Darko Tomas / Hanza Media
NAŠ NAJPOZNATIJI PLUS AGE MODEL

Zvončica Vucković: 'Bojim se botoksa, vjerna sam samo jednom tretmanu kojim podižem tonus lica'

Već više od desetljeća ponosno nosi svoju sijedu kosu zahvaljujući kojoj je naš najzaposleniji plus-age mode. Iako je u svijet modelinga zakoračila sa samo 16 godina, Zvončica Vucković njime uspješno vlada i u 61. godini i niti ne pomišlja na odlazak u mirovinu. Njezine tamne oči, oštre crte lica i bijele vlasi ne prolaze neprimijećeno gdje god da se pojavi, pa smo sa Zvonom - kako je njezino kratko modeling ime - porazgovarali o ljepoti, njezi i ljubavi prema modi.

Od kojih malih beauty rituala ne odustajete niti na putovanjima?

Nikada ne preskačem jutarnje pranje lica hladnom vodom, nakon čega slijedi masaža dnevnom kremom, a kroz dan napravim i par yoga vježbi za lice.

Što koristite za dnevnu, a što za noćnu njegu kože lica?

Imam sreće što sam radila za brend Afrodita pa koristim njihove proizvode: Pure Gold luxury dnevnu i noćnu kremu te Ageless dnevnu i noću kremu, čije sam zaštitno lice. Među najdražima mi je OIL Essence ulje s kojim izmasiram kožu nakon nanošenja kreme.

Koji je najbolji savjet za njegu kože koji vam je netko dao?

Važno je samo piti puno vode.

Odlazite li često na beauty tretmane?

Nisam neki ljubitelj tretmana za lice, ali sam oduševljena Teenliftingom kod doktorice Sanje Malbaša-Gošović. Radi se o tretmanu koji podiže tonus, oblikuje lice i tijelo te pospješuje zdravlje.

Imate li neki trik za njegu kože iz kućne radinosti?

Imam trik koji svi znaju: ljeti lice i tijelo mažem maslinovim uljem.

promo

Zamarate li se s borama na licu?

Moram priznati da sam u četrdesetima bila malo zabrinuta, ali kada je krenula moja karijera silver modela više nisam imala vremena razmišljati o tome i shvatila sam da me žele takvu kakva jesam. Uostalom, bilo bi čudno da žena u pedesetima nema bore.

Jeste li razmišljali o estetskom zahvatu?

Nisam nikad radila, pa čak niti razmišljala o kirurškim zahvatima jer se jednostavno bojim. Nisam protiv njih jer mislim da male estetske korekcije mogu pomoći kod samouvjerenosti. Nedavno je prijateljičin sin operirao tako zvane klempave uši i sigurna sam da će se zbog novog izgleda i bolje osjećati. Ipak, svako pretjerivanje poput povećanja usana, grudi ili stražnjice stvarno ne razumijem.

Volite li se šminkati?

Volim kad me šminkaju, ali u privatnom životu sam uvijek nenašminkana.

Što je od make-upa neizostavno u vašoj kozmetičkoj torbici?

Uvijek moram imati ruž za usne u crvenoj nijansi.

Promocija Gloria Glam broj 67
Simona Antonovic i Zvoncica Vuckovic
Burberry Kaptol centar, Zagreb
Foto: Livio Andrijic
Livio Andrijić
Simona Antonović i Zvončica Vucković

Koji vam je parfem najdraži? Koliko dugo ga već koristite?

Moj najdraži parfem se više ne proizvodi pa bočicu koju sad ima koristim vrlo štedljivo. Radi se o parfemu brenda Montana u koji sam se zaljubila osamdesetih, kada sam nosila njihovu reviju, a trenutačno imam bočicu koju je u Dubaiju uspjela pronaći kći moje dobre prijateljice i manekenke Branke Habek.

Koji ste make-up trik naučili od vizažista?

S obzirom na to da sam kao u transu kad me šminkaju, nisam se previše obazirala na njihove trikove, ali sam ipak "ukrala" par njihovih tajni oko sjenčanja nosa i dijela oko očiju.

Postali ste zaštitno lice Afrodite, što vam znači ta suradnja?

Raditi kampanju za kozmetičku kuću san je svakog modela. Sretna sam što se radi o brendu koji je iz naše regije, odnosno iz Slovenije i koji odlično posluje na području bivše Jugoslavije. Odradili smo prezentacije u Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu za lansiranje novog proizvoda i uživala sam u razgovorima sa ženama mojih godina i budućih korisnica proizvoda koji je stvarno divan.

promo

Jedna ste od rijetkih koja ponosno nosi svoju sijedu kosu. Kako i kada ste se na to odlučili?

U 36. godini sam otišla na more na tri mjeseca i vratila se s popriličnim sjedim izrastom. Na povratku u Firencu, gdje sam tada živjela sa suprugom i kćerima, 6-godišnjom Petrom i 2-godišnjom Galom, odlučila sam da želim pustiti svoju prirodnu kosu, bez bojenja. Jedino rješenje bilo je ošišati kosu skroz na kratko i vidjeti što će izrasti. Nisam se previše iznenadila kada sam vidjela potpuno bijelu kosu jer su mi i mama i tata također rano posijedili.

Kako njegujete kosu?

Za njegu kose brine se frizerski salon "Opium" s Teom Matičević na čelu. Nakon što sam se dugo šišala samo u Firenci i za novu frizuru uvijek čekala odlazak u Italiju, konačno sam pronašla i u Zagrebu salon u koji odem s punim povjerenjem.

Što mislite o trendu ekstenzija?

Ekstenzije su super kad nekom dobro stoje, ja ne mogu koristiti te dodatke pa čak niti trepavice jer na snimanje moram doći čim prirodnija.

Manekensku karijeru započeli ste sa samo 16 godina. Kako se Vaš odnos prema tijelu promijenio od tada?

Sa 16 godina o ničem nisam previše brinula. Baš kao što se i kaže, mlad si i lud i misliš da će dobar izgled trajati vječno. Danas puno više vremena posvećujem njezi tijela i prije 15 godina sam prestala sa sunčanjem, što je uvelike pridonijelo dobrom izgledu kože, osobito lica.

Zagreb, 110817.
Maksimirska cesta.
Zvoncica Vuckovic, tzv. Plus age manekenka.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza Media

Kakve su vam šezdesete, kako se u njima?

Jako dobre. Puno putujem, družim se s mladim ljudima, posjećujem kćeri, družim se s prijateljima. Ne mogu se žaliti, mislim da sam dosegnula svoju unutarnju ravnotežu.

U kojem desetljeću ste se najbolje osjećali?

Period između dvadesete i tridesete, kada sam mnogo putovala, bavila se manekenstvom, imala dovoljno novca. Tada još nisam imala obitelj i, jednom riječju, bila sam slobodna. Tada sam živjela u Milanu, Montrealu i New Yorku. Njujorški dani su mi ostali u najljepšem sjećanju: imala sam siguran posao, stan, izlazila sam, odlazila na izložbe, koncerte i predstave. Svijet je bio moj.

Jeste li predani tjelovježbi?

Nikada nisam voljela teretanu. U mladosti sam se bavila sportom: rukomet, tenis, skijanje na vodi i snijegu. Ipak, moja najveća ljubav su konji i u Italiji sam se bavila preponskim jahanjem te vodila kao trener hipoterapije za djecu s invaliditetom. Danas odlazim na yogu, a neizostavne su i šetnje po Maksimiru s mojom vajmarskom ptičarkom Coco, dok ljeti obožavam plivati.

Pazite li na prehranu?

Recimo da pazim. Volim kuhati i jesti pa mi to teško pada. Izbacila sam kruh i šećer, ali nisam u tome drastična i ponekad si priuštim slatko. Jedem mnogo voća i povrća, salata i riba se najčešće nađu na tanjuru, a meso samo kad osjetim potrebu. Mislim da treba slušati tijelo i udovoljiti sitnim željama jer striktne dijete dovode do neraspoloženja i depresije.

Živjeli ste u raznim dijelovima svijeta. Što biste rekli tko najviše brine o izgledu – Francuskinje, Talijanke, Kanađanke, Amerikanke ili Hrvatice?

Definitivno Talijanke, ali ne zaostaju ni Francuskinje iako su stilovi različiti naravno. U Americi i Kanadi su opsjednuti s tjelovježbom i dijetama, a tretmani i kirurški zahvati su u trendu, a to nije za pohvalu.

Čini li Vam se katkad da žene zbog estetskih zahvata sve češće nalikuju jedna drugoj?

U jednom periodu sam primjećivala da sve mlade djevojke imaju iste noseve. Sad više ne obraćam na to pažnju. Smatram da smo svi jedinstveni i posebni pa bi svoje atribute trebali koristiti da "rade" za nas, a ne da ih pošto poto želimo promijeniti i sličiti nekome drugome.

Koji su vam omiljeni odjevni komadi?

Najčešće posegnem za klasičnim komadima kojima dodam nešto vintage odjeće. Volim naušnice, ali ne nosim puno nakita, dok od odjevnim predmeta najčešće biram odijela i hlače, neki dobar sako, a među favoritima su mi i bijela košulja u kombinaciji s trapericama. Cipele uvijek moraju biti jedinstvene. Osobito volim komade odjeće koje sam skupljala godinama: prastari vuneni šal iz Afganistana, zeleni svileni sari koji nosim kao šal, svileni bijeli kimono za vjenčanje koji sam dobila u Japanu, plisiranu suknju iz Burme, haljinu koju mi je otela kćer, prsluk kupljen na placu u Crikvenici koji je dio makedonske nošnje...

Imate li omiljene dizajnere – hrvatske i strane?

Mojem karakteru najviše odgovara JPG jer je istovremeno klasičan i s pomakom, poseban je. Od domaćih volim Matiju Vuicu za koju mislim da radi unikatne haljine dostojne svakog crvenog tepiha te Loredanu Bahorić koju izuzetno cijenim, ali nemam niti jedan njezin komad odjeće jer se ne odijevam u tom stilu. Dizajner Ivica Klarić trenutačno radi smoking samo za mene i tome se izuzetno veselim.

Zagreb, 061118. 
Bivsa tvornica Pluto.
Predstavljanje kolekcije u suradnji Moschina i HM-a. Kolekcija koju je osmislio dizajner Jeremy Scott privukla je brojne poznate osobe u kupovinu prije 8. studenog kada ce  biti dostupna na sluzbenoj stranici i u odabranim trgovinama.
Na fotografiji: Zvoncica Vuckovic, Matija Vujica.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Manekenka Zvončica Vucković i dizajnerica Matija Vuica

Linker
23. travanj 2024 16:26