Getty Images
KAPI SVJEŽINE

Sprejevi i maglice: Sve o magičnim kapima koje gode tenu i make-upu

Koriste li se prije ili poslije šminkanja, ispod ili iznad dnevne kreme? Osim što pružaju trenutačnu ugodu, čemu zapravo služe multifunkcionalni sprejevi za lice - otkrivamo u kratkom vodiču.

NJEGA KAO PRIMARNA FUNKCIJA

Osim što hidratiziraju lice, sprejevi štite i od onečišćenja, a njihova antioksidativna svojstva usporavaju proces starenja kože. Uz to, korisni su i kao hidratantni primeri, dakle, podloge za make-up. Najčešći sastojci njegujućih sprejeva su hijaluronska kiselina - kao fantastičan ovlaživač kože - te ružina vodica i vitamin E, poznati po protuupalnom djelovanju. Vanjska “manifestacija” uporabe sprejeva je sjajna i blistava koža, a tijekom dana izvrsni su saveznici za osvježavanje make-upa. Nježne kapi neće, naime, “otopiti” šminku, naprotiv, dat će joj postojanost. Uz to, odlična su baza za serume i kreme jer vlažna koža bolje upija njihove aktivne sastojke. Prikladni su za sve tipove kože, no ima ih i s ciljanim djelovanjem: suha koža “vapi” za sprejem bogatim hijaluronom, crvenilo ublažava ekstrakt ruže, dok krastavac potiče cirkulaciju.

ZA POSTOJANI MAKE - UP

Fiksatori, odnosno sprejevi koji čine make-up dugotrajnijim, “zaključavaju” preparate na licu: dok jedni to čine polimerima, drugi sadržavaju alkohol, a neki i nano-čestice koje snižavaju temperaturu šminke. Fiksatori se na potisak raspršuju poput sitne prašine i pružaju izniman osjećaj ugode, i neće, kao što se pogrešno pretpostavlja, stvoriti “masku” na licu ili zatezati kožu. No dovoljno su snažni da make-up učine otpornim na dodir, a često i vodootpornim, te istodobno naglašavaju boje šminke. Ti su sprejevi dobra baza za make-up, pomažu i kod “blendanja” vrlo gustih tekstura na licu te općenito uljepšavaju izgled našminkanog tena. Namijenjeni su svim tipovima kože - osim za osjetljivu i suhu ako sadržavaju alkohol koji dodatno isušuje.

MILAN, ITALY - SEPTEMBER 18:  Models are seen backstage ahead of the Luisa Spagnoli show during Milan Fashion Week Spring/Summer 2019 on September 18, 2018 in Milan, Italy.  (Photo by Rosdiana Ciaravolo/Getty Images)
Getty Images

VRLO SJAJNO ILI VRLO MAT

Posebna kategorija sprejeva za lice su oni sa specijaliziranom funkcijom – koji koži daju vlažni sjaj, ostavljaju sjajne čestice ili, pak, stvaraju posve mat finiš. Svaki od njih će lagano učvrstiti make-up, iako neće dati dugotrajnost kakvu pruža klasičan fiksator. Nanose se poslije šminkanja, kao završni korak make-up rutine, i osmišljeni su za sve tipove kože. No mat finiš će ipak bolje pristajati masnoj koži, dok će sjajni laskati suhoj.

My Payot Brume Eclat s regenerativnim učinkom 126,56 kn PAYOT

The Ritual of Namasté Urban Hydrating Mist maglica za lice s funkcijom zaštite od onečišćenja 149 kn RITUALS

Moisture Surge Face Spray hidratantni sprej za lice 299 kn CLINIQUE

All Nighter sprej 235 kn URBAN DECAY

Hydragenist jutarnja maglica za lice za osvježavanje s ekstraktom ruže 198,91 kn LIERAC

Cherry Blossom Prep + Prime Fix + intenzivno hidratizira 159 kn MAC

3 in 1 Matte & Fix Spray sprej za matiranje kože 86,90 kn L.O.V

Linker
19. travanj 2024 03:01