TREND U ŠMINKANJU

Prirodno, ali s naglaskom: Neutralna paleta za make-up poput 'druge kože'

Neutralna paleta 'nabrijana' je pigmentima sive, oker, pa i ljubičaste, koje laskaju ljetnom tonu i ležernom stilskom raspoloženju.

Kad je riječ o “nude” bojama za šminkanje, uobičajeno se pod time podrazumijevaju bež i puderasti tonovi te vrlo svijetle breskvaste i ružičaste nijanse za takozvani “no make-up” s kojim se ten doima kao da je prirodno savršen. Lice izgleda svježe i mladoliko, kako uživo tako i na fotografijama i videosnimkama, pa mnoge zvijezde nastoje postići privid “gole” kože. Takav je izgled “zahvalan” i zato što je vrlo profinjen i elegantan te se lako uklapa u različite stilove. No čini se da je trendseterima dosadio onaj općepoznati, “pročišćeni” izgled koji se naziva neutralnim.

Klasične nijanse “nabrijavaju” se, stoga, s više pigmenata, a uz to je paleta puderastih boja obogaćena brojnim tonovima sive, smeđe, terakote i okera, dok neki pak “vuku” na ljubičasto. Ipak, sve te boje proizlaze iz inspiracije prirodom, što ističu i samim svojim nazivima: drvo, glina, šljunak, blato, pijesak, vapnenac, kvarc... Ljubičasta pak dolazi u nijansi poznatoj kao mauve, nazvanoj prema cvijetu Malva sylvestris - crnom sljezu čije su latice zagasito purpurne. Puno je i “jestivih” nijansi nadahnutih začinima i čokoladom - neke dekorativne palete čak mirišu na nju.

Boje izgledaju “jače” kad su zgusnute u kremastim i kompaktnim teksturama šminke nego kad se nanesu na kožu, jer dovoljan je već dašak proizvoda koji se na različite načine mogu kombinirati i “blendati” te se u konačnici stopiti s tenom. Dakle, nude look nije izgubio svoj izvorni smisao, već je dostupan u izražajnijim “varijacijama na temu” . I dalje se temelji na puderima i korektorima u boji kože, ali su ti proizvodi postali još prilagodljiviji i praktičniji. Primjerice, stikovi koji ujedinjuju svojstva tekućeg pudera i korektora, “jastučići” za ujednačenje tena, obojeni balzami koji na koži poprimaju baršunasti finiš, sjenila s posebnim aplikatorima uz koje se istodobno nanose sve nijanse za smokey eye izgled...

Tu su, dakako, i prigodni ljetni proizvodi - napredni “mješanci” pudera, bronzera i highlightera za osunčan izgled. Novi nude look lijepo se može “zaokružiti” lakovima za nokte, to više što je i u manikuri poželjan odmak od klasike. Ove sezone moderne su “grafike”, geometrijski motivi koji se iscrtavaju s dva ili tri različita laka. Efektna je i kombinacija dviju nijansi na način da jedna prati donji dio, odnosno korijen nokta, a ostatak je u drugoj nijansi. U “nude” izdanju odlično izgleda i ombre manikura - svaki nokat oboji se u drukčiju nijansu pa se naizmjence na prstima pojavljuje popularna “varijacija na temu”.

Linker
18. travanj 2024 17:33