Getty Images
zdravim navikama do glatke kože

Hrana koju celulit ne voli: Jednostavni recepti koji će 'oguliti' narančinu koru

Na genetiku nije moguće utjecati, a na razinu stresa u životu sve teže. Loše vijesti za sve žene – to su dva najčešća uzročnika celulita. Iako na prvu djeluje beznadno, ne znači da je borba uzaludna i da od nje treba odustati jer postoji cijeli niz faktora koje možemo okrenuti u svoju korist. Na tržištu postoje brojni učinkoviti preparati za borbu protiv izgleda narančine kore, no unatoč tome, najjače oružje u borbi protiv celulita još je uvijek – pravilna prehrana.

Pojava celulita je svojevrstan znak da vam je tijelo "zagađeno", što znači da je organizmu prijeko potrebna detoksikacija. Povećan unos vode u organizam i konzumacija namirnica bogatih vlaknima doprinijet će borbi protiv izgleda narančine kore. No vrsta namirnica nije jedino na što treba obratiti pažnju – tijelo nije moguće očistiti od "smeća" ako u njega nastavimo unositi proizvode loše kvalitete. Zato, kada birate svježe voće i povrće, pokušajte ga nabaviti od provjerenih izvora – cijena će možda biti nešto viša nego u supermarketima, ali svom ćete tijelu učiniti veliku uslugu.

Jedan od najjačih saveznika u borbi protiv celulita jest – povrće. Zeleno lisnato kao i drugo "obojeno" povrće bogato je vitaminom C koji povećava proizvodnju kolagena odgovornog za tonus kože. Također, zahvaljujući "kiselom" vitaminu, masnim je stanicama teže naseliti se u tkivo. Povrće poput krastavca, koromača i celera puno je vode i ima diuretički učinak bitan za eliminaciju toksina iz organizma, a mahunarke su bogate vlaknima koja će potaknuti probavu.

High angle shot of a woman cutting up vegetables on a cutting board
Getty Images

Borovnice, kupine, brusnice i ribiz pravi su dokaz da veličina nije bitna. U sitnim, tamnim bobicama skriva se cijelo blago hranjivih tvari, vitamina i minerala neophodnih za pravilno funkcioniranje organizma. Prepune su vitamina A, B, C i E, obiluju kalijem i magnezijem koji organizmu pomažu da se bori protiv stresa te brojnim drugim spojevima neophodnim za pravilno funkcioniranje organizma.

Dobre vijesti za sve obožavateljice začinjene hrane: ljubav prema intenzivnim okusima pomoći će vam da se riješite celulita. Kapsaicin iz ljutih papričica, baš kao i češnjak, potiču metabolizam i topljenje masnih naslaga, đumbir će sniziti razinu šećera u krvi i ubrzati cirkulaciju što će tijelu pomoći da se oslobodi celulita, a slično djeluje i kurkuma.

Količinom enzima, minerala i vitamina "kralj voća" prednjači pred većinom drugih namirnica, a ono što ga čini zaista posebnim jest bromelain. Ovaj enzim ima sposobnost razgradnje proteina i bjelančevina, a kako potiče metabolizam i sagorijevanje masnoća, bromelain je i odličan saveznik u borbi protiv celulita. Uz to, ananas je i snažan afrodizijak – možete li smisliti ijedan razlog da ga ne uvrstite u svoj dnevni meni?

Na sam spomen riječi "planirano" većini se pred očima zacrni jer to obično znači odricanje i još jedan zadatak u ionako pretrpanom dnevnom rasporedu. Međutim, to je daleko od istine. Naravno, u samom početku trebat će posvetiti više pažnje biranju namirnica, no savladavanje "anticelulitnih" recepata nije nešto što bi vas trebalo brinuti. Štoviše, ubrzo ćete shvatiti da je puno jednostavnije i brže osmisliti zdrave obroke nego biti dosljedan svojim nezdravim navikama.

A beautiful young woman preparing a meal in her kitchen
Getty Images

Prva i najvažnija stvar koju morate uvesti u svoju rutinu su redoviti obroci – ne preskačite ni doručak, ni ručak niti večeru, a obavezno uvedite i zdrave međuobroke. Dan započnite sokom limuna pomiješanog sa žličicom naribanog đumbira, za doručak birajte smoothije ili "pseudožitarice" koje ćete lagano probaviti, riba i nemasno meso su rezervirani za ručak, a za večeru se počastite bogatom salatom s klicama, nemasnim sirom, dressingom od jogurta… A kako bi vam početak bio lakši, donosimo recepate uz pomoć kojih ćete moći kreirati zdrav i hranjiv dnevni meni bez imalo muke.

Linker
16. travanj 2024 16:21