Getty Images
gloria in

Detoks od glave do pete

Pravilna prehrana, vježbanje i tretmani na bazi ljekovitog blata, gline i eteričnih ulja savršen su plan za sjajnu kožu, lijepu kosu te revitalizaciju tijela i duha.

Osim duha, u siječnju ponekad - nakon sezone tulumarenja - 'klonu' i koža i kosa. No, sjaj i energiju vraća im detoksikacija, za koju ne treba čekati proljeće. Čišćenje organizma kreće s promjenom prehrane (izbaciti šećere, mliječne proizvode i tešku masnu hranu, a uvrstiti svježe voće i povrće i integralne žitarice), a uz svaki obrok trebalo bi uzimati suplemente. Njihov hit sastojak su alge, koje su bogate klorolom, snažnim čistačem teških metala, a uz to obogaćuju krv kisikom te neutraliziraju prekomjernu kiselost organizma. Alge se nalaze i u preparatima za čišćenje kože: kozmetička ih je industrija zajedno s glinom, eteričnim uljima i ljekovitim blatom ponovno vratila na detoks scenu jer su prava riznica vitamina i minerala koji su zaslužni za regeneraciju kože, a pritom potiču cirkulaciju.

Dragocjeno blato

Za blagodati ljekovitog blata znala je još i kleopatra, koja je svoju kožu njegovala danas najcjenjenijim blatom s obala Mrtvog mora. No, takav tretman može se dobiti i u našim krajevima. Rije je o termalnom tuheljskom blatu koje sazrijeva prirodnim putem na dnu izvora termalne vode. Obiluje mineralima i elementima u tragovimate je idealan čistač toksina.

Na principu osmoze hranjive tvari iz blata ulaze u kožu čisteći pore, obogaćujući stanice kisikom, poboljšavajući cirkulaciju te vraćajući koži tonus i elastičnost, zbog čega je blato savršen saveznik u borbi protiv celulita. Na mišiće djeluje opuštajuće uklanjajući iz tijela umor i napetost.

Caudalie Polyphenol C15 noćno detoksikacijsko ulje (249 kn).

Jogom protiv toksina

Organizam se može očistiti i aktivirati i vježbama joge. U sklopu 7-dnevne detoks radionice u zagrebačkom Velvet Pepper Studiju svaki dan dva sata rade se jutarnje vježbe čišćenja - kryie, vježbe disanja - pranayame te klasične joga poze koje završavaju meditacijom. Za potpuni efekt treba pratiti i plan prehrane. U detoks programu može se sudjelovati i samo jedan dan, a postoji i vikend-radionica na koju se prijavljuje mailom studiju.

Mediteransko blago

Odavno je poznato da mediteransko bilje - kao što su lavanda, maslina, ružmarin, smilje, lovor i naranča - krijepi duh i tijelo. Na otoku Lošinju u Aurora Wellness hotelu u ponudi je tretman Aurora Detox koji se sastoji od pilinga s mljevenim listovima lovora, morske soli i maslinovog ulja i masaže uljem slatke naranče. Lovor i slatka naranča čiste limfni sustav i potiču cirkulaciju, revitaliziraju te uklanjaju stres i anksioznost.

Dr.Hauschka ulje s limunom i limunskom travom djeluje lipolitično (125,90 kn); L’Occitane crni sapun za balans tijela iz kolekcije Aromakologija (176,60 kn); Daytox ulje za tijelo na bazi ulja badema, sezama i amaranta za detoks učinak (139 kn).

Američki body wrapping

Iako je alge poželjno konzumirati zbog klorofila koji čisti organizam od toksina, one su i pravi izvor minerala, vitamina i aminokiselina bitnih za kožu. U kozmetičkom salonu JFK u ponudi je tretman na bazi ekstrakta zelenih algi s Floride kojim se potiče cirkulacija i razgradnja masnoća te izlučivanje nakupljene vode u tkivima. Djeluje antioksidativno, obnavlja kolagenska vlakna u koži i time joj poboljšava tonus. Da bi aktivni sastojci mogli prodrijeti u dublje slojeve epiderme, tijelo se omata pamučnim elastičnim zavojima natopljenim otopinom od morskih algi. Tijekom tretmana gube se centimetri, a ne kilogrami jer se zbog učvršćivanja potkožnog tkiva i istiskivanja otpadnih tvari tijelo preoblikuje.

Dobre vibracije

Treningom u trajanju od samo 30 min poboljšava se cirkulacija te ubrzava metabolizam, a vibracije iz Power Platea tijelom šire valove energije i aktiviraju mišiće. Zbog toga su vježbe jačanja, istezanja i opuštanja puno efikasnije kada se izvode na spravi. Osim toga, trening ne iscrpljuje, već se njime povećava razina energije te smanjuje celulit i oblikuje tijelo.

Trening po mjeri

Online videoprogram za mršavljenje u trajanju od 38 dana, koji je osmislila trenerica Danijela Pupovac, sastoji se od različitih metaboličkih vježbi koje potiču sagorijevanje masti te vježbi visokog intenziteta poput HIIT-a i Tabate. Treninzi programa FK2 Extreme koji se izvode 2 puta dnevno u trajanju kraćem od 45 minuta, savjeti za zdravu prehranu i videokonzultacije s trenericom garancija su vitkije i mišićavije figure.

Krenite od stopala

Stopala su prekrivena mrežom od cak sedam tisuća živčanih završetaka, što ih čini idealnima za tretman detoksikacije - koji započinje toplom mirisnom kupkom na bazi himalajske soli, prirodnog bilja i esencija. Tretiranje stopala laganim kretnjama i nježnim pritiscima na refleksne zone, čistim eteričnim uljima, spojevima koji imaju status prirodnih lijekova, na suptilan način potiče tijelo na eliminaciju toksina.

Kapanjem esencija na refleksne točke oslobađa se energetski protok impulsa koji nastaju dodirom vrhova prstiju i refleksnih točaka, a ti impulsi putuju cijelim tijelom i utječu na svaku stanicu, uključujući i kosu te potiču detoksikaciju.

Flora i fauna u službi ljepote

Čišćenje kože u kozmetičkim centrima Slap bazirano je na prirodnim sastojcima. La Cascade masaža sastoji se, primjerice, od nanošenja zelene i sive gline i ampula s ekstraktom hrskavice morskog psa te omatanja oblozima natopljenima eteričnim uljima od 59 visokokvalitetnih biljaka. Naime, minerali iz gline, klorofil izi biljaka te aromatična ulja djeluju na prokrvljenost, apsorpciju toksina te dovode kisik do stanica.

Snaga prirode

Eterično ulje ove australske biljke uklanja umor, čisti kožu, smiruje nadraženo vlasište, a kod unutarnje primjene poboljšava cirkulaciju.

Cvjetovi pasiflore vraćaju stanicama kože energiju.

Bogato mineralima koji ublažavaju upalne procese, dubinski čiste te hidratiziraju i regeneriraju kožu.

Ova začinska biljka bogata mineralima i vitaminima čisti jetru i pospješuje cirkulaciju, a zbog svojih protuupalnih svojstava odlična je za tretiranje problematične kože.

Najmoćniji prirodni antioksidans, čiji je najbolji izvor mikroalga Hematococcus pluvialis, ujedno jača imunitet.

Napisale: Dina Dončević i Nikolina Šubašić

Linker
18. travanj 2024 21:04