Obožavat ćete ih

Upoznajte PHA kiseline: Nježan, ali moćan sastojak na kojem će vam osjetljivo lice biti zahvalno

Osim AHA i BHA kiselina, u kozmetici se sve više pojavljuju PHA kiseline. One kao blizak srodnik AHA kiselina uklanjaju mrtve stanice kože, ali na puno nježniji, delikatniji način te su pogodne za vrlo osjetljivu kožu.

Ako redovito njegujete kožu i volite preparativnu kozmetiku, sigurno su vam poznate alfa hidroksilne (AHA) i beta hidroksilne (BHA) kiseline koje se nalaze u mnogim maskama, kremama, serumima i čistilicama. Najpoznatija AHA kiselina je glikolna, prodire u dublje slojeve kože jer se sastoji od najmanjih molekula te koži daje blistavost, uklanja mrtve stanice i poboljšava kvalitetu i tonus kože, pogotovo zrele.

S druge strane, najpoznatija BHA kiselina je salicilna koja se preporučuje kod tretiranja akni, prištića i ostalih upalnih procesa jer ubija bakterije, smanjuje crvenilo i čisti pore. No, postoji i treća skupina - PHA kiseline koje nisu toliko razvikane, ali su itekako učinkovite. Drugim imenom glukonolakton, polihidroksilne kiseline bliski su srodnik AHA kiselina, a sastoje se od većih molekula pa djeluju na površini kože.

PHA kiseline zbog toga su nježnije od AHA i BHA kiselina koje nekada znaju iritirati osjetljivu kožu, a djeluju na isti princip - uklanjaju mrtve stanice kože kao blagi eksfolijant uz fotoprotektivno djelovanje, odnosno sprječavaju starenje kože koje nastaje uslijed djelovanja slobodnih radikala i reduciraju fotosenzitivni efekt sunca. Drugim riječima, PHA kiseline ne povećavaju osjetljivost kože na UV zračenje kao što to rade AHA kiseline i zbog toga su pogodne za ljude s dermatitisom i rozacejom. Ipak, radi se o kiselinama pa je nakon korištenja proizvoda koji ih sadrže od velike važnosti preko dana nositi kremu za zaštitu od sunca kako bi se što više smanjio rizik od oštećenja kože.

U kozmetici se od PHA kiselina najčešće koriste laktobionska kiselina koja se dobiva iz kravljeg mlijeka, glukozna koja se prirodno nalazi u našim stanicama te galaktoza. Laktobionska kiselina djeluje umirujuće, umanjuje vidljivost bora i finih linija te hidratizira dok glukozna ima slično djelovanje kao AHA kiseline uz protuupalna svojstva. Galaktoza je tip šećera koji pronalazimo u mliječnim proizvodima, šećernoj repi, sluzi i prirodnim gumama poput kaučuka. Manje je slatka od glukoze, a na kožu djeluje umirujuće i poboljšava zacjeljivanje rana.

U slučaju da su vam AHA i BHA kiseline prejake, isprobajte neke od proizvoda s PHA kiselinama koje smo pronašli za vas.

Skintegra Lumion noćni eksfolijant s AHA i PHA kiselinama, 189 kuna

COSRX PHA Moisture Renewal POwer Cream krema za lice, Look Fantastic, 228 kuna

Glow Recipe Avocado Melt Sleeping Mask, 170 kuna

Glossier Solution Exfoliating Skin Perfector, 151 kuna

Dr. Jart Micro Milk Peel, 264 kune

Linker
14. travanj 2024 04:21