Hiperpigmentacija: Kako vratiti ujednačen ten kada sunce dođe 'na naplatu'

Glatka i zategnuta koža lica, zdravi sjaj i čim manje bora ideal su kojem teži svaka žena, ali godine čine svoje. Izloženost štetnim sunčevim zrakama i stresna svakodnevica ostavljaju traga na našem tijelu. Prvi na meti je najveći organ i 'glasnik' problema - koža pokazuje znakove hormonalne neravnoteže ili, pak, da zaboravljamo koliko je važna svakodnevna i pravilna njega cijelog tijela. Jedan od načina na koji nam daje do znanja da nešto nije kako treba je i pojava hiperpigmentacije s kojom se susreće sve veći broj žena, a u nešto manjoj mjeri i muškaraca. Što je, kako je spriječiti, a kako liječiti saznajte u nastavku.

ŠTO JE HIPERPIGMENTACIJA?

Hiperpigmentacija je poremećaj u boji kože koji se očituje tamnim mrljama na pojedinim izloženim područjima kao što su to ruke ili lice. Nastaje zbog porasta količine melanina, odnosno zbog povećanja broja pigmentnih stanica u koži.

Melanin je pigment koji uvjetuje boju kože, a prvenstveno ima zaštitnu funkciju: štiti nas od štetnog zračenja sunca.

Razlikujemo dvije melaninske pigmentacije: konstitucijsku boju kože koja je određena genetski i induciranu boju kože, odnosno promjene koje nastaju nakon izlaganja suncu ili umjetnom UV zračenju, hormonalnom stimulacijom te pod utjecajem drugih čimbenika.

Hiperpigmentacija pripada drugom tipu melaninske pigmentacije. Ona nastaje kada su melanociti, ćelije koje proizvode melanin, previše stimulirani pa proizvode više pigmenta no što je potrebno. Zbog povećanja broja pigmentnih stanica nastaju tamne mrlje, a najčešći uzročnik, iako ne i jedini, jest sunce, odnosno ultraljubičaste zrake. One "tjeraju" melanocite na prekomjerno stvaranje melanina - zbog kojeg, između ostalog, ljeti imamo preplanuli ten.

Iako je hiperpigmentacija prvenstveno estetski problem, mnogim ženama nije nimalo ugodno svakodnevno je skrivati slojevima korektora i pudera pa je se žele trajno riješiti. Osobito jer se te plitke, tamne mrlje najčešće pojavljuju na dijelovima tijela koji su izloženi suncu, a time i najvidljiviji - poput lica i ruku. Hiperpigmentacije mogu biti od svijetlosmeđe do crne boje te različitih veličina i oblika, a najvažnije je zapamtiti da njihovi uzročnici nisu uvijek isti pa tome treba prilagoditi i njihov tretman.

Portrait of young woman with freckles, graffiti on background
Getty Images

NAJČEŠĆI TIPOVI I UZROCI

Sunce - najveći neprijatelj

Pigmentacijske mrlje poput staračkih pjega uzrokovane su prekomjernim izlaganjem suncu koje nam na naplatu dođe s godinama. Pojavljuju se na dijelovima tijela koji su izloženi sunčevim zrakama kao što su lice i ruke, a kod većine postaju izraženije nakon pedesete godine života, iako se neke žene s prvim znakovima susreću već i u kasnim tridesetima. Djelovanje UV zraka najčešći je uzrok većine hiperpigmentacija, a osim što ih uzrokuje, iz godine u godinu, odnosno od ljeta do ljeta, čini ih sve vidljivijima i većima. Osim što treba voditi računa o zaštiti od sunca, opasnost od hiperpigmentacije dodatno potencira korištenje preparata koji sadrže fototoksične sastojke kao što su kantarionovo ulje, bergamot i grejp. Ove tvari u kombinaciji sa suncem mogu izazvati različite neugodne posljedice na koži u obliku tamnih mrlja ili hiperpigmentacije koju je gotovo nemoguće otkloniti.

Hormoni

Melazma, često zvana i "maska trudnoće", javlja se kod velikog broja trudnica odakle i proizlazi drugi naziv. Nastaje zbog hormonalnih promjena i promijenjene PH vrijednosti kože, kakve primjerice uzrokuje trudnoća ili uzimanje kontracepcijskih pilula. Mogu je uzrokovati i lijekovi koji utječu na promjenu hormonskog statusa, a česta je i u menopauzi, odnosno usred terapije u klimakteriju. Najčešće prođe sama od sebe ili nakon prestanka hormonske terapije.

Traume kože

Postupalna hiperpigmentacija nastaje zacjeljivanjem ozljede ili udarca na koži nakon čega ostaje plitka mrlja. Uglavnom se pojavljuje kod onih koji imaju problema s aknama, ali je mogu izazvati i agresivni kozmetički zahvati te može nastati na mjestu ožiljka od traume, operacije ili porezotine. Područje na kojem je koža "doživjela" traumu mnogo je tanje, a time i osjetljivije - prvenstveno na UV zrake zbog čega nastaje hiperpigmentacija.

Geni

S hiperpigmentacijom najviše problema imaju žene s Bliskog Istoka, iz Indije, Južne Amerike i Azije. Ipak, danas niti jedno područje na Zemlji nije pošteđeno štetnog djelovanja sunčevih zraka pa se s hiperpigmentacijom bori sve veći broj žena, bez obzira na boju kože. Isto tako, hiperpigmentacija je nasljedna pa ako je majka imala "trudničku masku", velika je vjerojatnost da će i kći imati slične probleme.

Jednom kad tamne mrlje nastanu, neoprezno izlaganje suncu može pogoršati stanje: pjegice, staračke pjege, melasma i postupalne hiperpigmentacijske mrlje mogu postati još tamnije.

Mikoza

Uzročnik hiperpigmentacije može biti i "mikoza" ili gljivično oboljenje kože koje se ponekad manifestira u vidu tamnih mrlja. Najčešći uzrok mikoze je vlaga, toplina, pojačano znojenje, sintetička odjeća ili kupanje u bazenu. Ovaj tip hiperpigmentacije može se ukloniti antimikoticima, a pomoglo bi i snažno trljanje kože pomoću frotir ručnika.

PREVENCIJA

Na hiperpigmentaciju uzrokovanu genetskom predispozicijom i hormonskim disbalansom ne možemo previše utjecati, ali zato možemo njegovati i štititi kožu od štetnih ultraljubičastih zraka, koje nisu samo najčešći razlog pojave tamnijih mrlja, već i jačaju vidljivost pigmentacija bez obzira na njihove uzročnike. Upravo zbog toga, najvažniji korak u sprječavanju pojave hiperpigmentacija je - zaštita od štetnih sunčevih zraka. Osobe sklone hiperpigmentaciji, one čije lice krase pjegice i one koje sunce "sprži" u roku odmah moraju cijele godine nanositi zaštitne SPF kreme. Preporučuje se minimalno faktor 30, a ljeti, kada je sunce najjače, i korištenje onih sa SPF 50 ili sun block krema. Isto tako, ljeti je vrlo važno nositi odjeću koja će zaštititi dijelove tijela koji su najizloženiji: šešir je must have, a preporučuju se i lagane košulje dugih rukava. Kako bi što uspješnije spriječili pojavu hiperpigmentacija, važno je dobro poznavati tip kože koji imamo i sve njegove prednosti i nedostatke kada je u pitanju prevencija.

Close up portrait of beautiful young woman wearing sun hat on sunny day, Image: 334211075, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak
Profimedia, Wavebreak

TRETMAN

Prije tretmana vrlo je važno odrediti što je uzrokovalo hiperpigmentacijske mrlje, a tek nakon toga treba razmišljati kako ih se riješiti. Osim lijekova koje prepisuju dermatolozi i tretmana poput kemijskog pilinga, lasera te mikroiglicama, postoje brojna druga rješenja u obliku kozmetičkih preparata koji obiluju aktivnim sastojcima: onima koji djeluju na smanjenje proizvodnje melanina i smanjuju pojavu tamnih mrlja.

Jedan je od takvih i alfa bisabolol - on učinkovito i dokazano djeluje na smanjeno stvaranje melanina te efikasno ublažava vidljivost mrlja. Tim prirodnim sastojkom obiluju hranjiva ulja šafranike i stabla candeije koja se nalaze u inovativnom Olivalovom serumu za hiperpigmentaciju.

Portrait of young woman with geometrical shapes on face isolated on white
Getty Images/iStockphoto
Testiranje je pokazalo da korištenjem proizvoda već u 4 tjedna dolazi do smanjenja veličine i intenziteta boje samih mrlja

Kozmetički preparati za hiperpigmentaciju većinom su obogaćeni i drugim uljima, kao što su ulje makadamije, koje njeguje sve tipove kože, i ulje čileanske maline, koje štiti kožu od utjecaja sunčevih zraka te djeluje protuupalno. Osim spomenutih ulja i ekstrakata, Olival serum sadrži i vitamin E, antioksidans koji pojačava učinak depigmentacije i usporava prenrano starenje kože. Serum možete koristiti cijele godine uz obaveznu zaštitu od sunca - nemojte zaboraviti da koža sve pamti!

Linker
17. travanj 2024 09:20