Franjo Matković, Biljana Gaurina
GLAM LJEPOTA

Domaće dizajnerice otkrivaju beauty tajne i must have proizvode za njegu lica

Make-up je, uz odjeću, neizostavan dio imidža, a četiri domaće modne dizajnerice otkrivaju kako su se tijekom života na njihovim licima izmjenjivale boje te kako su i njima oblikovale vlastiti stil

Minimalistički dizajn sa zen pristupom prepoznatljiv je stilski potpis Ane Marije Ricov (34) u njezinu modnom brendu AMR. Aktualna kolekcija Wabi-Sabi temelji se na istoimenom japanskom pogledu na estetiku - koja je nestalna, nepotpuna, asimetrična, ali istodobno jednostavna, skladna i životna. Ana Maria majstorica je za profinjenost, funkcionalnost i nekonvencionalnost, a ležernost je zamjetna i u dizajneričinu odnosu prema make-upu. - U tinejdžerskoj dobi često sam eksperimentirala s frizurama, ali šminka me nije zanimala. Gotovo da se nisam šminkala. S tim ni danas ne kompliciram. Ne koristim tekući puder niti naglašavam obrve, katkad samo blago istaknem oči - i to Rimmel sjenilima u zemljanim tonovima, crnom ili smeđom maskarom Max Factor i, eventualno, crnim tušem. Ponekad iskonturiram lice tako da dio ispod jagodica osjenčam kompaktnim puderom nešto tamnijim od svog tena. Općenito koristim vrlo malo kozmetike. Puštam kožu da diše - kaže Ana Maria, kojoj se sviđa make-up voditeljice Daniele Trbović i dizajnerice Loredane Bahorić jer su uvijek izvrsno dotjerane na decentan način. Tamne kose i svijetlog tena na kojem nikad nema mnogo boja, Ana Maria si može priuštiti crveni ruž, koji je s vremenom postao njezin zaštitni znak. Najradije koristi MAC-ov Russian Red. Ipak, živahne boje najavljuje kao fokus kolekcije koju će predstaviti u proljeće. - Osjećam preokret u sebi, veliku želju da se bavim bojama. Jedva čekam da vidim kamo će me to odvesti - otkriva dizajnerica brenda AMR.

Franjo Matković
Ana Maria Ricov

Kad se samo sjetim svojih početaka u šminkanju... Kao i većina srednjoškolki pretjerivala sam u svemu jer sam htjela izgledati zrelije. U međuvremenu sam se prosvijetlila - smije se Marina Lacković Matić (30), dizajnerica brenda Larie koja danas vrlo promišljeno nanosi maskaru, sjenilo i puder, a omiljeni su joj takozvani shimmeri za blistav ten. - Obožavam besprijekorno izbalansiran make-up, kakav imaju pjevačica Jennifer Lopez i model Rosie Huntington-Whiteley. Ona mi je uzor u šminkanju jer zrači jedrinom, savršeno kombinira svijetle nijanse koje vizualno otvaraju lice. U Londonu sam kupila niz proizvoda iz njezine linije Rosie for Autograph, a najdraži mi je svilenkasti shimmer nalik na baby puder - kaže dizajnerica koja voli i Chanel rumenila, a radni dan ne može zamisliti bez NYX ruževa i sjajila u nijansama poput bež i boje usana. - Nema dobre šminke bez dobre pripreme, stoga brižno njegujem kožu i pijem puno vode. Drago mi je što nikad nisam čupala obrve nego sam zadržala njihovu prirodnu punoću, a samo ih katkad obojim u salonu - zadovoljna je Marina koja običava reći da žena nikada ne može biti previše elegantna. Njeni brojni pratitelji na Instagramu uživaju u zaigranim kreacijama u kojima spaja najraznovrsnije stilove, tkanine, teksture... Nakon proljetne kolekcije inspirirane grč- kom, francuskom i egipatskom umjetnošću, u punom jeku je izrada novih vjenčanica, a uskoro će predstaviti i kolekciju za jesen i zimu 2018./2019. obogaćenu glamuroznim nakitom. - Uvijek nastojim biti još bolja ja. Sa svakom kolekcijom podižem ljestvicu i proširujem obzore - kaže neumorna Marina.

Franjo Matković
Marina Lacković Matić

Modnu kreatoricu Moniku Sablić često uspoređuju s Monicom Bellucci jer ih - osim imena - povezuje jednaka zavodljiva mediteranska put. Blistav ten, kaže 37-godišnja Splićanka, njen je glavni adut jer ostavlja dojam da puca od zdravlja, a uz to je idealna podloga za glamurozan make-up. Baš kakav ona voli. - Najvažnije mi je savršeno tenirano lice, a ruž nanosim ovisno o tome što želim istaknuti. Kad su to oči, biram neku blagu nijansu, no kad se osjećam posebno, obilato ću zacrveniti usne - kaže Monika, koja se najradije šminka sama i to radi vrlo dobro. Osnovne tehnike naučila je od profesionalnih šminkera s kojima često surađuje otkako je prije sedam godina osnovala modni brend Monika Sablić Atelijer, prepoznatljiv po ženstvenim i seksepilnim kreacijama, a uz to redovito prati vizažističke tutorijale na YouTubeu. Kreatorica tvrdi da crnkama poput nje ne pristaju tamne boje na očima, a put joj najbolje naglašavaju ruževi u boji mesa. Ona sama najradije koristi ruževe američkog MAC-a. - Crne olovke, tuš i tamnosiva sjenila nikada ne koristim jer mi vizualno smanje oko, a i nadodaju mi koju godinu - objašnjava. - Sama si i konturiram lice, nekim smeđim sjenilom ili rumenilom, koje nanosim prstima. Osim umjetnih trepavica, bez kojih ne može zamisliti svečani make-up, malo je toga novog u kozmetičkoj torbici popularne Splićanke u odnosu na njezine mladenačke dane. Ni kao djevojka nije se previše šminkala niti je slijepo pratila trendove pa je tako uvijek imala svoje prirodne, guste obrve - čak i onda kad su ih sve djevojke nemilice stanjivale. Monikine fotografije iz 1999., kad je osvojila titulu Miss Dalmacije, otkrivaju da je uvijek igrala na dvije karte: mediteransku put i blistav osmijeh.

Ivan Gudić i Deni Koraca

U kreacijama Lorete Gudelj Barać (35), dizajnerice brenda Loré, osjeća se fascinacija latinokulturom, a raskošni kolorit njene ovosezonske kolekcije Perú/Los Andes pravi je antidepresiv u zimskom sivilu. Loreti - povjesničarki umjetnosti i profesorici španjolskog jezika koja je nekoliko godina živjela u Meksiku - i u make-upu se sviđa latinostil. No, pritom je sklonija prirodnom izgledu. - Uvriježeno je mišljenje da Hispanoamerikanke obožavaju tešku šminku, no one itekako cijene načelo manje je više. Vole raspuštenu valovitu kosu, a uz to im je dovoljan decentan make-up koji se fino stapa s prirodnom bojom tena, i pomno uređene obrve. Definirate li obrve u skladu s prirodnom linijom, odlično možete zaokružiti izgled bez puno šminke - kaže dizajnerica koja smatra da make-up prije svega treba biti uravnotežen. Primjerice, ako se istaknu oči, onda bi usne trebale biti manje istaknute, i obrnuto. - Moja je svakodnevna kombinacija - lagani tekući puder, ruž ili sjajilo u boji usana, malo rumenila boje breskve i korektor za podočnjake. Naučila sam da ga je najbolje nanijeti samo na “sjenu“ podočnjaka, a ne na cijelo područje ispod oka. Među ruževima su mi najdraži MAC-ovi i Chanelovi, a osobito cijenim šminku na bazi prirodnih sastojaka poput Jane Iredale - otkriva Loreta, dodajući da izražajniju šminku - poput bordo ruža - bira samo za posebne prigode, a najradije se uopće ne bi šminkala.

Franjo Matković
Loreta Gudelj Barać

- Kada ne bih morala prikrivati podočnjake, moj izbor bio bi francuski stil - čista, njegovana koža. No, s druge strane, cijenim šminkanje kao umjetnost, doista može učiniti čuda - kaže dizajnerica koja se divi make-upu pjevačice Palome Faith i glumice Rooney Mare. - Zanimljive su mi baš zato što nisu klasič- ne ljepotice, a imaju istančan stil i nevjerojatnu sposobnost transformacije. Voljela bih da njih mogu odijevati - priželjkuje Loreta.

Privatni album

Linker
25. travanj 2024 02:44