Obratite pažnju

Koža pati zbog pet najčešćih grešaka: Znamo kako joj vratiti sjaj

Dnevna hidratacija ključna je za održavanje ljepote kože i njezin koncept zapravo nije znanstvena fantastika. Iako nam se vrlo logičnim čini zaštititi lice od hladnoće i vjetra debelim slojem kreme, to nije najbolje rješenje za njezino dugoročno zdravlje. Ako ne želite da vaša koža pati, izbjegavajte ove najčešće greške u hidrataciji.

Hladnoća, suhi zrak u grijanim prostorijama, vjetar... svi ovi faktori vrlo nepovoljno utječu na našu kožu koja vapi za esencijalnom tvari, vodom. Iako se sam koncept hidratacije čini vrlo jednostavnim, mnoge žene rade kardinalne greške pa im koža pati. Bilo da imate masnu, mješovitu, normalnu ili suhu kožu, hidratacija je ključ zdrave, mladolike i sjajne kože. Izdvojili smo neke od najvećih grešaka kada je riječ o hidrataciji.

Preskačete hidratantnu kremu

Jedna od najvećih zabluda kada je riječ o masnoj koži jest da ovaj tip kože treba lišiti sve masnoće i ne opterećivati je kremama. Pogrešno! Masnoj koži također treba hidratacija, ali kremama laganije, vodenaste teksture. Osobe s masnom kožom nikako ne bi trebale agresivno uklanjati sebum jer će ga koža još više proizvoditi. Umjesto toga, vlažite kožu tonicima, serumima i kremama na bazi vode. Također, ne izbjegavajte ulje već ga uvrstite u svoju rutinu jer vam može pomoći u reguliranju sebuma.

Nanosite slojeve teške kreme

Unsplash

Ako imate suhu kožu, razumljivo je da ćete je željeti 'natrackati' nekom bogatom kremom, pogotovo za hladna vremena. No, neke kreme mogu samo sjediti na površini i ne raditi ništa. Ni s čime nije dobro pretjerivati pa tako ni s kozmetičkim proizvodima, koliko god je takva solucija primamljiva. Umjesto toga, odlučite se za slojevitu njegu kože s nekoliko ključnih proizvoda koji će vam osigurati potrebnu vlagu i njegu - blaga čistilica, tonik, hidratantni serum i krema za vaš tip kože.

Izbjegavate tonik

Ključan korak u njezi kože koji mnogi izbjegavamo jest tonik. Zašto je on važan u hidrataciji? Kombinacija čistilica i tvrde vode isušuje kožu, a tonik joj pomaže vratiti vlagu, izbalansirati pH faktor i pripremiti je za daljnju njegu. Osim klasičnih tonika postoje i oni koji tretiraju prištiće, mitesere i akne pa svakako obratite pažnju na sastav prije kupovine.

Koristite samo ulje

Koži je, osim vodene, potrebna i masna faza pa je korištenje ulja vrlo poželjno. No, nikako se ne preporučuje koristiti samo ulje za njegu i to umjesto hidratantne kreme jer su molekule ulje veće od onih u kremama, što znači da samo sjede na koži, umjesto da se u nju upijaju. Zbog toga djeluju kao okluzivi, a ne humektanti. Ulje bi trebalo biti dodatak njezi kože i to u večernjim satima nakon seruma/kreme.

Previše pilinga

Kada nam se koža čini umornom, ljušti se i bez sjaja je, instinktivno posežemo za pilingom jer mislimo kako ćemo riješiti naš problem. Iako to jest donekle točno, možda je koži samo potrebna hidratacija i doza C vitamina. Pilingom ćete zaista ukloniti mrtve stanice kože i 'osvježiti' je, ali on joj neće pružiti ono što joj najviše treba - vlaga. Stoga, ne pretjerujte s pilingom, radite ga jednom do dva puta tjedno, ali kožu vlažite na svakodnevnoj bazi.

Izdvojili smo nekoliko proizvoda koji će vašoj koži pružiti optimalnu razinu vlage.

Thayers tonik s ružom, iHerb, 58,65 kuna

Sunday Riley Juno ulje, 15 ml 224 kune, 30 ml 448 kuna

COSRX PHA Moisture Renewal POwer Cream krema za lice, Look Fantastic, 228 kuna

Skintegra Hydra B serumska emulzija, 109 kuna

Kiehl's hidratantna maska s nevenom i aloe verom, 283 kune

Linker
16. travanj 2024 15:26