Herbivore Instagram
Moćno djelovanje

Plava kozmetika polako osvaja beauty svijet: Otkrili smo zašto je dobra za kožu

Plavi preparativni proizvodi na prvu odaju dojam da su ekstremno neprirodni, no neki od njih su takvi zbog jednog moćnog sastojka koji oporavlja upaljenu, osjetljivu i iritiranu kožu te ima snažno antibakterijsko i antigljivično djelovanje.

Ako ste aktivni na društvenim mrežama, sigurno ste primijetiLI beauty proizvode u plavoj boji koja i nije baš uobičajena u preparativnoj kozmetici. Iako biste možda pomislili da su plavi zbog umjetnih bojila, istina je daleko od toga. Naime, u njima se nalazi Tanacetum vulgare, odnosno vratić (engl. blue tansy) - vrsta kamilice s područja Azije i Europe. Iako mu je cvijet žut, njegova upečatljiva plava boja dobiva se procesom destilacije, tijekom koje iz lišća, stabljika i cvijeta biljke nastaje ulje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Flickr

Zbog njegove nježne, tople, biljne arome, često se koristi u aromaterapiji za smirivanje duha i tijela, a osim toga ima i odlično djelovanje na kožu. Za sve kojima je koža često dehidrirana, kreme s vratićem mogle bi vam pomoći jer vraćaju vlagu u kožu. Vratić se može pohvaliti antibakterijskim i antigljivičnim djelovanjem i umiruje osjetljivu kožu, svrbež i upale pa će koristiti i onima koji se bore s aknama i prištićima. Također, krcat je i antioksidansima koji sprječavaju djelovanje slobodnih radikala i tako odgađaju pojavu bora i kožu održavaju mladolikom.

Sunday Riley Instagram

Jedan od prvih proizvoda s vratićem bio je beauty balzam 'Blue Cocoon' brenda May Lindstrom koji se prodaje još i danas. Radi se o prirodnom proizvodu koji pruža bogatu hidrataciju i umiruje čak i najosjetljiviju kožu. Ovu moćnu biljku možemo pronaći i u maskama, uljima i kremama, a mi smo izdvojili nekoliko njih na kojima će vam koža biti zahvalna.

Linker
24. travanj 2024 20:09