Getty Images/iStockphoto
Kozmetički post

Najbrži i najjeftiniji način: Kožu možemo resetirati i prirodno, bez skupih kremica i seruma

Koristeći raznorazne preparate ulijenili smo vlastiti ten - i zato je ‘skin fasting’, odnosno predah od uobičajene njegujuće rutine, vrijedno (i isplativo) isprobati.

Post je vjerojatno najstarija i najjednostavnija metoda detoksikacije, koja organizmu omogućuje resetiranje i obnovu. Uostalom, zagovarao ju je još u antičko doba liječnik Hipokrat. Zato trend "skin fastinga", odnosno posta kože, koji ovih dana postaje sve popularniji, i nije neka novost, ali je svakako prikladan kontekstu vremena.

Učinkoviti kućni spa: Imamo recepte za pet odličnih maski sa potpuno prirodnim sastojcima

Ulijenili smo kožu

Zbog globalne pandemije zatvoreni su kozmetički saloni, a i otežano je doći do omiljenih njegujućih proizvoda zbog kojih je ten izgledao jedrije i blistavije.

U tome i jest zamka: koristeći lepezu preparata ulijenili smo vlastitu kožu koja je zaboravila samostalno aktivirati proces obnavljanja.

A zagovornici "skin fastinga"naglašavaju da je za lijep izgled potrebno vrlo malo: ideja je, naime, minimizirati proizvode u dnevnom "optjecaju" i tako potaknuti prirodno resetiranje.

Kozmetički post najprije se aktualizirao u Japanu, gdje tvrde da je to najbrži (i najjeftiniji) način da se koža lica vrati u ravnotežu.

Kada na koži stalno nešto ispravljamo i svakodnevno apliciramo razne proizvode, mehanizmi njezina obnavljanja se usporavaju. Slijepo praćenje trendova nikako ne bih preporučila, ali u ovom je slučaju, zapravo, riječ o normalnoj rutini kože koju bismo svi povremeno trebali primjenjivati bez obzira na to jesmo li u izolaciji u svojim domovima ili ne.

Prva pomoć za kućnu njegu lica: U samo tri koraka do njegovanog i mladolikog odraza u ogledalu

Poželjno je odmarati je

Za kožu je poželjno da se s vremena na vrijeme odmori od pretjeranih iritansa, pogotovo koristimo li eksfolijante poput retinola, alfa hidroksi kiselina (AHA) ili beta hidroksi kiselina (BHA). Kada određeni preparat koristimo dulje vrijeme, koža prestane djelovati na određenu supstancu, navikne se i proizvod više ne djeluje kao na početku korištenja. Tada ga je preporučljivo prestati koristiti i nakon sedmodnevne stanke ponovno nastaviti s njime - smatra dr. med. Nevia Delalle, specijalistica dermatologije i venerologije koja vodi estetski centar Dermalife.

Post u ovom slučaju ne podrazumijeva potpunu nebrigu, već samoreparaciju prirodnim mehanizmima uz neizostavno blago čišćenje.

Dermatologinja Delalle stoga savjetuje čišćenje kože od znoja i raznih nečistoća, vodom ili micelarnom otopinom, a za hidrataciju preporučuje korištenje samo jednog proizvoda.

Seductive young blonde woman sitting indoors by sunny window, staring at the camera, playing with her hair.
Getty Images/iStockphoto
Ne zaboravimo - koža, kao najveći organ, zrcalo je našeg zdravstvenog stanja.

KVIZ | Odgovori na naša pitanja i saznaj što tvoje oči govore o tvojoj osobnosti

Jedini proizvod kojeg ne treba preskočiti

Primjerice, hijaluronskog seruma koji će joj pružiti dovoljno vlažnosti. Ono s čime se svi zagovornici posta kože slažu jest korištenje kreme sa zaštitnim faktorom, u slučaju da izlazite na sunce.

Post se, doduše, ne preporučuje ljudima s problematičnom kožom s jakim upalnim procesima. Da se stanje ne bi pogoršalo, oni trebaju zadržati svoju uobičajenu rutinu.

Odlučite li se na privremen post, odnosno odustajanje od tretiranja kože izvana, njegujte je iznutra, i to dodacima prehrani.

- Trenutačno mnogo boravimo kod kuće, a kožu dodatno isušuje suhi zrak, stoga pijte vodu i čajeve više nego obično. Aminokiseline u tabletama ili u prahu, koje ne dobivamo u dovoljnoj količini kroz hranu, također su važne supstance za izgradnju kože, pa možete posegnuti i za njima. Retinol ne možete nadomjestiti nikako drugačije nego vitaminom A, koji je dobar za kožu sklonu aknama i dermatitisu, a vitamini C, E i D pružit će joj zaštitnu potporu - savjetuje dr. Delalle.

Koža, kao najveći organ, zrcalo je našeg zdravstvenog stanja. U vremenu izolacije barem na sedam dana odmorite je od tretmana i proizvoda kojima je obično izlažete i - “osluškujte” što vam poručuje.

ČITAJTE I:

Tajne moći ulja! Petra Kurtela odbacila sve kemikalije i uzda se isključivo u snagu prirode

Znamo tko je kriv za loše stanje kože u karanteni! Liječnica ima odlične savjete kako je spasiti

Karantena nam je uništila kožu, kosu i nokte: Osim na mentalno, ostavlja tragove i na fizičko zdravlje

'Peglaju' bore, fantastično uklanjaju masnoću i čiste kožu, a mi vam otkrivamo koje imaju super recenzije

Vježbe za lice održavaju tonus i odgađaju bore: Pilates trenerica Jelena Orešković donosi najbolje

Korak po korak: Kako postići savršeno oblikovane obrve, kao da je to učinio profesionalac

Tijelo pamti: Stručnjaci ističu nakon koliko dana, uslijed ljenčarenja, dolaze ozbiljni problemi

Linker
18. travanj 2024 03:17