NENADMAŠNA U NJEZI

Zagrebačka fitoaromaterapeutkinja objašnjava zašto je ruža kraljica kozmetike i otkriva tri recepta za blistav ten

Fitoaromaterapeutkinja DRAGANA KLARIĆ objašnjava zašto je kraljica cvijeća postala vladarica kozmetičke industrije, koristeći njezine esencije u svim mogućim oblicima - od ružine vodice, voska i apsoluta do matičnih stanica koje se izvlače iz latica.

Svijet ljepote opet pronalazi inspiraciju u najobožavanijoj među cvijećem - ruži. U proizvodnji kozmetike primjenjuje se biotehnologija kojom se iz ruža “izvlače” matične stanice koje obnavljaju kožu. Parfemi pak često sadrže umjetne molekule koje oponašaju miris ruže. No, s druge strane, mnogi proizvođači koriste prirodne ružine esencije kako bi u izvornom obliku zadržali njezine aromaterapijske blagodati. Smatra se da eterično ulje ruže ima najvišu energetsku frekvenciju od svih eteričnih ulja, što znači da u organizmu brzo podiže energiju i uravnotežuje njezin protok, dajući osjećaj vitalnosti i zadovoljstva. Od pamtivijeka se udisanje mirisa ružina ulja, kao i ružine kupke i masaža, preporučuju za ublažavanje tjeskobe, nesanice, bolova i malaksalosti, a ruži se pripisuju i afrodizijačka svojstva. Takozvana kraljica cvijeća nenadmašna je i u njezi.

- Eterično ulje ruže jača i umiruje kožu, potiče njezino zacjeljivanje i djeluje protuupalno. Ruža je dovoljno nježna za dječju kožu, a ujedno je dovoljno snažna za njegu suhe, dehidrirane i zrele kože - kaže Dragana Klarić, zagrebačka fitoaromaterapeutkinja i savjetnica za prirodnu kozmetiku te osnivačica tvrtke Phyto Formula. Premda je ružino ulje jedno od najluksuznijih (potrebno je otprilike 6 do 8 tona ružinih latica za dobivanje jedne litre eteričnog ulja, čija je cijena od 6000 do 9000 eura), “utješno“ je to što je riječ o moćnom koncentratu koji se koristi - na kapaljku. Primjerice, u trgovinama ekoproizvoda ružino ulje prodaje se u vrlo malim dozama, već od jednog do pet mililitara, a cijene su u rasponu od dvjesto do petsto kuna, ovisno o podrijetlu i proizvođaču.

- Eterično ulje ruže najčešće dolazi iz Bugarske, Turske, Sirije, Indije, Pakistana, Irana, Maroka i Egipta. Za dobivanje ulja najviše se koriste dvije vrste mirisnih ruža: Rosa damascena (damaščanska ruža) i Rosa centifolia (majska ruža). Zbog visoke cijene eterično ulje ruže često se zamjenjuje jeftinijim inačicama poput eteričnih ulja palmarose i geranija ili pak sintetskim mirisom. Često se kao eterično ulje ruže prodaje mješavina alkohola i ružina ulja. Stoga je prije kupnje najsigurnije savjetovati se sa stručnjakom - napominje fitoaromaterapeutkinja.

Osim ružina ulja, u kozmetičke preparate često se dodaje i ružina vodica (hidrolat) koja nastaje kao nusproizvod tijekom destilacije eteričnog ulja. Izvrsna je za njegu jer su u njoj otopljene brojne aktivne tvari koje se inače nalaze u biljci. U proizvodnji kozmetike i parfema koriste se i druge ružine esencije poput, primjerice, apsoluta (dobiva se ekstrakcijom ružinih latica pomoću organskog otapala) i ružina voska koji nastaje pri dobivanju apsoluta.

U njezi kože osobito je cijenjena divlja ruža, kod nas poznata kao šipak. Hladnim prešanjem plodova dobiva se bazno ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama i vitaminima A i E.

- Revitalizirajuće ulje divlje ruže odlično je za njegu suhe, osjetljive i zrele kože, a pogodno je i za masnu kožu jer ne začepljuje pore. Preporučuje se i za oporavak kože oštećene suncem te za tretiranje strija i ožiljaka - kaže Dragana Klarić. Želite li pravo, hladno prešano ulje divlje ruže, pazite da pri kupnji ne odaberete njegovu “slabiju” inačicu - jer često se pod nazivom ulje divlje ruže nude macerati, pripravci dobiveni potapanjem plodova divlje ruže u nekom drugom baznom ulju.

Mnogo je gotovih proizvoda na bazi ruže, no poseban je užitak spravljanje njegujućih pripravaka kod kuće. Ovo su recepti za blistav ten, koje je pripremila fitoaromaterapeutkinja Dragana Klarić, a potrebni sastojci mogu se naći u biljnim ljekarnama i ekoprodavaonicama.

Dragana Klaric fitoaromaterapeutkinja
Izrada kozmetike na bazi ruza
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 130919
Matej Dokić
Dragana Klarić

Ružina maska za lice

SASTOJCI: 35 g damaščanske ruže u prahu, 30 g škroba tapioke, 30 g bijele ili ružičaste gline, 5 g organskog kakaa u prahu, 1 ili 2 kapi eteričnog ulja damaščanske ruže (ili 3 do 5 kapi apsoluta ruže)

PRIPREMA: U staklenci pomiješajte sve sastojke, dodajte eterično ulje ruže i dobro promiješajte

PRIMJENA: Masku nanesite na očišćenu kožu lica (izbjegavajući područje oko očiju) i vrata tako da pomiješate 2 čajne žličice dobivene smjese u prahu s 2 čajne žličice vode ili ružine vodice (hidrolata). Kad se maska počne sušiti, navlažite je i uklonite vlažnim spužvicama.

Serum za njegu suhe i zrele kože

SASTOJCI: 4 do 6 kapi eteričnog ulja majske ili damaščanske ruže, 30 ml baznog ulja ploda divlje ruže

PRIPREMA: U bazno ulje nakapajte eterično ulje ruže i promiješajte

PRIMJENA: Nanesite serum 1 do 2 puta dnevno na vlažnu kožu (najbolje nakon tonika od ružine vodice).

Kraljevska kupka

SASTOJCI: 200 ml zobenog ili sojina vrhnja, 1 ili 2 jušne žlice bademova ulja, 5 kapi apsoluta ruže, 3 do 5 kapi eteričnog ulja geranija, 1 do 2 šake suhih ili svježih ružinih latica

PRIPREMA: U staklenoj čaši pomiješajte bademovo ulje s eteričnim uljima ruže i geranija, dodajte zobeno ili sojino vrhnje, promiješajte pa dodajte u gotovo napunjenu kadu, pod mlaz vode. Zbog ugođaja u kupku možete dodati ružine latice.

Linker
16. travanj 2024 12:23