Obožavana od davnina

Kurkuma u službi ljepote: Zašto je ovaj aromatičan začin odličan saveznik u borbi protiv starenja

Ako volite jesti i pripremati istočnjačku hranu, niste mogli zaobići kurkumu. Ona jelima daje predivnu narančastu boju te specifičan miris i okus, ali njezina prava moć dolazi do istražaja kada se koristi u druge svrhe, pogotovo u njezi kože. Zbog svojih ljekovitih svojstava u posljednjih nekoliko godina sve češće je nalazimo u kozmetičkim proizvodima koje biste svakako trebali uvesti u svoju rutinu.

Osim u kuhinji, kurkuma se već stoljećima koristi u njezi kože, a posljednjih godina sve su popularniji kozmetički proizvodi koji u sastavu imaju ovaj moćni prah. Svježa kurkuma je narančaste boje te pripada porodici đumbirovki. Nakon sušenja i mljevenja dobiva se svjetložuti prah koji se obično koristi kao dodatak jelima i osnovni je sastojak curry praha.

U Indiji se ova biljka od davnina koristi kao prirodan čistač kože i to na sljedeći način - malo praha pomiješa se s mlijekom te se time očisti lice i/ili tijelo primjerice nakon ayurvedskih tretmana. Njezin aktivni sastojak kurkumin ima antiseptička i antibakterijska svojstva te je zato odličan za tretiranje kože sklone aknama, ekcemima, psorijazi i ostalim nepravilnostima.

Neka istraživanja čak su pokazala da je kurkumin prirodni antioksidant, odnosno smanjuje štetan utjecaj UV zraka na kožu te zbog toga pomaže koži da duže ostane mladolika, zategnuta i bez bora. Tretman s kurkumom moguće je napraviti i kod kuće i to vrlo jednostavno: pomiješajte 1 žličicu kurkume, 1 žlicu zobenog ili rižinog brašna, 2 žlice mlijeka ili jogurta te pola žličice meda. Masku nanesite na lice u tankom sloju te pustite da djeluje 20 minuta. Lice dobro isperite i nastavite s njegom.

Ako niste tip za kućne radinosti, na tržištu je moguće pronaći zavidnu količinu kozmetičkih proizvoda s kurkumom, koji sežu od krema, maski, preko vodica pa sve do seruma, pilinga i šampona za kosu.

Linker
25. travanj 2024 16:03