dosta joj je lažnog savršenstva

Glumica pokazala što njezine kolegice skrivaju: 'Više me ne fotošopiraju, vide mi se podbradak i celulit'

Britanska glumica Jameela Jamil javno je pozvala svoje kolege i sve osobe iz javnog života da prestanu fotošopirati i "peglati" svoje fotografije. Ova 33-godišnja aktivistica za pozitivan odnos prema tijelu jedna je od najvećih zagovornica prirodnog izgleda i ne srami se isticati "nesavršene" dijelove svog tijela kojih se mnogi srame.

Zvijezda Netflixove serije "The Good Place" na Twitteru je objavila promo fotografiju serije na kojoj nosi predivnu žutu haljinu, no ono što je željela istaknuti jest činjenica da se napokon izborila kako je ne bi nimalo fotošopirali i pokrili njezino "salo s leđa".

"Inzistirala sam da fotografiju ne 'peglaju' pa čak ni na velikim panoima nije fotošopirana. Salo s leđa i ispod pazuha vidi mi se neovisno o grudnjaku koji odjenem. Prije sam ga skrivala jer ga nikada, kao ni podbradak i celulit, nisam viđala na drugim ljudima na TV-u. Znam da je teško jer nas u ovoj industriji neprestano nadziru i kritiziraju, ali zato molim druge influencere, glumce i modele da zabrane fotošopiranje svojih fotografija. Moramo prestati postavljati standarde za druge koje ni sami ne ispunjavamo", napisala je Jameela koja je u tinejdžerskim danima patila od poremećaja prehrane i dismorfije tijela.

Za Jameelu je ovaj potez veliki korak jer je, kako je rekla, prvenstveno osnažila sebe i odala počast mlađoj sebi koja je previše dugo patila zbog nametnutih normi i nerealnih standarda. "Svjesna sam da to nije neka velika pobjeda, ali jest mala za nekog tko se prema svom tijelu odnosio vrlo loše i bio usredotočen na ono što društvo naziva "manama"", rekla je glumica.

Jameela je čak pokrenula i Instagram profil @i Weigh koji potiče žene da mjere svoje talente i vrijednosti, a ne kilograme. "Biste li rekli svojoj prijateljici da treba biti zabavnija, pametnija ili bolja osoba? Biste li joj rekli da ne zaslužuje ljubav ni sreću jer ima celulit ili bore? Biste li joj rekli da nije važno koliko je postigla jer nije dovoljno mršava i da joj je život totalna propast jer ne izgleda kao lutka? Zašto onda to govorite sebi?", pita se Jameela.

Kao odgovor na Jameelinin post, neki njezini obožavatelji podijelili su svoje fotografije kojih su se sramili jer su se bojali kako bi ih drugi kritizirali zbog vidljivog podbratka i masnog tkiva. "Hvala ti Jameela. Puno mi znači kada slavni ne skrivaju svoje nesavršenosti", napisala je jedna obožavateljica.

Jameela je priznala kako se u devedesetima izgladnjivala jer su sve zvijezde poticale premršav izgled, a njezina opsjednutost mršavošću dosegla je kritičan trenutak kada je izgubila mjesečnicu. "Ugrozila sam svoju plodnost, kosti, sve. Moj probavni sustav se nije u potpunosti oporavio, kao ni štitnjača. Zbog svega toga želim zaštititi mlade ljude koji toliko lako padaju pod tuđi utjecaj. Upravo zato što imamo tu moć, trebali bismo s njome postupati odgovornije.

Linker
18. travanj 2024 15:07