Imaxtree
oči kao medicinski karton

Smeđe, plave ili zelene: Znate li da boja očiju mnogo govori o vašem zdravstvenom stanju?

Vrlo vjerojatno boju svojih očiju nikada niste povezivali s, primjerice, rizikom od oboljenja od melanoma, međutim, brojna istraživanja potvrđuju da postoji veza između boje šarenice i raznih zdravstvenih prijetnji.

Jedna boja očiju je povezana s povećanim rizikom od oboljenja od raznih kožnih bolesti, druga se veže uz rizik od očnih oboljenja, a treća, pak, sugerira da, najvjerojatnije, imate viši prag boli od ostalih. Dok su takvi podaci donedavno bili smatrani samo "bapskim pričama", sada postoji cijeli niz studija koje im govore u prilog.

Tako je, naime, potvrđeno da su osobe sa svijetlim očima, baš kao i one svijetle puti, sklonije melanomu i makularnoj degeneraciji, bolesti koja narušava žutu pjegu i time uzrokuje gubitak vida. Lijeka nema, a najbolje što za svoje oči možete učiniti jest uložiti u kvalitetne sunčane naočale koje će vas zaštititi od štetnog UV zračenja.

Imaxtree

S druge strane, vlasnici plavih i zelenih očiju manje su osjetljivi na bol. Znanstvenici sa sveučilišta u Pittsburghu proveli su studiju na 58 trudnica, od kojih su one svijetlih očiju prijavile manju bol pri porodu, a uz to, među njima je i manji postotak oboljelih od postporođajne depresije nego kod majki tamnih očiju.

Imaxtree

Tamnooke su osobe, pak, sklonije jednoj drugoj očnoj bolesti - mreni, a uz to imaju veći rizik od oboljenja od vitiliga. Također, one imaju manju toleranciju na alkohol, no s druge strane, i manju sklonost ovisnosti o alkoholu - i to čak 54 posto manju. Uz, to, ako je vjerovati četrdeset godina staroj američkoj studiji - tamnooke su osobe mnogo spretnije i imaju bolje reflekse od svjetlookih.

Linker
25. travanj 2024 01:13