Ljepota od a do ž

Kozmetički abecedarij: Što je što u svijetu ljepote?

Prodor anglizama u jezik ljepote uzeo je maha pa, kako biste znali što očekivati kad vam frizerka predloži bojenje kose u bronde nijansu, a kozmetičarka ponudi mul-gwang - proučite i sačuvajte ovaj sveobuhvatni rječnik.

Poseban jezik i terminologija svojstveni su svakoj struci pa tako i onoj u službi ljepote, čiji je internacionalni rječnik postao neizostavna "literatura" pri kupnji kozmetičkih proizvoda ili odlasku u frizerski salon. Jer na policama parfumerija nalaze se primeri i puderi za konturiranje, tehnike bojenja kose imaju francuske nazive... Za tu masovnu upotrebu tuđica u svakodnevnom govoru (uglavnom anglizama, ali i izraza s azijskog kontinenta) najviše je zaslužna "generacija Y" koja komunicira preko društvenih mreža. Zato i kozmetičke kuće za zaštitna lica svojih proizvoda biraju djevojke s najviše pratitelja na Instagramu, Facebooku i Twitteru - kao što je Kendall Jenner, koju je drugi put angažirao brend Estee Lauder - ovaj put za miris Modern Muse. Svaku njenu objavu popraćenu hashtagovima, kojom reklamira nove trendove i preparate, vidi i pročita nevjerojatnih 60 milijuna pratitelja. Uz pretpostavku da ipak postoje termini koji još nisu svima poznati - i kako ne biste očekivali spužvu natopljenu Martellom kad vam prodavačica u parfumeriji ponudi 'konjac sponge' – donosimo rječnik pojmova iz suvremenog svijeta ljepote.

Airbrush

Nekoć golem uređaj za bojenje, uglavnom slikarskih platna i umjetničkih instalacija, koji je još u 19. stoljeću patentirao Amerikanac Francis Edgar Stanely, danas je praktičan ženski alat za make-up: zahvaljujući zamjenjivim patronama, tim elektroničkim sprejem na lice se ravnomjerno nanose tekuće rumenilo, bronzer, puder...

Anti-age

Pomlađivanje, koje obuhvaća skup metoda za usporavanje i ublažavanje znakova starenja. Ne samo kože, nego i cijelog tijela - izvana i iznutra.

(BB, CC, DD, EE) - Istodobno dekorativni i preparativni proizvodi, koje obožavaju i tinejdžerice i umirovljenice. Nove generacije krema hidratiziraju, štite od UV zraka, ublažavaju znakove starenja kože, ujednačavaju ten, a zahvaljujući pigmentiranim cesticama prekrivaju nedostatke na licu - što je donedavno bila funkcija rezervirana samo za pudere.

Getty Images/Guliver

Najtraženija boja kose u frizerskim salonima 2016.! Žene s bronde nijansom nisu niti plavuše niti brinete, njihova boja neprimjetno se prelijeva iz jedne nijanse u drugu, oko lica i na vrhovima vlasi su im zlatne, a zgodna prednost ove hit boje jest što ne zahtijeva prečeste odlaske u salon na obnavljanje.

"Nabrijanija" verzija seruma, koji zbog guste koncentracije aktivnih sastojaka djeluje vrlo moćno u prevenciji starenja kože te je hrani, zaglađuje i čini zategnutijom.

Balayage

Tehnika bojenja kose koju su francuski frizeri osmislili još 70-ih, a posljednjih nekoliko sezona je potpuno zasjenila klasično izvlačenje pramenova. Korijen se ne boji (osim ako nije sijed), a pramenovi se počinju raditi tek nekoliko centimetara ispod njega. Pritom se ne koriste ni folije ni kape već frizer nanosi boju prema vlastitom osjećaju dok je pramen kose položen na njegovoj ruci. Nijansiranje i gradacija od tamnijeg prema svjetlijem (za što prirodniji izgled kose) postiže se nanošenjem različite količine boje (hidrogena) na dužinu vlasi: prema tjemenu stavlja se vrlo mala doza, a na vrhove najobilniji sloj.

Botoks

Najpopularniji medicinsko-kozmetički tretman pomlađivanja na svijetu. Od ukupno 13,9 milijuna izvedenih neinvazivnih estetskih zahvata godišnje u SAD-u cak 6,7 milijuna čine ti tretmani ubrizgavanja male količine otrova bakterije Clostridium botulinum, koji učvršćuje i 'smrzava' tkivo s kojim dolazi u kontakt.

Bronzer

Teksturom i formom nalik je na kompaktni puder, a njegove zemljanozlatne čestice naglašavaju preplanulost lica i tijela.

Blur

Efekt zamagljivanja koji je kozmetička industrija preuzela s kamera pametnih telefona i društvenih mreža i inkorporirala ga u pudere, primere i kreme. A cilj svakog proizvoda s oznakom 'blur' je - slično kao s Instagram filtrima - vizualno smanjiti pore, ožiljke, pigmentacijske mrljice i druge nepravilnosti na koži, stvarajući nevidljivi mat film kako bi izgledala što zaglađenije.

Baking ili cooking

Riječ je o make-up tehnici kojom se koriste profesionalni vizažisti: na područje ispod očiju nanosi se obilat sloj korektora koji se potom prekriva još obilatijim slojem pudera u prahu. Ta 'smjesa' stoji na licu desetak minuta kako bi se šminka 'zapekla' pod temperaturom kože, a višak pudera na kraju se uklanja.

Brazilian Blowout

Keratinski tretman za ravnanje kose u kojem se, kao i kod trajne ondulacije, koriste kemijske supstance, međutim ovdje se ‘upeglavaju’ u vlasi. Efekt ovog tretmana traje nekoliko mjeseci.

Getty Images/Guliver

‘Mačkasto’ naglašavanje očiju vizualnim podizanjem linije kapka prema gore postiže se jednako uspješno i tušem i olovkom. Takav make-up, nastao prema liku strip junakinje Catwoman, imale su manekenke na reviji ljetne kolekcije američkog modnog brenda Creatures of the Wind.

Contouring

Tehnika šminkanja kojom se mogu postići promjene na licu - ali samo vizualno: korištenjem do dvije nijanse tamnijeg pudera određeni dijelovi lica se sužavaju sjenčanjem (na primjer nos i obrazi ispod jagodica), a dvije nijanse svjetliji puder, pak, ističe određene dijelove.

U doslovnom prijevodu 'šminka s jastučićem', termin označava sve dekorativne proizvode zapakirane u kutijice sa spužvastim aplikatorom u obliku jastuka. Osim što olakšavaju nanošenje podloge, vizualno su vrlo privlačni.

Oslobađanje tijela, uma, ali i kože od toksina - koji se gomilaju zbog nezdravih navika - svakodnevni je izazov s kojim se u koštac rado hvata kozmetička industrija. Osim prehrane i napitaka, važno je birati i proizvode s aktivnim sastojcima u ulozi čistača organizma, kao što su ananas, borovnice, menta i đumbir koji se uspješno bore protiv starenja kože, stvaranja celulita....

'Produžeci’ kose (i trepavica), koji zahvaljujući prirodnim, ali i sofisticiranim sintetičkim vlaknima od kojih su izrađeni mogu djelovati vrlo prirodno.

Flamboyage

Slično kao i kod balayage tehnike bojenja kose, namjera takvog nijansiranja - sa sasvim svijetlim vrhovima i pramenovima oko lica – jest ostaviti dojam nonšalantne i suncem prošarane frizure. No za razliku od balayagea, flamboyage metodom postiže se veći kontrast između prirodnih, neobojenih dijelova i pramenova, osobito pri njihovim vrhovima.

Getty Images/Guliver

Presijavajuće čestice i šljokice ljubiteljice make-upa i mode stavljaju pod isti nazivnik, a u ovoj sezoni sve je posuto tim točkicama s metaliziranim efektom - od sjenila za oči do lakova za nokte, cipela...

Gadget

Donedavno su multifunkcionalni pametni uređaji fascinirali samo informatičke štrebere, a otkako su preplavili tržište ljepote obožavaju ih i sve šminkerice: od kućnog seta za izbjeljivanje zubi (GLO Brilliant) do privjeska Leaf koji prati količinu sna, stresa, ali i menstruacijski ciklus žene...

I nakon neprospavane noći lice može biti blistavo - ako se koriste posvjetljivači u sticku, kamenu ili kistiću, koji obiluju reflektirajućim cesticama, a nanose se po sredini nosa, čela, u duplje ispod i iznad usnica, na kosti obrva i jagodice.

Filozofija predanog konzumiranja svježeg voća i povrća - u tekućem obliku. Taj trend u prehrani postao je toliko popularan da u SAD-u na gotovo svakom uglu postoje specijalizirani juice barovi gdje se pripremaju cijeđene voćne i povrtne 'salate'.

Konjac sponge

Još jedan proizvod za ljepotu kože koji je stigao iz Azije. Spužvicu od vlakana gomoljastog povrća Japanke koriste za čišćenje i eksfolijaciju kože.

K-beauty

Skraćenica od 'Korean beauty', svakodnevnog rituala njege lica Korejki. Blistavi porculanski ten Azijatkinja imponira mnogim Europljankama pa zato kopiraju njihovu večernju rutinu ljepote u deset koraka - koja započinje čišćenjem, a završava hranjivom maskom.

Široka i gusta četkica za nanošenje pudera u prahu, rumenila i bronzera napravljena od životinjske dlake ili sintetičkih vlakana.

Lob

Getty Images/Guliver

Skraćenica od long bob, duže varijante jedne od najpopularnijih frizura svih vremena - boba. Dopire do visine ključnih kostiju, no za razliku od nekad 'oštro' rezane, sada je u modi meko išišana kosa, koja djeluje kao da je osušena na zraku. Ovu hit frizuru imaju glumice Emma Stone, Rose Byrne, Lucy Hale...

Čisti pore, uklanja make-up (čak i vodootporni), hidratizira, a ne masti: zbog tih svojstava naizgled obična, ali zapravo vrlo učinkovita ‘voda’ postala je traženija od losiona i mlijeka za skidanje šminke. Najnovije generacije sadrže i visoko hranjiva ulja.

Mikropigmentacija

Kozmetička tetovaža kojom se nadoknađuje nedostatak facijalnih dlačica i vlasi: prejako počupane obrve ili ćelavost mogu se nacrtati uz pomoć iglice kojom se boja ubrizgava u površinski sloj kože, a zahvaljujući desecima raspoloživih nijansi pigmentirani dijelovi djeluju vrlo prirodno.

Različiti tipovi maski za različite dijelove lica - trend je koji je zavladao društvenim mrežama gdje žene objavljuju fotografije svog lica u maskirnim bojama. Tajna je u dobrom poznavanju vlastite kože pa ako se, primjerice, na nosu stvaraju miteseri, to područje preporučljivo je tretirati maskama na bazi gline, a ako su obrazi suhi, na njih valja nanijeti obilat sloj hranjive maske koja je, pak, istovremeno premasna za kožu čela i brade...

Antonija Matković Šerić

Mokri izgled kože, koji je odavno popularan na azijskom kontinentu, ove sezone apsolutni je hit među šminkericama cijelog svijeta, a postiže se hidratantnim toniranim kremama, puderima vodenastih tekstura, sprejanjem lica termalnom vodom, highlighterima i svakodnevnom dubinskom njegom kože, što daje efekt orošenog lica.

Nail-art

Ukrašavanje noktiju najrazličitijim uzorcima i formama, usporedivo sa slikarskim minijaturama, a ove sezone najpopularnije kombinacije lakova su one pastelnih nijansi, ukrašenih šljokicama.

Matej Dokić

No poo

Filozofija pranja kose prirodnim sastojcima, kao što su soda bikarbona, vinski ocat ili samo obična voda, a čije su zagovornice ljubiteljice prirodne kozmetike i organski uzgojene hrane. Potrebno je samo priviknuti kosu na novi režim - što može rezultirati ‘masnim’ vlasima i do nekoliko tjedana.

Ombre

Tehnika kojom se kosa boji od polovice dužine, a karakterizira je kontrast između svijetlih vrhova i tamnog korijena.

Baza ili temelj za svaki dekorativni proizvod - od ruža i sjenila za oči do pudera i maskare – a svrha je da učvrsti make-up te da se on ljepše stapa s kožom.

Strobing

Tehnika šminkanja kojom se postiže blistavost tena. Ključni proizvod je highlighter, koji se nanosi na dijelove lice na koje pada prirodno svjetlo - na vrh nosa, jagodice, sredinu čela, na kosti obrva i dupljice iznad i ispod usnica.

Shag

Naziv za slojevito šišanu kosu, a ove sezone 'izrepana' frizura najpoželjnija je na poludugoj i kratkoj kosi.

Tehnika nanošenja eyelinera uz sam rub trepavica, tako da se popune prazna mjesta između svake dlačice. Ako se napravi "školski", krajnji dojam jest da oči nisu našminkane već besprijekorno pravilne, s prirodno gustim trepavicama.

V-line

Donji dio trbušnjaka, koji kada su izvježbani oblikom podsjećaju na slovo ‘V’, a izraženiji su kod muškaraca nego kod žena.

Linker
18. travanj 2024 05:02