Getty Images/iStockphoto
PRIRODNI SASTOJCI

Tajna blistavog izgleda zimi: Kako 'razmaziti' svaki tip kože

Iako nam stiže razdoblje u kojem je priroda uljuljkana u zimski san, sve one koje žele lijepu i zdravu kožu nemaju vremena za odmor: moraju se pobrinuti da ona bude hidratizirana i nahranjena jer je hladno razdoblje za svaki tip kože zapravo izvanredno stanje. A kako doskočiti izazovima koje nam donose zimski mjeseci?

Zašto je zima neprijatelj kože

Hladnoća i oštar vjetar čekaju nas vani, dok većinu dana provodimo u vrlo toplom prostoru – koji je zbog centralnog grijanja ujedno i vrlo suh. Uz to, velike razlike u temperaturi našoj koži pružaju prave šokove, a svi ti faktori guše optimalnu hidrataciju. Površinski sloj kože, koji čini 30 posto vode, neprestano je na udaru, a naš najveći organ u tim se uvjetima bori kako bi hidratantne sastojke izvukao iz svojih najdubljih dijelova koji se većinom sastoje od masti, kolagena i elastina. Zima ne mazi našu kožu, ali ni nas – testira našu volju i upornost da naše lice proljeće dočeka bez oštećenja, zatezanja i perutanja.

Ako ne želite liječiti – spriječite

Koža je u zimskim mjesecima podložnija isušivanju i perutanju pa bez obzira na to koji tip imate izbjegavajte proizvode koji će iz nje dodatno izvlačiti vlagu. Prvi korak je unos dovoljne količine vode, ali to nije niti približno dovoljno za zdravu i blistavu kožu. Promjena godišnjeg doba zahtijeva i promjenu beauty rutine – jer koža zimi i ljeti nema iste neprijatelje pa joj ne može odgovarati niti jednaka njega. Ipak, prije sastojaka koje trebate uklopiti u svoju njegu, važno je znati koji tip kože imate jer, kako to često biva, ne vrijede ista pravila za sve.

Young women apply lip care balm outside, on cold weather
Getty Images/iStockphoto

Tipovi kože

Iako nema suglasnosti po tom pitanju, većinom se govori o pet različitih tipova kože čije je poznavanje iznimno važno za optimalnu njegu lica.

Masna ili koža s nepravilnostima

Masni sjaj i vidljive proširene pore jasan su znak da imate posla s masnom kožom. Tu se radi o proizvodnji previše sebuma, a rezultat su bijeli i crni miteseri te prištići, dok cijeli ten djeluje nečisto. Iako bi mnogi zaključili kako zima nije bauk za one koji muku muče s masnom kožom, to je daleko od istine. Naime, koža proizvodi veću količinu ulja zbog neravnoteže vlažnosti u koži. Dakle, tijelo pokušava riješiti problem suhe kože proizvodnjom više ulja – kako bi se stanje vratilo u ravnotežu, a zbog toga ona postaje masnija.

Suha koža

Za one koji imaju problema sa suhom kožom, zima je pravi izazov. Suha koža radi suprotno od masne - proizvodi manje sebuma. Zbog njegovog nedostatka dolazi do manjka lipida koji igraju glavnu ulogu u zadržavanju vlažnosti i izgrađivanju zaštitnog sloja, što je od velike važnosti upravo zimi. Zbog dehidriranosti ona postaje gruba, zategnuta, njezina elastičnost slabi, često se ljušti, sklona je iritacijama, a utječe i na sveukupni dojam pa često izgledamo umorno. Njoj nedostaju vlažnost i lipidi, odnosno masnoće.

Mješovita koža

Baš kao što i naziv govori, radi se o kombinaciji različitih tipova na T-zoni i obrazima. Masnoća se smjesti na T-zonu, odnosno čelo, nos i bradu, dok je koža na obrazima normalna ili suha.

Osjetljiva koža

Ako mislite da su oni sa suhom kožom u najvećem problemu u hladnom razdoblju, prevarili ste se. Osim što je ljeti treba temeljito mazati zaštitnim faktorom zbog UV zraka, zimi joj treba jednako predana njega zbog izloženosti suhom zraku, ali i naglim temperaturnim promjenama. Ona jako burno i brzo reagira na vanjske utjecaje te postaje napeta, suha i crvena. S obzirom na to da se radi o tipu kože koji ne voli kemikalije niti make-up, proizvode za njegu treba birati sa strpljenjem i uredotočenošću na prirodnu kozmetiku bez "kemije".

Normalna koža

Sretnice koje imaju normalnu kožu poprilično su rijetke i svi im zavide. Ona nije niti previše masna, niti previše suha. Pore su fine, cirkulacija je odlična zbog čega je boja lica svježa, a tekstura baršunasta. Koža zdravog sjaja svima je cilj, a ne moramo niti spomenuti da osobe s normalnim tipom kože gotovo uopće nemaju problema s aknama.

Idealna njega lica za zimu

Sada kada znate s kojim tipom kože imate posla, lakše ćete odrediti kakvu njegu trebate i zimski mjeseci bit će bezbolniji za vas i vaše lice.

Beautiful young woman in bath towel is applying cream on her face and smiling while looking into the mirror in bathroom
Getty Images/iStockphoto

Masna koža

Ako vam je koža premasna i imate problema s aknama, to znači da se luči previše sebuma koji će ostati zarobljen u porama zbog čega često dolazi do upala. Kao i sa svakim problemom, treba krenuti od korijena – razmisliti o prehrani, stresu i hormonima i tek nakon toga odabrati proizvode koji će situaciju "rješavati izvana".

Kada s lica skinete previše ulja, što često radimo kada imamo problem s aknama, koža dobiva signale da nedostaje ulja i počinje ga proizvoditi više te se time stanje pogoršava. Umjesto toga, osigurajte joj nježan piling i hranite je s pravim omjerom ulja - umirit ćete žlijezde lojnice pa će proizvoditi manje sebuma.

Sastojci za kojima trebate posegnuti: aktivni ugljen, med, ulje crnog kima, ulje ruže i eterična ulja lavande i timijana.

Suha koža

Osim što je važno unositi dovoljno tekućine i zdravih masti, neizbježni su i proizvodi koji će "zaključati" vlagu u kožu. Važno je, nježnim pilingom, ukloniti mrtve stanice s kože te je bogatim hidratantnim kremama dobro nahraniti. Kremu nemojte samo nabrzinu razmazati: dobro je umasirajte jer ćete time pojačati dolaza krvi u lice te povećati proizvodnju kolagena.

Preporučeni sastojci su aloe vera, hijaluronska kiselina, mango maslac, ulje boražine, eterično ulje tamjana, sandalovine i sjemenki mrkve.

Osjetljiva koža

Ako vaša koža reagira na sve ili, pak, je osjetljiva samo na neke sastojke česte u njezi kože - nije sve tako loše. Zbog nje koja se "buni" na svašta postat ćete informiraniji i znat ćete na što obratiti pozornost kod kupovanja preparata. "Manje je više" pravilo je kojeg se trebate držati ako imate osjetljivu kožu jer je mnogo teže odrediti na što ste reagirali ako koristite više različitih proizvoda i sastojaka. Ona burno reagira i na vanjske utjecaje te postaje napeta, suha i crvena zbog čega je potrebna posebna njega za umirivanje i jačanje zaštitnih slojeva. Birajte proizvode bez parfema i mirisa.

Za umirivanje osjetljive kože preporučuju se aloe vera, med, suncokretovo ulje, bademovo ulje.

Mješovita koža

Mješovitu kožu karakterizira masni dio na T-zoni i suhi, ili, nešto rjeđe, normalni dio na obrazima. Zbog toga treba pripaziti da ujednačeno koristite preparate za oba tipa, a od sastojaka najviše se preporučuju kamilica, limunova trava, limun i ružmarin te maske od gline, prvenstveno bijela i zelena.

Normalna koža

Prava ste sretnica. Ako imate normalnu kožu, nemate problema s crvenilom, reakcijama, aknama, suhoćom i beživotnošću – i ostatak svijeta vam zavidi. Osnovna rutina za normalnu kožu uključuje čišćenje kože svake noći te hidratiziranje i zaštitu od štetnih sunčevih zraka. Piling jednom tjedno je sasvim dovoljan, a nužan je kako bi proizvodi koje nanosimo bolje djelovali. Iako ju je najlakše njegovati, ne smijemo je zanemariti jer će nam to s vremenom doći "na naplatu".

Sastojci na kojima će vam vaša koža biti zahvalna su aloe vera, ulje jojobe te eterična ulja lavande, geranija i sjemenki mrkve.

Kozmetika bogata prirodnim sastojcima bit će odličan saveznik u borbi protiv teških zimskih uvjeta čiji se negativan utjecaj najbolje, nažalost, vidi na licu. Nakon što odredite koji tip kože imate i koji sastojak vam treba, svoj preparat koji će vas zaštititi od zime potražite u prodavaonicama dm-a u kojima do kraja studenoga traje promotivno razdoblje: 20 posto popusta na sve proizvode prirodne kozmetike.

Linker
18. travanj 2024 17:35