Getty Images/iStockphoto
Zaista moćan

Ananas u službi ljepote: Zašto je ovo ukusno tropsko voće postalo traženi sastojak beauty proizvoda?

U posljednjih nekoliko godina na vrhu sastojaka u njezi kože nalazi se ugljen kao moćan prirodni lijek za kožne probleme, no ove godine fokus se prebacio na ukusno tropsko voće - ananas. Zbog svojih moćnih antioksidativnih svojstava svakako bi se trebao naći u vašoj beauty rutini.

U posljednjih nekoliko godina na vrhu sastojaka u njezi kože nalazi se ugljen kao moćan prirodni lijek za kožne probleme, no ove godine fokus se prebacio na ukusno tropsko voće - ananas. Zbog svojih moćnih antioksidativnih svojstava svakako bi se trebao naći u vašoj beauty rutini.

Osim što je ukusno voće dostupno tijekom cijele godine, ananas je moćni antioksidans koji ćemo ove godine pronaći u mnogim proizvodima za njegu kože. O antioksidansima smo već pisali, ali valja se podsjetiti - oni su molekule koje oslabljuju djelovanje slobodnih radikala, odnosno kemijskih spojeva zaslužnih za oštećenja na koži, pojavu bora i mrlja i ostalih kožnih problema.

Najmoćniji među antioksidansima svakako je vitamin C, a možemo ga naći i u ananasu i to u vrlo visokoj koncentraciji. Jedna šnita ananasa zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom C. Osim njega, ananas je bogat vitaminima B skupine, beta-karotenom, folnom kiselinom i bromelinom - enzimom sposobnim razgraditi bjelančevine. Zato je ovo ukusno tropsko voće odlično kod problema s probavom. U svoju rutinu biste svakako trebali uvesti proizvode na bazi ananasa ili one koji sadrže njegov ekstrakt i to iz sljedećih razloga.

Umornoj koži daje novi život

Unsplash

Ananas odlično osvježava kožu kojoj nedostaje prirodni sjaj i djeluje umorno i to upravo zbog moćnog vitamina C. Osim što štiti kožu od svakodnevnog zagađenja, posvjetljuje mrlje i rješava diskoloracije pa koža djeluje obnovljeno, napeto i mladoliko.

Pročišćava kožu

Osim hvaljenog vitamina, ananas je bogat i AHA kiselinama koje provjereno djeluju na akne i prištiće. Ako vas muče ove neugodne pojave, probajte ih riješiti redovitom upotrebom beauty proizvoda s ananasom. Djelovat će protuupalno i smanjiti crvenilo. No, kiseline mogu biti isušujuće pa na kožu svakako nanesite hidratantnu kremu.

Pomaže omekšati ispucale usne

Skinandculture Instagram

Baš kao i AHA kiseline, bromelin u ananasu vrši blagi piling, odnosno uklanja mrtve stanice kože pa ga možete koristiti i za eksfolijaciju ispucalih usana, laktova, peta ili bilo kojeg dijela tijela koji zahtijeva poseban tretman. Ako ne želite novac potrošiti na piling s ananasom, odrežite jednu šnitu svježeg ananasa i njime istrljajte željeni dio tijela.

Jača zube i desni

Ako želite osigurati dobro zdravlje vaših zubi, tu i tamo ih istrljajte ananasom. Vitamin C jača desni i pomaže u sprječavanju stvaranja plaka, kao i pojavu gingivitisa jer ubija bakterije.

Kosa će vam biti zahvalna

Šamponi s ekstraktom ananasa oporavit će vaše tjeme i ojačati folikule te poboljšati elastičnost vlasi. Osim toga, kosa će vam postati gušća i otpornija na lomljenje.

Glow Recipe
Glow Recipe Bright Serum, Glow Recipe, 308,70 kuna

Kiehl's
Kiehl's piling s ananasom i papajom, Feel Unique, 216 kuna

Shir-Organic
Shir-Organic Pure Pineapple Papaya anzimski piling, 302,40 kuna

Pacifica
Pacifica Pineapple Flower Oil-Free Matte vodica za lice, Pacifica, 63 kune

Alba Botanica
Alba Botanica čistilica s ananasom, Vitacost, 52,66 kuna

Herbivore
Herbivore Brighten maska za lice s enzimima ananasa, Nordstrom, 342,73 kune

Lush
I love juicy šampon s enzimima kivija, papaje i svježeg soka ananasa, Lush, 100 g 56 kuna

Linker
27. travanj 2024 06:17