje kose, do 5 pranja ostaje u kosi i odmah ja vidljiv njegov efekt', rekli su nam u salonu Teuta.

U uljima je spas!

'Svaki tip kose zahtjeva različitu njegu, stoga je potrebno odabrati ulje koje odgovara tom tipu kose, tankoj, normalnoj ili obojenoj kosi', savjetuje Martina Jelekovac iz Ruža Instituta te ističe da su za kosu najbolji spojevi poput arganovog ulja, ulja marule, kukuruznih lica ili ekstrakt carskog čaja.

Važno je odabrati pravo ulje jer krivi odabir može voditi do začepljenih pora vlasišta i otežane kose, pa savjetuju i konzultacije s frizerom.

Studio Marcela savjetuje korištenje ulja koje vjerojatno već koristite u kupaonici ili kuhinji. 'Kokosovo ulje jedno je od najpopularnijih i najdjelotvornijih ulja za kosu na svijetu, međutim s obzirom na tip kose potrebno je odabrati ulje koje odgovara vašem tipu kose. Ako imate problema s vlasištem kao što su suhoća vlasišta, gljivice, svrbež, perut i sl. trebali biste koristiti sljedeća ulja: bademovo ulje, ricinusovo uljete te ulje divlje ruže. Navedena ulja je potrebno umasirati direktno na problematične dijelove vlasišta. U početku je to potrebno činiti nekoliko puta tjedno, a nakon što nastupi poboljšanje jednom tjedno'.

Iz Teuta salona preporučuju Leonor Greyl ulje koje je savršeno prirodno i organsko za dubinsku njegu kosu. Kokosovo i mongongo ulje se nanosi na cijelu dužinu i vrhove , stoji 10-15 min nakon čega se kosa pere, a idealno ga je koristiti prije svakog pranja kose.

Rješenje za kosu koja se prečesto masti

'Ako vam se kosa brzo masti, to ne znači da morate kosu prati svakog dana. Šamponi uklanjaju potreban sebum s kose, a to je prirodno ulje koje održava vlažnost kose te ju štiti od vanjskih utjecaja. Ako vam je problem ostati neoprane kose, možete isprobati šampon za suho pranje kose ili podići kosu', rekla nam je iz Marcela salona. Također, u frizerskim salonima postoje ampule koje reguliraju prekomjernu proizvodnju sebuma.

'Propolis pomaze kod regulacije sebuma pa ujedno pomaže i kod uklanjanja peruti i reguliranje tjemena', rekla nam je vlasnica Teuta Mesaroš, dok iz Ruža Instituta za kosu često masti preporučuju Ružin Kerastase Hair Spa Detox tretman. Otklanjanjem svih nečistoća i toksina pojačava se oksigenacija i prokrvljenost vlasišta.

Ne zaboravite na njegu tijekom proljeća

'Proljeće je vrijeme kada klijenti najviše mijenjaju svoj izgled kose - ako želite mijenjati boju konzultirajte se sa svojim frizerom oko mogućeg oštećenja kose', napominju iz Studija Marcela. 'Na tržištu zadnjih par godina dominira tretman Eslabondexx, a namijenjen je klijentima koji mijenjaju ili boje svoju kosu bojama ili izbjeljivačima', rekla nam je Jadranka Pezo. Iz Ruža Kerastase preporučuju Rescue Therapy, set od 4 do 6 tretmana, koji će potpuno detoksicirati kosu i vlasište, revitalizirati i obnoviti kosu te ju hidratizirati i nahraniti.

'Ulja i maske su najintenzivnije njege za zaštitu kose od isušivanja. Na prirodan način vraćaju vlagu kosi i čine je mekanom te pripremaju za proljeće, savjetuju iz Teuta frizerskog salona.

Linker
16. travanj 2024 17:40