Profimedia, PhotoAlto
ZA OSUNČANI IZGLED

Spas za one blijede puti: Preplanuli ten bez sunca je budućnost

Od solarija do sprejeva za samotamnjenje, ne postoji proizvod koji se nije našao na popisu za postizanje savršenog brončanog tena, a jedan od najčešćih puteva do preplanule puti je izležavanje na plaži - unatoč svim upozorenjima o štetnosti sunca. Ipak, znastvenici su našli način kako da postignemo sunčani sjaj bez prženja na ručniku.

Istraživači iz Massachusettsa su kreirali topikalni lijek pomoću kojeg možemo postići savršeni ten bez izlaganja suncu, čime se smanjuje rizik od raka kože. Otkrili su da mala molekula SIK može stimulirati proizvodnju melanina i time prirodno tamnjenje kože. Tamnija koža sadrži više razine melanina i ona je otpornija na UV zrake, što znači da je manja mogućnost da ćete izgorjeti na suncu te je istovremeno smanjen rizik od raka kože.

Za to otkriće bilo im je potrebno deset godina, a svoje nalaze objavili su u američkom časopisu Cell Reports.

- Ljudska koža je vrlo dobra barijera od vanjskih čimbenika i zbog toga nam je bila veliki izazov. Deset godina smo tražili rješenje i napokon ga našli - izjavili su istraživači koji su kremu testirali na ljudskoj koži i otkrili da potamni ovisno o dozi koju apliciraju, a ten traje nekoliko dana. Njihov dugoročni cilj je proizvesti kremu koja će biti dostupna svima, ali prije toga moraju provesti dodatna istraživanja kako bi isključili negativne posljedice. Ipak, mnogi su oduševljeni idejom preplanulog tena bez izlaganja suncu. Iako novi pronalasci zvuče odlično još nije vrijeme da bacite svoje kreme za zaštitu od sunca. Jedan od istraživača, dermatolog Joshua Zeichner, naglasio je da njihov proizvod nipošto neće zamijeniti tradicionalnu zaštitu, već će biti njezina nadopuna - u obliku kreme ili losiona, te će biti najbolja za one koji se nalaze u najrizičnijim skupinama, kao što su oni s vrlo blijedom puti i crvenokosi. Osim toga, istraživači se nadaju da će njihov proizvod pomoći i onima koji imaju autoimunu bolest vitiligo, poput manekenke Winnie Harlow, ali i ljudima s različitim tipovima albinizma.

70th Cannes Film Festival Äì The amfAR's Cinema Against AIDS 2017 event Äì Photocall Arrivals - Antibes, France. 25/05/2017. Model Winnie Harlow poses.       REUTERS/Stephane Mahe
REUTERS
Model Winnie Harlow

Linker
07. travanj 2024 17:47