Nema boljeg

Propolis - tekuće zlato koje obnavlja, omekšava i pročišćava kožu, a potpuno je prirodno

Jedno od čuda prirode, koje se stoljećima koristi u liječenju organizma, jest propolis. Osim što njime možemo podignuti imunitet, sve češće ga nalazimo i u kozmetici zbog njegovog iznimno blagotvornog djelovanja na kožu. Ako ga do sada niste koristili, imamo nekoliko dobrih razloga zbog kojih će vam postati nezamjenjiv dio beauty rutine.

Med se od davnina koristio u njezi kože i smatra se jednim od najstarijih prirodnih proizvoda za zacjeljivanje i zaštitu kožne barijere. "Tekuće zlato" koje vrijedne pčelice dobivaju prikupljanjem nektara iz biljaka ima vrlo visok udio šećera i biološke aktivne tvari pa zbog toga ima antimikrobno i protuupalno djelovanje na organizam, kako iznutra, tako i izvana.

Osim meda, jedan od najvrjednijih pčelinjih produkata jest propolis kojeg sve češće možemo naći u kozmetičkim proizvodima. Za one koji ne znaju, propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju s pupoljaka stabala ili biljnih sokova kako bi izgradile košnicu i popunile neželjene otvore na njoj. Propolis obično možemo konzumirati u obliku kapi kako bi ojačali imunitet i spriječili prehladu, gripu i ostale virusne i bakterijske bolesti.

Royal jelly honey with propolis and pollen. Various types of honey, bee pollen, propolis and wooden honey dipper on table., Image: 443501251, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia
Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Razlog zbog kojeg je toliko obožavan i u kozmetici jest što ima vrlo složenu kemijsku strukturu te obiluje blagotvornim sastojcima poput flavonoida, biljnim pigmentima kojima se pripisuje antioksidativno djelovanje. Upravo zbog njih ima i protuupalno i antibakterijsko djelovanje kao i med te se učinkovito bori protiv djelovanja slobodnih radikala na koži koji je vremenom oštećuju i pospješuju vidljivost bora.

Budući da ima tako snažna ljekovita svojstva, propolis u vrlo kratkom roku regenerira kožu te ona postaje glađa i mekša, a može se koristiti i kod ublažavanja crvenila nastalog, primjerice, prekomjernim izlaganjem suncu. Ako imate masnu kožu i ne znate kako da smanjite proizvodu neželjenog sebuma, propolis vam i tu može pomoći. Pronašli smo nekoliko hvaljenih proizvoda s propolisom koje vrijedi uvrstiti u beauty rutinu.

Linker
31. ožujak 2024 19:08